Forlæng robotplæneklipperens levetid

Når først din robotplæneklipper er sat op, passer den sig selv og plænen, uden at du skal foretage dig meget. Men vil du have det optimale ud af din robot og forlænge dens levetid, er det en god idé at gå den efter en gang om året. Den skal renses og have nye knive, og du skal tjekke, om den fortsat kan holde fugt og regn på sikker afstand af den avancerede elektronik.

Der kan samle sig meget græs og andet skidt under skjoldet.

Der kan samle sig meget græs og andet skidt under skjoldet.

Selvom robotten stort set passer sig selv, bør du gå den efter én gang om året. Det er oplagt at gøre det, når havesæsonen er slut, og robotten skal pakkes væk. Den avancerede elektronik er følsom over for fugt, så om vinteren bør du opbevare robotten et sted, hvor der både er tørt og relativt lunt. Det er også en god idé at pakke ladestationen væk over vinteren.

Inden du skiller maskinen ad, er det en god idé at finde manualen frem. Den viser ofte, hvor de forskellige skruer er placeret.

Sådan gør du

1. Afmontér robottens skjold. På nogle modeller er det fastgjort med skruer, mens det på andre maskiner blot skal klikkes af.

2. Fjern græs og andet snavs med en støvsuger. Hvis skidtet sidder godt fast, kan det løsnes med fx en rørepind, der er blød og derfor ikke efterlader ridser og mærker.

3. Løft forsigtigt låget af, når skruerne, der holder det på plads, er fjernet. Vær opmærksom på ledninger til betjeningspanel, knapper og sensorer. Ofte er ledninger monteret med stik, der nemt kan trækkes ud. Tag evt. et billede, så du kan huske, hvilke stik der skal sidde hvor.

4. Smør maskinens yderside med plastrens, så græs og snavs får sværere ved at sætte sig fast i fremtiden.

5. Rens gummipakningen, og forstærk tætningsevnen med vaseline. Pakningen sikrer, at elektronikken ikke bliver udsat for fugt. Det er vigtigt, at pakningen er hel, fleksibel og i god stand. Er den ikke det, skal du udskifte den med en ny.

6. Montér pakningen. Vær omhyggelig med at få den lagt ordentligt på plads, og sørg for, at der ikke ligger noget snavs i rillen, hvor den skal være – hverken i bunden eller låget.

7. Saml robotten igen. Sørg for, at alle stik til følere, knapper og andet bliver samlet korrekt igen.

LÆS OGSÅ: Test af robotplæneklippere

Skift knivene

I modsætning til den almindelige plæneklipper, så er robotten ikke udstyret med én stor klinge, der kan slibes. Den har i stedet flere små knive, der nemt kan udskiftes, når de bliver sløve, da de ofte kun er monteret med en enkelt skrue. Et almindeligt sæt med ni knive koster 100-150 kroner, og da de fleste robotter bruger tre knive, er der nok til tre komplette udskiftninger. Vær opmærksom på, at knivene er forskellige fra maskine til maskine.

LÆS OGSÅ: Byg en garage til robotplæneklipperen

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Plæneklipper