De 20 Testvindere
Makita DHP483 er udstyret med en imponerende kulfri motor, der både var testens stærkeste og klart mest udholdende. De fem karmskruer blev skruet i på bare 25 sekunder, mens bore-/skruemaskinen på en opladning kunne lave hele 198 huller med et 25 mm spadebor i 25 mm MDF. Det svarer til 66 huller pr. amperetime – 61 % flere huller end den næstmest udholdende deltager. Det er især imponerende, da høj styrke ofte går ud over udholdenheden.
Set til 1.450 kroner med oplader og 3-Ah-batteri
Makita RT0702CX2J består af en separat motorenhed, som kan monteres i forskelligt tilbehør. Det gør den enormt alsidig og nem at justere og skifte jern på. Desværre er spånsuget dårligt, og fræseren skal føres langsomt frem, hvis suget skal følge med.
Set til 1.600 kroner
Metabo uhev 2860-2 quick er ikke helt billig, men den opfører sig alligevel som en betydeligt dyrere maskine. Ud over gear til mejsling og hammerboring har den også to gear til almindelig boring uden slag. Når der skal bores i murværk, kan du ligeledes forvælge omdrejninger og slag, alt efter om du fx skal bore i mursten eller beton. I styrketesten i beton klarede testvinderen et 6 mm hul på 6 sekunder, mens et 10 mm hul tog beskedne 15 sekunder.
Borehammerens alsidighed understreges af muligheden for at udskifte SDS-borepatronen til slagbor med den medfølgende selvspændende borepatron til almindelige rundskaftbor.
Set til 1.699 kroner
Makita dtd154z var bare 13 sekunder om at banke en fransk skrue på hele 8 x 180 mm i. De fire gear sikrer samtidig, at den er lige så overbevisende med almindelige spånskruer.
Set til 1.899 kroner med oplader og 5-Ah-batteri
Makita UC3551A er en imponerende og veludført kædesav med ledning, der med en ergonomi og kvalitet helt i top formåede at save fyrretræsstolpen over 10 gange på 39 sekunder – inklusive den tid, det tog at flytte saven.
Huset til sværd og kæde var modsat hos de fleste andre deltagere udført helt i metal, og kæden strammes nemt og kontrolleret på et lille drejehjul på siden.
Set til 1.100 kroner
Hyundai OTS750-24/ HYAC24-1S er i modsætning til de fleste kompressorer enormt støjsvag. Den larmer kun 62 dB, hvilket er på niveau med almindelig tale. Og skal den stå i det lille hjemmeværksted, er det en kærkommen fordel.
Set til 1.999 kroner
Ryobi RY18HT55A er særdeles behagelig at arbejde med. Balancen er i top, og begge håndtag er behagelige at holde om og giver en god kontrol med maskinen.
Testvinderen var den eneste, der kunne klippe rundstokkene på 25 mm over. Desværre går den imponerende styrke ret markant ud over udholdenheden. Til gengæld betyder det lange sværd og store overskud, at du hurtigere kommer ud over stepperne.
Set til 1.199 kroner med oplader og 2-Ah-batteri
Worx hydroshot wg630E var med hele tre førstepladser i deltestene en ganske suveræn testvinder. Den lange lanse giver en god balance – også når strålen naturligt presser maskinen bagud.
Set til 1.499 kroner med oplader og 4-Ah-batteri
Gardena sileno minimo 400 er nem at programmere og betjene i det daglige – især takket være en meget brugervenlig app til mobilen, der bl.a. gør det muligt at lave en avanceret ugeplan for, hvornår klipperen må og ikke må arbejde.
Robotten er samtidig utrolig driftssikker, og med undtagelse af havetrampolinens stel, hvor den kørte fast tre gange, kørte den helt uden problemer.
Set til 5.000 kroner
Stihl rl 540 er med sine bare 2,2 kW ikke imponerende – på papiret. Poweren udnyttes dog optimalt, og plænelufteren arbejdede sig nemt gennem plænen, hvor mos og vissent græs blev revet op, mens det sunde græs blev siddende.
Set til 4.300 kroner
Skil 0140 CA klarede selv højt græs uden problemer. De to batterier, som tilsammen får spændingen op på 40 volt, holder i 43 minutter, hvilket i vores testhave var nok til at klippe hele 536 m² på en enkelt opladning. Klipperen er nem at manøvrere og kompakt at opbevare.
