Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.

Med et skarpt stemmejern kan man arbejde så præcist, at en samling i to stykker træ slutter 100 procent tæt.

Stemmejern i forskellige størrelser

  • Stemmejern med facet findes i mange forskellige bredder – typisk fra 3 mm til 38 mm. De allermindste stemmejern på 3 mm er mest til hobbybrug. Den 25 mm brede variant er meget alsidig og kan bruges til det meste.
  • Stemmejern uden facet fås fra 6 mm til 32 mm. Varianterne på 28 mm og 32 mm er de mest almindelige.

TIPS: Pas på de billigste stemmejern

Billige stemmejern er typisk sænksmedet og hærdet i koldt vand. Det betyder, at der lettere springer stykker af jernet, og at jernene skal slibes oftere end kvalitetsjern. De billige stemmejern kan dog være en udmærket løsning til meget grove opgaver og til de størrelser jern, man sjældent bruger.

Slibning af stemmejern: Sådan sikres den rigtige vinkel

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum. Det gøres på en karborundumsten med en grov og en finere side. Først slibes groft og dernæst fint.

For at beholde den rigtige vinkel på æggen (den korte facet) – typisk 25 grader – kan man med fordel bruge en slibelære, som stemmejernet lægges op imod. Slib først æggen, vend jernet, og fjern de sidste ruheder.

Er der hak i skæret, skal der en bænksliber eller en vådsliber til. Jernet må endelig ikke blive for varmt, så det skal køles jævnligt ned med vand.

Et stemmejern skal skærpes med jævne mellemrum.