Malingen skal passe til opgaven
Når du maler med pensel eller rulle, har du brug for en flydende maling, der kan arbejdes ind i underlaget. Men når du spraymaler, skal malingen først flyde sammen, efter at den har ramt væggen eller loftet.
Det betyder, at en maling i nogle tilfælde skal fortyndes med op til ti procent, inden du kan male med den. Men det afhænger helt af, hvilken maling du vælger. I nogle tilfælde kan du bruge malingen, præcis som den er, og bare lade maskinen suge den op og skyde den ud igennem dysen. Vores bedste råd er: Spørg der, hvor du køber malingen. Personalet i farvehandler og byggemarkeder bør kunne fortælle dig, om en maling skal fortyndes eller ej.
Malingens temperatur er også afgørende for resultatet. Du kan ikke spraymale med en iskold maling. Det svarer til at hælde en køleskabskold bearnaisesauce ud over en bøf: Sovsen kommer ikke til at flyde, før du varmer den ordentligt op. Modsat saucen skal din maling dog blot være minimum 15 grader varm, før den er klar til sprøjten, så tag den ind i stuetemperatur i et døgns tid, hvis den har stået udenfor i kulden.
Endelig skal du sørge for at røre malingen ekstra godt op, inden den skal i anlægget.
Du kan i princippet bruge en hvilken som helst maling, lak eller træbeskyttelse i malersprøjten. Men de vand-fortyndbare malinger er en klar fordel, særligt når du skal rengøre anlægget efter brug.
Gør klar til start
Vi beklager, men du er altså nødt til at læse brugsvejledningen på den maskine, du køber eller lejer, for der er individuelle forskelle. Der kan også være gode tips på YouTube.
På modellen her (Wagner Power Painter 90) er fremgangsmåden:
Sænk sugerøret ned i malingspanden. Vægmalingen her skal ikke fortyndes. Tænd motoren, så maskinen suger malingen op. Tænd for returløbet. Nu presses al luft ud af anlægget via den tynde slange, mens det bliver fyldt op med maling. Når der ikke længere er luftbobler, slukker du for returløbet.
Så er du klar til at male!
Prøvemal på et stykke pap, gipsplade eller lignende. I starten kan det tage lidt tid at ramme det helt rigtige tryk, som giver en perfekt overflade. Regulér trykket, indtil der hverken kommer løbere eller opstår “huller” i malingen. Malersprøjten skal lægge et jævnt, tæt lag maling på væggen.
Nu er det alvor! Nu skal væggen males, og her handler det mere om dig end om maskinen. Det er nemlig måden, du holder sprøjtepistolen på, der bestemmer, om resultatet bliver godt eller mindre godt.

Så nemt renser du det hele
Hvis du skal male videre næste dag, kan du nøjes med at skille pistolen ad, skylle dysen og dække malingspanden til med en plastikpose. Malingen i anlægget tager ikke skade af at overnatte her.
Når du er færdig med at male eller skal skifte maling, skal det hele renses. Og det er faktisk en del lettere, end man umiddelbart kunne frygte:
Vask sugerøret udvendigt. Brug fx en gammel opvaskebørste. Stil en spand med rent vand, som maskinen kan suge op. Sørg for en lille tom spand under returløbet, så det også bliver renset.
Flyt returløbsrøret over i den store spand med vand, og start så maskinen, så der løber vand igennem systemet. Skil dyse og dyseholder ad, og rens begge dele i rent vand.
Skyd overskydende maling ud i malingspanden. I starten bliver der presset ren maling ud. Når der kommer vand ud, flytter du pistolen over i en stor spand med rent vand. Lad vandet løbe igennem maskinen og ud ad slangen, indtil der kun kommer rent vand. Skift vand tre-fire gange. Rens til sidst filteret i pistolen.