Vinkelsliberen kan løse masser af opgaver. Men tag sikkerheden alvorligt, for der er voldsomme kræfter på spil.

Vinkelsliberen kan løse masser af opgaver. Men tag sikkerheden alvorligt, for der er voldsomme kræfter på spil.

SIKKERHEDSSKÆRMENS FUNKTION OG INDSTILLINGER
DERFOR ER SKÆRMEN VIGTIG Sikkerhedsskærmen gør det nogle gange vanskeligt at komme ordentligt til. Men lad det ikke friste dig til at pille den af. Skærmen sørger for at lede gnister væk, og – mindst lige så vigtigt – så fanger den flyvende småstykker, hvis skæreskiven går i stykker. Og bider skiven sig fast, vil skærmen beskytte hånden, hvis maskinen slår bagud.
INDSTILLINGSMULIGHEDER Skal du ud at købe ny vinkelsliber, så kig efter en, hvor sikkerhedsskærmen har mange indstillingsmuligheder. Det gør det lettere at komme til på svære steder.

Vigtigt: sikkerhed under arbejdet

Vinkelsliberen ligger i top-3, når det gælder gør det selv-skader, der sender os på skadestuen. Den larmer meget og kører med en enorm hastighed, så beskyttelsesbriller, høreværn og handsker er uundværligt sikkerhedsudstyr.

Bruger du vinkelsliberen til at skære i sten, fliser og murværk med, kan vi også på det kraftigste anbefale brug af en støvmaske, for arbejdet udvikler store mængder finkornet støv.

  • BRILLER.Tætsluttende briller beskytter dine øjne mod gnister, når du arbejder i metal.
  • HØREVÆRN. En vinkelsliber larmer, og især ved længerevarende arbejde er et høreværn vigtigt.
  • MASKE. En støvmaske tager finkornet støv fra fliser og murværk. Vælg evt. en med luftventil.
OPGAVER MED VINKELSLIBEREN
FRÆS FUGER Med en fræseforsats på vinkelsliberen kan du fjerne ødelagte fuger i murværk. Pas på ikke at skade murstenene, når du fjerner de korte lodrette fuger.
SLIB KLINGE En medtaget plæneklipperklinge kan slibes relativt skarp igen med en slibeskive til metal. Spænd klingen godt fast, og følg æggens vinkel, når du sliber.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af vinkelslibere

HAK OG BUER I FLISER/KLINKER
1. Til hak i fliser og klinker skal du bruge en diamantskæreskive til bløde sten. “Streg” først dit snit op med en ridsepen, så du undgår flossede kanter.
2. En bue i en flise klares ved at skære riller i den del, der skal fjernes. Derpå “gnaves” buen ren med en lille flisetang, og snittet slibes med enkarborundumsten.
SKÆR I METALRØR
1. Vinkelsliberen er oplagt til afkortning af metalrør. Streg op efter et stykke A3- eller A4-papir, som du vikler om røret, så bliver snittet præcist.
2. Røret skæres med en skæreskive til metal. Selv med en skive i topkvalitet kan du ikke undgå ujævnheder i snittet. Dem fjerner du med en fil.
SKÆR RILLER I MUR
RILLER TIL KABLER OG RØR Ændringer af vand- og elinstallationer kræver en fagmand. Men du kan sagtens fræse rillerne til rør og kabler selv – efter aftale med VVS’er og elektriker. Skær efter stregerne, så rillen er smallest yderst og bredest inderst. Så hænger mørtlen bedre fast, når rillen lukkes. Sæt en mejsel på tværs i bunden af rillen, og hug til.
KORTE RILLER Med en fugefræser i vinkelsliberen kan du hurtigt fræse korte riller. I letbeton kan du klare dig med en almindelig vinkelsliber, men beton og murværk kræver en kraftig model.