Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gør Det Selv kursus: Sådan sliber du dit værktøj

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Skærende værktøj skal være skarpt for at fungere ordentligt. Det gør arbejdet lettere – og sjovere. I dette kursus lærer du, hvordan du sliber og holder alt dit værktøj superskarpt.

slib-vaerktoej

Vi bruger skærende værktøj overalt i det daglige. Fra køkkenknivene inde i huset, over spade, hækkesaks og skuffejern udendørs, til de dyre bor og stemmejern på værkstedet.

Fælles for dette “værktøj” er, at vi er tilbøjelige til at blive ved med at bruge det, selv om det for længst skulle være slebet. Og det på trods af at vi jo godt kender fornøjelsen ved at rette en græskant af med en skarp spade eller skære steg med en superskarp køkkenkniv. Sådan er det også med stemmejernet, høvlen, skæret på din rotorklipper og kæden på din kædesav.

Du kan købe slibeværktøj i mange prislag og kvaliteter. Det betaler sig at ofre lidt penge, så du får en ordentlig kvalitet – men du skal på den anden side også opveje det med behovet. En ny savkæde koster måske kun 200 kroner og kan slibes op 2-3 gange. Så kan en slibemaskine være svær at tjene hjem.

I dette Gør Det Selv-kursus viser vi, hvordan du sliber dit værktøj på den rigtige måde – og hvordan du holder det skarpt.

Det lærer du i Gør Det Selvs kursus: Slib dit værktøj

Kurset blev første gang bragt i Gør Det Selv-magasinet i 2010. Kurset består af 5 dele fordelt ud over 12 sider:

 • Del 1: Brug det rigtige slibeværktøj Skærende værktøj skal være skarpt for at fungere ordentligt. Det gør arbejdet lettere – og sjovere. I dette kursus lærer du, hvordan du sliber og holder alt dit værktøj superskarpt.
 • Del 2: Slib havens redskaber Grove haveredskaber skal også slibes. Prøv selv, og mærk, hvor let det går med en nyslebet spade.
 • Del 3: Slib kædesav og rundsav Kædesave og rundsave bliver sløve med tiden. Lær, hvordan du kan spare penge ved selv at slibe dem.
 • Del 4: Slib jernet superskarpt Et stemmejern er værdiløst, hvis det er hakket eller sløvt. Sørg for at slibe det hyppigt – vi viser dig trin for trin, hvordan du gør.
 • Del 5: Slib bor og fræsejern Selv om bor og fræsejern kan fås rimeligt billigt, er der både økonomi og fornuft i at vedligeholde dem selv.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Gør Det Selv kursus: Sådan sliber du dit værktøj
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage