Vinkelsliber
Diamant/Kopskive

DIAMANTKOPSKIVE Med en diamantkopskive på vinkelsliberen kan du slibe og glatte hårde flader, fx betongulv og gammel puds og mørtel. Den tager godt fat, så start forsigtigt. Fås i forskellige grovheder.

Kopskive/karbidskive

KOPSKIVE/KARBIDSKIVE Bruges til slibning af beton og andre hårde stenmaterialer. Ikke så effektiv som en diamantkopskive, men en del billigere og fin til mindre opgaver. Fås normalt fra korn 14 til 36.

Fladisk/lamelskive

FLAPDISK/LAMELSKIVE Flapdisken er en skive med en lamelkonstruktion af slibepapirslapper. Skiven er perfekt til at rense og glatte svejsesømme, metal og rustfrit stål med. Fås normalt fra korn 40 til 120.

Keglebørste/stålbørste

KEGLEBØRSTE/STÅLBØRSTE Til rensning af skidt og rust fx på grillen skal du have fat i keglebørsten. Den fås i forskellige former: Stålbørsten er til jernholdige materialer, og kobberbørsten er til rustfrit stål og ikkejernholdigt metal.

Slibeskive

SLIBESKIVE Vinkelsliberen har mange kræfter, og forsynet med slibepapir på en bagskive af gummi er den effektiv til groft arbejde i træ, og når du skal fjerne gammel maling og hærdede limrester.

Polerhætte

POLERHÆTTE Også til polering af bil og båd kan du udnytte vinkelsliberens mange kræfter. Det mest almindelige er “hætter”, der bindes om en gummibagskive af samme slags, som bruges til slibeskiver.

REDAKTIONEN ANBEFALER: [Test af vinkelslibere](/vaerktoej/slibemaskiner/vinkelsliber/test-af-vinkelslibere /)

Metalskæreskive

METALSKÆRESKIVE En tynd skæreskive (1 mm) er optimal, hvis du skal skære i rustfrit stål. Den fjerner mindre materiale og arbejder derfor hurtigt. Er særlig god til akkuslibere, da den kræver mindre kraft. En kvalitetsskive koster ca. 100 kroner.

Diamantskive til bløde sten

DIAMANTSKIVE TIL BLØDE STEN Skal du skære i bløde sten, fx mursten, fliser og marmor, skal du have fat i en diamantskæreskive med en lukket kant. En kvalitetsskive holder længe, og du kan holde den “skarp” ved at skære i en hård sten. Det renser skiven.

Diamantskive til hårde sten

DIAMANTSKIVE TIL HÅRDE STEN Skal du skære i hårde sten, fx beton, havefliser eller hårdtbrændte klinker , skal du have fat i en diamantskæreskive med åben kant. Den åbne kant sørger for, at skiven køles ned under arbejdet, så den ikke “brænder varm”.

Bred diamantskive

BRED DIAMANTSKIVE Diamantskæreskiven findes i en særlig bred variant, der som udgangspunkt er beregnet til at fræse fuger ud i murværk, men den kan også bruges til at skære ud til rør og kabler i murværk.

Krav til vinkelsliber

Skære- og slibeskiver stiller ikke store krav til maskinens kræfter, og hastigheden passer til de fleste maskiner, så næsten alle modeller kan bruges. Men vil du bruge vinkelsliberen til forskellige opgaver, stiller det nogle krav til modellen. Se, hvad du skal kigge efter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver kræver motorkraft over 1.000 watt. Til polering er det nødvendigt, at omdrejningerne kan skrues ned til under 4.000 i minuttet.
  • Høvle beton: Skal du bruge vinkelsliberen som betonhøvl, dvs. med en diamantkopskive, kræver det en stor model (str. 180-230 mm) med en motor på ca. 2.000 watt. Vælg også gerne en maskine med variabel hastighed.
  • Skære huller: Hastighedsregulering er en fordel, så du kan justere efter borets diameter. Bor over 50 mm kræver en motor på min. 1.000 watt.
  • Fræse i mur: Kræver ingen hastighedsregulering. Til gengæld er det en fordel, at motoren er uden kul (børsteløs) eller godt beskyttet, for arbejdet støver.

FUGEFRÆSER Med et fugefræsersæt kan vinkelsliberen blive et effektivt stykke værktøj, når du skal rense fuger i murværk. Sættet består af et land, en adapter og et fræsejern, der fås til forskellige fugebredder.

kopbor

KOPBOR Med et kopbor på vinkelsliberen får du en kraftig “boremaskine”, når du skal bore huller i fliser, klinker og tegl. Kopbor fås i forskellige størrelser og sælges ofte i sæt.