Der er langt imellem haver, som kan passes og vedligeholdes uden brug af en solid grensaks. De fleste haveejere har lejlighedsvis brug for en grensaks eller et "ørnenæb" som følgesvend til den mindre beskæresaks. Kraftige grene kan godt saves over, men grensaksen gør arbejdet både hurtigere og mere bekvemt. Desuden bliver snittet rent og uden flosning, og det har planterne bedst af.

Med de kraftigste grensakse kan du klippe grene i op til godt 40 mm’s tykkelse. De lange greb og det korte næb giver i sig selv et kraftigt bid, og mange af saksene er tillige konstrueret med ekstra udveksling. En udveksling gør det muligt at klippe med færre kræfter.

Til gengæld må grebene så trækkes længere fra hinanden. Den større bevægelse, der skal til, er ikke altid et plus, hvis buskadset er tæt, for selv om udvekslingen sparer kræfter, er grebene ofte i vejen. Og så skal du måske bruge en saks uden udveksling. Eller en sav.

Du skal altså finde frem til en grensaks, der passer bedst til de armkræfter, du har, og de forhold, du arbejder under. Men det er naturligvis ikke forbudt at eje en saks af hver type.