13 ting, du skal vide om robotklippere

1. PLÆNEN

Robotterne kan fås til plæner fra 400 m² op til 10.000 m². Nogle af dem kan klare ujævne plæner og plæner, der skråner meget.

2. INSTALLATIONEN

Ladestationen skal installeres, og kablet skal i jorden. Du kan sagtens gøre det selv, men er din have ikke helt firkantet og ligetil, skal du have tungen lige i munden. De fleste forhandlere tilbyder at installere robotklipperen mod betaling. Så får du en fiks og færdig løsning og slipper for at bruge tid på det.

3. LADESTATIONEN

Stationen skal så vidt muligt befinde sig midt i det areal, den skal passe. Du skal finde et egnet sted, dvs. ikke i et hjørne og med god plads foran, så robotten kan manøvrere frit og køre på plads i ladestationen. Det er også ret praktisk at placere ladestationen nær et eludtag.

4. AFGRÆNSNINGSKABLET

Kablet trækkes hele vejen rundt i kanten af plænen, og en svag elektrisk strøm fortæller robotklipperen, at den skal stoppe og vende om. Det tynde kabel hamres ned i græsset med små pløkker, så klipperen ikke kan skære det over. I løbet af den første måned vil græsset have arbejdet kablet ned i plænen, så det ikke længere er synligt. Det kan også graves ned lige under overfladen.

5. KANTERNE

Knivene sidder ret langt inde under robotten af sikkerhedsmæssige grunde. Det gør, at robotten ikke kan klippe helt ind til en høj kant som fx en mur. For at undgå at robotten støder på, lægges kablet med ca. 30 cm's afstand til muren. Slutter plænen ved en terrasse i plan, kan du lægge afgrænsningskablet tættere på, så robotten også klipper kanten.

6. FORHINDRINGERNE

Du skal føre afgrænsningskablet uden om forhindringer som store trærødder eller ben på trampoliner, da robotten kan hænge fast på dem. Er din plæne opdelt af fx en hæk eller en havesti, skal du trække kablet, så der etableres en “passage”.

7. KLIPPETIDEN

Robottens klippetid afhænger af plænen, dvs. hvor højt, tæt og vådt græsset er, samt af terrænet. Når batteriet skal lades op, eller det begynder at regne, kører robotten hjem i ladestationen. Husk at tage hensyn til naboerne. Det er ikke alle robotter, der er lige støjsvage. Dagtimerne i hverdagene er bedst at slå græs i - medmindre du køber en virkelig støjsvag robot.

8. INDSTILLINGERNE

De fleste robotklippere kan nemt programmeres til de ønskede klippetidspunkter. Det er også muligt at indstille robottens køremønster, så den tager en ekstra runde, hvis du har områder af plænen, der vokser hurtigere end andre. Kontrolpanelet er sikret med pinkode.

9. FJERNSTYRINGEN

Flere robotklippere kan betjenes via en app, så du fx på ferien kan ændre klippetid eller sætte robotten på pause, hvis vejrudsigten lover tørke. Nogle er forsynet med GPS, så du altid kan se, hvor robotten befinder sig - også hvis den skulle blive stjålet.

10. REGNSENSOREN

De fleste robotter kører selv i ly, hvis det begynder at regne. Enkelte slår bare videre, fordi de er bygget til også at kunne klippe vådt græs.

11. KLIPPEMØNSTRENE OG KNIVENE

De fleste robotter klipper i tilsyneladende tilfældige mønstre på kryds og tværs af græsplænen. Mønstrene er dog nøje planlagt, for at græsstråene klippes fra flere retninger, og for at undgå striber i plænen. Robottens indbyggede computer sørger automatisk for, at den alligevel når hele plænen rundt. Knivene findes i flere forskellige stjerneformer eller med barberbladslignende knive, som først klapper ud, når motoren kører. Knivene bliver sløve med tiden og skal slibes eller skiftes. Tjek, hvad nye knive koster, inden du vælger robotklipper.

12. SIKKERHEDEN

Der er bygget masser af sikkerhed ind i en moderne robotklipper. Hvis den rammer forhindringer, vil den straks standse og skifte retning, og den stopper helt, hvis den bliver løftet. Desuden er der en tydelig nødstop-knap, som stopper robotten øjeblikkeligt. Børn og husdyr bør dog holde sig på afstand af robotten, når den kører.

13. VINTEREN

Om vinteren skal robotten opbevares indendørs. Benyt lejligheden til at give den en grundig rengøring, og lad batteriet helt op. Både robot og ladestation skal stå frostfrit og i tørvejr om vinteren. Afgrænsningskablets frie ender skal have fedt og tapes med isolerbånd for at undgå fugtskader.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Plæneklipper