Når plæneklipper og hækkesaks har gjort deres arbejde, er det den lille håndtrimmers tur: Den kan give buske, træer og græskanter den sidste finish, så resultatet bliver helt perfekt. Til en lille have eller en terrasse med mange buske og træer i krukker kan trimmeren oven i købet være eneste nødvendige havemaskine.

Trimmerne kan både klippe i buske og træer med deres busktrimmerskær og i græs med græstrimmerskæret. Skæret skifter du efter behov – og her er det værd at lægge mærke til, at det bestemt ikke er alle de testede modeller, der er lige smart indrettet: På flere af modellerne skal du fjerne en bundplade for at skifte skæret, men hvis bundpladen ikke er hængslet, risikerer du dels at tabe den, dels skal du balancere med bundplade og skær, når det hele skal samles igen.

Store forskelle Der er også stor forskel på, hvor kraftige grene trimmerne kan klippe over. En del af dem blokerer simpelthen, når de møder en kvist eller gren af en vis tykkelse. Her skiller en enkelt trimmer sig ud, fordi den ihærdigt “gnaver” de lidt store grene over ved at blive ved med at køre frem og tilbage, indtil det lykkes.

Med græstrimmerskæret kan du klippe plænens kanter perfekt til, men også her er der forskel på effektiviteten, fordi en del trimmere ikke kan klare at klippe tørre græstotter over. Græsset vikler sig i stedet ind i skæret. Mest bemærkelsesværdig er testvinderen fra Metabo. Hvor de øvrige trimmere ligner hinanden i udformning, er Metabo gået egne veje og har lavet en trimmer med kun ét skær. Det snurrer rundt og rundt og klipper både grene og friskt græs ganske effektivt. Til gengæld er prisen relativt høj.