Du får meget mere end et vaterpas, hvis du investerer i et digitalt et af slagsen. Den digitale enhed kan nemlig supplere med oplysninger, du ikke umiddelbart får ud af den lille boble i libellen på de “analoge” modeller. Du skal vælge den digitale model frem for den “analoge”, hvis du fx skal måle hældningen på tagrenden og foretrækker et præcist mål oplyst i millimeter pr. meter eller i procent.

Er det hældningen på taget, du vil måle, kan du få det oplyst i grader, og enkelte modeller kan vise amerikanske tommer pr. fod, hvis du af en eller anden grund skulle få brug for det. Det digitale vaterpas er heller ikke så afhængigt af længden på selve profilet. Tre grader er tre grader, uanset om det er målt over 60 eller 120 centimeter. Alle de testede modeller fungerer samtidig som almindelige vaterpas med libeller. Derfor tester vi også libellernes synlighed og præcision, anlægsfladernes kvalitet mv.

Men mens de “analoge” modeller skal kunne klare at blive tabt fra toppen af en stige, er et digitalt vaterpas altså mere et stykke sensibelt elektronisk måleudstyr end et stykke robust værktøj. Til gengæld kan den digitale enhed kalibreres, hvis den kommer ud af trit med virkeligheden. Det gælder kun sjældent for de “analoge” modeller.

Vil du investere i et digitalt vaterpas, så se på, hvor mange af de ekstra funktioner du tror, du kan få glæde af, fx hukommelse og falsk 0-punkt.