Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gør Det Selv kursus om fiskemaskinen

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvorfor ikke gøre snedkerne kunsten efter og lave professionelle hjørnesamlinger med små “fisk” af træ? Lær i vores nye kursus, hvordan du får mest muligt ud af denne enkle, men geniale maskine.

fiskemaskine

Har du bare én gang prøvet at lave en traditionel dyvelsamling med runde trædyvler, så ved du, at der kræves stor akkuratesse for at få hullerne til at sidde præcist. Hvad mere er, så passer de runde dyvler så stramt i hullerne, at der ikke er mulighed for finjustering.

Det er en metode, der er bedst egnet til industriel brug med faste opstillinger og serieproduktion.

I modsætning til de runde dyvler, så giver fiskene, der mere korrekt (og kedeligt) hedder fladdyvler, dig mulighed for finjustering i den ene retning, da hullet, der fræses, er en anelse længere end fisken. Men da udfræsningen svarer til fiskens tykkelse og dybde, bliver samlingen stadigvæk både styrket og stabiliseret, når fisken limes på plads.

Den smarte fiskemaskine, der blev opfundet af firmaet Lamello tilbage i 1956, har især fundet anvendelse hos møbelsnedkerne, da den giver mulighed for at lave flotte snedkersamlinger på meget kort tid. Lamello producerer stadig professionelle fiskemaskiner, og alle de fisk, der anvendes her i kurset, er fra Lamello.

Fiskemaskinerne dukker af og til op i byggemarkederne på tilbud til få hundrede kroner. De kan være udmærkede, hvis behovet ikke er særlig stort, men til kurset her har vi anvendt en præcis og holdbar model fra DeWalt, som er til at købe i byggemarkederne.

Det lærer du i Gør Det Selvs kursus om fiskemaskinen

Kurset blev første gang bragt i Gør Det Selv-magasinet i 2009. Kurset består af 5 dele fordelt ud over 18 sider:

  • Del 1: Sådan virker en fiskemaskine Hvorfor ikke gøre snedkerne kunsten efter og lave professionelle hjørnesamlinger med små “fisk” af træ? Lær i vores nye kursus, hvordan du får mest muligt ud af denne enkle, men geniale maskine.
  • Del 2: L-samling og T-samling Reoler, bogkasser, skabe og mange andre ting med hylder bygger du let og hurtigt med en fiskemaskine, en smule lim og en håndfuld fisk.
  • Del 3: Rammer og plader Brug fiskemaskinen, uanset om du skal samle indfatninger til døre, billedrammer eller limtræ til bordplader. Se, hvor let det er.
  • Del 4: Samling på skrå Hjørner samlet på skrå har større limflader end dem med lige samlinger og er stærkere. Her kan du se, hvordan du bruger fiskemaskinen til skrå samlinger.
  • Del 5: Specialfisk Fiskesamlinger gør møbelsnedkeri sjovt. Og specialfisk, der kan åbnes og lukkes eller bruges som hængsler, gør avancerede løsninger nemme.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage