Der findes mange forskellige produkter, du kan vælge imellem, når du skal gøde dine stauder. Vækstbetingelserne for planterne kan variere fra plante til plante og fra have til have.

Derfor kan man ikke på forhånd slå fast, hvor meget – og hvilken – gødning du skal bruge i netop dit staudebed. Gødning består af forskellige sammensætninger af kvælstof, fosfor og kalium.

I daglig tale også N, P og K. Kort fortalt giver kvælstof grønne blade og god vækst. Fosfor fremmer blomsterne, og kalium styrker plantens væv og rodvækst. Gødning fås i flere former. Som forskellige slags piller, flydende eller små pinde.

Noget er organisk, andet er mineralsk – også kaldet kunstgødning. Dine planter er ligeglade med, om det er den ene eller anden slags gødning, de får. Typisk virker den mineralske gødning med det samme, hvorimod den organiske omsættes knap så hurtigt.

Der er stor forskel på, hvor ofte gødningerne skal anvendes. Visse gødninger er langtidsvirkende og afgiver næringsstoffer over en periode fra én måned og op til et halvt år.

Læs altid vejledningen på den enkelte gødningspakke for den rette dosering og brug. Selv om du nøje overholder doseringsvejledningen, skal du være opmærksom på at stoppe gødskningen i god tid inden vinter, så stauderne kan nå at stoppe væksten.

Det giver planterne mulighed for at hærde, så de har noget ballast til at klare sig igennem den kolde vinterperiode.