Vi har testet otte modeller – alle 120 cm lange – i forskellige prisklasser og har fundet både en testvinder og et godt køb.

Libellen – røret med den lille luftboble – er hovedpersonen, når du skal have fundet et korrekt mål. Og det er vigtigt, at den viser klart og korrekt, for et byggeri kan stå og falde med, at tingene er i lod og vater. For at sikre, at du får en måling, du kan stole på, er der en simpel lille test, du bør lave, inden du går i gang (og inden du køber dit vaterpas).

Læg vaterpasset på en plan flade (ikke nødvendigvis vand- eller lodret), og læg godt mærke til boblens placering. Drej så vaterpasset 180 grader og aflæs igen. Ved de to aflæsningerskal boblens placering være helt ens. Ellers er vaterpasset ikke en pind værd.

Der er mange bud på, hvordan et vaterpas kan se ud. Og det er en smagssag, om du vil have en ren flade – kun med libeller – eller om du også ønsker håndgreb, endekapper med huller til ophæng, en plan eller V-formet bund, magnet osv.

Men hvilken model skal du vælge?

Her har vi testet otte eksemplarer – alle 120 cm lange. Priserne varierer fra cirka 120 til cirka 1000 kroner. Og i store træk måler de tilstrækkeligt nøjagtigt til de fleste opgaver – med et par markante undtagelser.

Priserne er som i alle Gør Det Selv’s tests cirkapriser fra testtidspunktet. Det kan betale sig at holde øje med tilbud i butikker og på internettet.