Med et sprøjtemaleanlæg kan du male 10 m² væg på 10 minutter.

Med et sprøjtemaleanlæg kan du male 10 m² væg på 10 minutter.

Glem lige de små, spruttende malersprøjter, som kan købes for få hundrede kroner, og som de færreste nok vil invitere inden døre. De kan være fine til et plankeværk, men de er ikke supereffektive, og på større flader giver de ikke det bedste resultat.

Vælg i stedet det semiprofessionelle anlæg, der i dag kan købes for under 10.000 kr. (i nogle tilfælde det halve), og som sprøjtemaler overraskende pænt og præcist.

Faktisk fungerer anlæggene så godt, at du kan nøjes med et minimum af afdækning; et malertæppe på gulvet og en afdækningsstrimmel på en halv meter på en tilstødende væg er nok. Og med blot en smule øvelse kan du male så hurtigt, at alle vægge i et 150 kvadratmeter stort parcelhus er færdigmalede på mindre end to arbejdsdage.

Dyrt men tidsbesparende

Du skal regne med en udgift på mellem 5.000 og 8.000 kr., afhængigt af hvor avanceret sprøjtemaleanlægget er. Det er selvfølgelig umiddelbart mange penge, men når du først har sparet dagevis på maling af vægge og lofter, kan du bruge anlægget til maling af døre, køkkenlåger og andre flader, der skal have en helt glat overflade.

For du kan i princippet komme en hvilken som helst maling i sprøjten. I nogle tilfælde skal malingen fortyndes en smule, men her bruger vi en vægmaling, der ikke kræver fortynding overhovedet.

“Til gengæld skal jeg så bruge flere timer på rengøring, når jeg er færdig,” tænker du måske. Men et semiprofessionelt sprøjtemaleanlæg kan du gøre rent på et kvarter. Hvis du har malet med vandfortyndbar maling, skal der blot køres vand igennem anlægget nogle gange og skylles lidt stumper, så kan du stille det væk.

LÆS OGSÅ: Spar tid med sprøjtemaling

Kom godt fra start

Men – der er selvfølgelig et men: Du er nødt til at indstille anlægget rigtigt. Og du er nødt til at male med den rigtige teknik. For kommer du skævt fra start, så løber malingen, du sprøjter malingtåge ud på omgivelserne, og du forpasser chancen for at gøre malerarbejdet hurtigere, nemmere og pænere end med pensel og rulle.

I gør det selv-vejledningen sørger vi for, du kommer godt fra start. Vi viser, hvordan du:

  • finder den rigtige maling
  • gør klar til start
  • maler væggen
  • renser malersprøjten