Sprøjtemal som en prof

Hvis du skal male flere stuer eller måske endda alle vægge i et helt hus, så kan du roligt sætte nogle dage af i kalenderen. Medmindre du altså gør som de professionelle og maler det hele med et sprøjtemaleanlæg på under den halve tid.

Med et sprøjtemaleanlæg kan du male 10 m² væg på 10 minutter.

Med et sprøjtemaleanlæg kan du male 10 m² væg på 10 minutter.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Glem lige de små, spruttende malersprøjter, som kan købes for få hundrede kroner, og som de færreste nok vil invitere inden døre. De kan være fine til et plankeværk, men de er ikke supereffektive, og på større flader giver de ikke det bedste resultat.

Vælg i stedet det semiprofessionelle anlæg, der i dag kan købes for under 10.000 kr. (i nogle tilfælde det halve), og som sprøjtemaler overraskende pænt og præcist.

Faktisk fungerer anlæggene så godt, at du kan nøjes med et minimum af afdækning; et malertæppe på gulvet og en afdækningsstrimmel på en halv meter på en tilstødende væg er nok. Og med blot en smule øvelse kan du male så hurtigt, at alle vægge i et 150 kvadratmeter stort parcelhus er færdigmalede på mindre end to arbejdsdage.

Dyrt men tidsbesparende

Du skal regne med en udgift på mellem 5.000 og 8.000 kr., afhængigt af hvor avanceret sprøjtemaleanlægget er. Det er selvfølgelig umiddelbart mange penge, men når du først har sparet dagevis på maling af vægge og lofter, kan du bruge anlægget til maling af døre, køkkenlåger og andre flader, der skal have en helt glat overflade.

For du kan i princippet komme en hvilken som helst maling i sprøjten. I nogle tilfælde skal malingen fortyndes en smule, men her bruger vi en vægmaling, der ikke kræver fortynding overhovedet.

“Til gengæld skal jeg så bruge flere timer på rengøring, når jeg er færdig,” tænker du måske. Men et semiprofessionelt sprøjtemaleanlæg kan du gøre rent på et kvarter. Hvis du har malet med vandfortyndbar maling, skal der blot køres vand igennem anlægget nogle gange og skylles lidt stumper, så kan du stille det væk.

LÆS OGSÅ: Spar tid med sprøjtemaling

Kom godt fra start

Men – der er selvfølgelig et men: Du er nødt til at indstille anlægget rigtigt. Og du er nødt til at male med den rigtige teknik. For kommer du skævt fra start, så løber malingen, du sprøjter malingtåge ud på omgivelserne, og du forpasser chancen for at gøre malerarbejdet hurtigere, nemmere og pænere end med pensel og rulle.

Maler på højtryk men uden luft

Hvis du er heldig, kan du finde et sprøjtemaleanlæg, du kan leje. Men der er desværre ikke mange af dem på lejemarkedet. Så du skal nok regne med en mindre investering, ligesom når du køber fedt værktøj.

Et fornuftigt semiprofessionelt anlæg kan fås fra 5-6.000 kr. Anlægget her kan findes til cirka 8.000 kr. Det er et airless-anlæg. Begrebet dækker over, at der ikke sprøjtes med en luftstrøm omkring selve malingen, som det er tilfældet på de helt billige sprøjter. Her bruges trykket fra anlæggets højtrykspumpe til at presse selve malingen ud med det tryk, du indstiller. Den forskel fra de små, billige gør det selv-sprøjter er helt central; det er den, der bl.a. betyder, at du kun skal dække minimalt af, når du maler.

Dysens præcision er overraskende god, og med det rette tryk ender malingen kun der, hvor du vil have den.

I sprøjtepistolen sidder dysen, der bestemmer, hvor meget maling der kommer ud ad gangen. Dysen har to huller, som doserer malingen perfekt.

Power Painter 90 Extra fra Wagner er et godt bud på en kvalitetsmaskine, der næsten matcher de professionelles langt dyrere udstyr. Prisen er cirka 8.000 kr.

Malingen skal passe til opgaven

Når du maler med pensel eller rulle, har du brug for en flydende maling, der kan arbejdes ind i underlaget. Men når du spraymaler, skal malingen først flyde sammen, efter at den har ramt væggen eller loftet.