Set til 2.999 kroner med oplader og 4-Ah-batterier
Stiga sbc 232 D var på papiret blandt de svageste deltagere i vores stortest. I praksis var den dog så overbevisende, at den både løb med titlen som testvinder og som godt køb.
Den skar rundstokke på 25 mm over helt uden problemer og fældede 2 m² tæt buskads på bare 45 sekunder. Med en vægt på 7,9 kg er balancen og en god sele afgørende – og på begge områder leverer Stiga.
Set til 1.500 kroner
Metabo WEQ 1400-125 er udstyret med anti-kickback, som sikrer, at din arm ikke bliver revet halvt af led, hvis skæreskiven sætter sig godt og grundigt fast under arbejdet.
Den mørkegrønne maskine havde testens største motor, og den var derfor heller ikke overraskende også testens hurtigste deltager. Det tog nemlig kun 44 sekunder at skære vandrøret på 1/2" over 10 gange.
Kvaliteten er også helt i top, og de få detaljer, der er på denne type maskiner, er gennemførte. Både indstilling af beskyttelsesskærmen og udskiftning af skæreskiver klares uden brug af værktøj.
Set til 850 kroner
Stanley CUBIX STHT77499-1 er en superenkel krydslaser uden så mange dikkedarer. Den er solid og præcis, og så ses den grønne markering nemt.
Set til 800 kroner
Makita dtm52z formåede at udmærke sig positivt i et felt, hvor alle deltagere var stort set lige hurtige og effektive. Det skyldes især den enormt høje kvalitet og en ergonomi, der ligeledes er helt i top.
Motoren er ophængt inde i maskinen i en vibrationsdæmpende anordning. Det betyder, at de mange svingninger dæmpes, inden de når dine hænder.
Set til 2.200 kroner med oplader og 5-Ah-batteri
Metabo sxe 425 turbotec er enormt solid og velbygget og er med sine 2,5 kg relativt tung. Det er en fordel, når du arbejder på emner, der ligger ned – fx på en bordplade. Her betyder den ekstra vægt nemlig, at maskinen ligger mere solidt og sikkert på emnet, samt at mere power bliver overført til arbejdet, og at færre vibrationer når dine hænder. Derfor kunne den også klare hastighedstesten på bare 19 sekunder.
Set til 1.000 kroner
Metabo kgs 216 m er enormt veludført, og kvaliteten er i en klasse for sig. Den er ikke bare nem at gå til, indstille og betjene. Den leverer også et superpræcist resultat. Slæden, der gør det muligt at føre saven frem og tilbage gennem saveemnet, er særdeles velsmurt og letkørende. Placeringen af knapper og håndtag er velovervejet, og indretningen virker naturlig.
Saven har nogle enkle, men effektive løsninger, der letter arbejdet. Her kan bl.a. nævnes en skruetvinge med knap til hurtig og grov indstilling samt endestop i bordforlængeren.
Set til 1.449 kroner
Ryobi R18js var med sine 2,7 kg i den tunge ende af feltet, hvilket harmonerer fint med dens imponerende styrke. På 32 sekunder savede den 1 meter i 24 mm MDF-plade.
Set til 1.327 kroner med oplader og 4-Ah-batteri
Ryobi RWsl1801m har et enormt kraftoverskud og saver 1 meter i 24 mm MDF-plade på bare 10 sekunder. Den leverer desuden overbevisende kvalitet og en glimrende ergonomi og er en ganske helstøbt maskine.
Set til 1.430 kroner med oplader og 4-Ah-batteri
Makita JR3051tk var en smule dyrere end de fleste andre testdeltagere. Men er du villig til at betale det ekstra, bliver du også så rigeligt belønnet for det. Så snart du får saven mellem hænderne, mærker du, at den er i en klasse for sig. Designet er lækkert, balancen er god, og knapperne er gedigne og nemme at betjene. Når Makitaen så samtidig slog konkurrenterne på hastigheden med 10 snit på 2 minutter og 48 sekunder, var der ikke noget at rafle om.
Med undtagelse af en enkelt deltager vejede alle savene det samme, så det var ikke på vægten, Makitaen kunne skille sig ud. Den havde dog en bedre vægtfordeling og lå med sine slanke greb også bedre i hænderne end de øvrige deltagere.
Set til 909 kroner