Slib klingen skarp igen

Flittig brug af hækkeklipperen gennem flere sæsoner sætter sit tydelige præg. Klingen bliver sløv og klipper dårligere, men du kan sagtens slibe nyt liv i klingen – enten med håndkraft eller maskine.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
50 kroner

Intro

Det kan godt lade sig gøre at slibe knivene på klingen, mens den sidder på maskinen, men det går meget nemmere, hvis klingen først afmonteres. Den sidder normalt kun fast med en håndfuld skruer. Skal maskinen skilles så meget ad, at du nærmer dig gear og tandhjul, skal du lægge godt mærke til, hvordan klingen er monteret. Lav evt. en hurtig skitse på et stykke papir.

Inden du afmonterer klingen, er det en god idé at give den en ordentlig omgang med et snavs- og rustløsnende middel. Fjern evt. den værste rust med en lille roterende stål- eller messingbørste. Så er klingen nogenlunde ren, inden du går i gang med at slibe.

PROBLEM:
Klingen er slidt og snavset, så den klipper hverken lige så hurtigt eller med så rene snit. Derfor skal den renses ...

LØSNING:
... og slibes, fx med en sletfil, så den bliver så god som ny igen.

Tidsforbrug

En times tid

Pris

50 kroner

Sværhedsgrad

Her kan alle være med. Det er ikke svært at slibe klingen på en hækkeklipper.

Vejledning

1

Afmonter klingen, hvis det kan lade sig gøre. Læg skruerne “i rækkefølge”, hvis de er forskellige. Læg også mærke til, i hvilken position gear og tandhjul er placeret, så det er nemt at samle igen.

2

Rengør klingen i petroleum. Læg den på et stort stykke plastfolie - det sviner temmelig meget - og smør den ind i rigeligt petroleum med en pensel. Tør efter med en ren klud, når petroleum met har virket nogle minutter.

3

Puds klingen med smergellærred. Et stykke fint smergellærred korn 400 giver klingen den allersidste finish, så den bliver helt ren og blank igen. Tør derefter med petroleum, så rester af slibekorn fjernes helt.

4

Spænd klingen fast, og slib den enten med fil eller maskine. Spænd først klingen fast med en skruetvinge. Brug begge hænder, når du sliber med sletfilen med fremadrettede, forsigtige strøg. Hold filen i samme vinkel som skæret på kniven.

5

Du kan også slibe klingen med maskine. Det er en fordel, hvis du har en lille, hurtigtgående sliber. Den lille runde slibesten kommer helt ind i hjørnerne. Pas på, at klingen ikke bliver for varm, mens du sliber.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hækkeklipper