Slib kniven så den bliver skarp igen

Køkkenknive kan hurtigt miste deres skarphed. Det er nemt at give dem en tur med strygestålet, men en gang imellem er det nødvendigt at slibe knivene helt op fra bunden. Se her, hvordan du får dine knive skarpe igen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
75 kroner

Intro

Det er irriterende, hvis køkkenknivene ikke kan skære ordentligt. Det er heldigvis nemt at gøre noget ved – det kræver blot en slibesten.

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

1

Gør slibestenen våd. Læg den fx i blød i en malerbakke i 10 min. Nogle slibesten leveres i en skridsikker gummibase, som stenen kan ligge i under arbejdet, men den kan også spændes fast.

2

Start med at slibe kniven på den grove side af stenen. Bevæg den frem og tilbage i stenens længderetning. Vend den med jævne mellemrum, så den slibes ligeligt på begge sider. Køkkenknive bør have en slibevinkel på 25-30 grader.

3

Brug evt. en slibelære. Der findes forskellige slags slibelærer, som kan spændes fast på kniven, så det er nemmere at holde den i den korrekte slibevinkel. Slibelæren følger med i visse slibesæt, ellers kan den købes separat.

4

Slib kniven på den fine side af slibestenen, når den har fået en grundig tur på den grove side. Når du sliber på den fine side, skal du bevæge kniven på tværs af slibestenens længderetning.

5

Hvis træskaftet er slidt, er det en god idé med en lettere renovering. Det kan du lige så godt gøre nu, hvor du er i gang. Slib det med slibepapir, korn 120, til træet er slebet helt mat.

6

Mæt træskafterne med olie. Det er effektivt, hvis du placerer knivene i et højt glas med almindelig madolie natten over, så de får lov til at suge godt til sig. Tag dem op bagefter, og tør dem af i en tør klud, så er knivene så gode som nye igen.

Tidsforbrug

1-2 timer

Pris

Cirka 75 kroner for slibesten

Sværhedsgrad

Det er en ganske enkel opgave at slibe knive.

    Andre læser lige nu ...