Video
Let
Svær

PROBLEM

Køkkenkniven er blevet sløv efter lang tids brug og trænger til at blive slebet helt op.

LØSNING

Ved hjælp af en slibesten og lidt vand kan kniven slibes så skarp som ny igen.

SÅDAN GØR DU

1. Gør slibestenen våd

Læg den fx i blød i en malerbakke i 10 min. Nogle slibesten leveres i en skridsikker gummibase, som stenen kan ligge i under arbejdet, men den kan også spændes fast.

2. Start med at slibe kniven på den grove side af stenen

Bevæg den frem og tilbage i stenens længderetning. Vend den med jævne mellemrum, å den slibes ligeligt på begge sider. Køkkenknive bør have en slibevinkel på 25-30 grader.

3. Brug evt. en slibelære

Der findes forskellige slags slibelærer, som kan spændes fast på kniven, så det er nemmere at holde den i den korrekte slibevinkel. Slibelæren følger med i visse slibesæt, ellers kan den købes separat.

4. Slib kniven på den fine side af slibestenen

når den har fået en grundig tur på den grove side. Når du sliber på den fine side, skal du bevæge kniven på tværs af slibestenens længderetning.

5. Hvis træskaftet er slidt

er det en god idé med en lettere renovering. Det kan du lige så godt gøre nu, hvor du er i gang. Slib det med slibepapir, korn 120, til træet er slebet helt mat.

6. Mæt træskafterne med olie

Det er effektivt, hvis du placerer knivene i et højt glas med almindelig madolie natten over, så de får lov til at suge godt til sig. Tag dem op bagefter, og tør dem af i en tør klud, så er knivene så gode som nye igen.