Det betyder, at en maling i nogle tilfælde skal fortyndes med op til ti procent, inden du kan male med den. Men det afhænger helt af, hvilken maling du vælger. I nogle tilfælde kan du bruge malingen, præcis som den er, og bare lade maskinen suge den op og skyde den ud igennem dysen. Vores bedste råd er: Spørg der, hvor du køber malingen. Personalet i farvehandler og byggemarkeder bør kunne fortælle dig, om en maling skal fortyndes eller ej.

Malingens temperatur er også afgørende for resultatet. Du kan ikke spraymale med en iskold maling. Det svarer til at hælde en køleskabskold bearnaisesauce ud over en bøf: Sovsen kommer ikke til at flyde, før du varmer den ordentligt op. Modsat saucen skal din maling dog blot være minimum 15 grader varm, før den er klar til sprøjten, så tag den ind i stuetemperatur i et døgns tid, hvis den har stået udenfor i kulden.

Endelig skal du sørge for at røre malingen ekstra godt op, inden den skal i anlægget.

Du kan i princippet bruge en hvilken som helst maling, lak eller træbeskyttelse i malersprøjten. Men de vand-fortyndbare malinger er en klar fordel, særligt når du skal rengøre anlægget efter brug.

Gør klar til start

Vi beklager, men du er altså nødt til at læse brugsvejledningen på den maskine, du køber eller lejer, for der er individuelle forskelle. Der kan også være gode tips på YouTube.

På modellen her (Wagner Power Painter 90) er fremgangsmåden:

1

Sænk sugerøret ned i malingspanden. Vægmalingen her skal ikke fortyndes. Tænd motoren, så maskinen suger malingen op. Tænd for returløbet. Nu presses al luft ud af anlægget via den tynde slange, mens det bliver fyldt op med maling. Når der ikke længere er luftbobler, slukker du for returløbet.

2

Skyd maling ud af pistolen på indersiden af en spand, indtil der ikke længere kommer luft ud.

3

Indstil trykket. 100 bar viser sig at være for lidt. Det skal skrues op til 150 bar.

Så er du klar til at male!

Prøvemal på et stykke pap, gipsplade eller lignende. I starten kan det tage lidt tid at ramme det helt rigtige tryk, som giver en perfekt overflade. Regulér trykket, indtil der hverken kommer løbere eller opstår “huller” i malingen. Malersprøjten skal lægge et jævnt, tæt lag maling på væggen.

Nu er det alvor! Nu skal væggen males, og her handler det mere om dig end om maskinen. Det er nemlig måden, du holder sprøjtepistolen på, der bestemmer, om resultatet bliver godt eller mindre godt.

Så er du klar til at male!

Så nemt renser du det hele

Hvis du skal male videre næste dag, kan du nøjes med at skille pistolen ad, skylle dysen og dække malingspanden til med en plastikpose. Malingen i anlægget tager ikke skade af at overnatte her.

Når du er færdig med at male eller skal skifte maling, skal det hele renses. Og det er faktisk en del lettere, end man umiddelbart kunne frygte:

1

Vask sugerøret udvendigt. Brug fx en gammel opvaskebørste. Stil en spand med rent vand, som maskinen kan suge op. Sørg for en lille tom spand under returløbet, så det også bliver renset.

2

Flyt returløbsrøret over i den store spand med vand, og start så maskinen, så der løber vand igennem systemet. Skil dyse og dyseholder ad, og rens begge dele i rent vand.

3

Skyd overskydende maling ud i malingspanden. I starten bliver der presset ren maling ud. Når der kommer vand ud, flytter du pistolen over i en stor spand med rent vand. Lad vandet løbe igennem maskinen og ud ad slangen, indtil der kun kommer rent vand. Skift vand tre-fire gange. Rens til sidst filteret i pistolen.

Her er det oplagt at sprøjtemale

  • Et nybygget hus eller en tilbygning, inden du flytter ind De tomme rum kræver ikke meget afdækning, og du kan både male vægge og lofter.
  • Et tomt hus inden indflytning Du kan starte med at male paneler og indfatninger med en træmaling og så dække disse af og skifte maling til vægge og lofter.
  • Lofter af profilbrædder Et godt sprøjteanlæg kan fint male brædderne og mellemrummene i et langt, langt højere tempo, end du kan med pensel og rulle.
  • Facadebeklædning, vindskeder og plankeværk Du skal kun male i vindstille vejr.

Redaktionen anbefaler: Mal huset med din telefon!

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj