Udvalget af smarte bore/skruemaskiner er stort. Hylderne i byggemarkederne og internetbutikkerne bugner med slagtilbud på de praktiske maskiner, der er født uden generende ledninger, men til gengæld udstyret med praktiske genopladelige batterier. Men hvad stiller du op, når batteriet er klistret til med kryptiske tekniske betegnelser, der lige så godt kunne være skrevet med kinesiske skrifttegn? Det fyger nemlig med betegnelser som NiCd, NiMH og Li-ion, der alle dækker over selve batteritypen – men for at gøre ondt værre er batteriet også ofte udstyret med betegnelser som 1,5 Ah, 12 V og et væld af symboler.

Volt gør det ikke alene

Det første spørgsmål, der melder sig, når du vil investere i en ny akkumaskine, er, hvor meget power du har brug for. Det er ikke engang 10 år siden, at vi her i bladet skrev, at 9,6 volt var rigeligt til langt de fleste gør det selv-opgaver. I dag stiller akku-maskinerne med mindst 12 volt – og maskiner med 36 volt er på markedet. Jo flere volt, desto mere kraft i batteriet og desto længere køretid. Men, men – desværre er det ikke så simpelt, at bare du vælger en maskine med mange volt, så er den hjemme. Langtfra. Du er nødt til at vide mere om både batteriet og maskinen. For 18 V er meget, men hvis batterierne fx er udstyret med betegnelsen “1,0 Ah”, så vil den måske kraftige maskine lynhurtigt løbe tør for strøm. Ah, som står for amperetimer, er nemlig afgørende for, hvor længe maskinen kan køre på en opladning – det er populært sagt et tal for batteriets “benzintank”. Og her er 1,0 alt, alt for lidt.

Gamle og nye batterier

18 V og 3,0 Ah er typisk et udtryk for et batteri til en stærk maskine. Du vil aldrig kunne vide dig 100 procent sikker på, at du dermed også får en meget stærk maskine. Kvaliteten af både batteri og maskine kan være ringe. Men hvis vi snakker om mærkevaremaskiner, som generelt er til at stole på, er du godt kørende med fx 12 eller 18 V og minimum 2,0 Ah. Men kun når vi snakker om de “gamle” batterityper. For du kan jo også vælge en lidt dyrere maskine med de nye litiumionbatterier, og de kan være langt kraftigere – og så fylder de mindre. Der er altså meget andet end volt at tage hensyn til, når du skal ud at handle.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af 18 V bore-/skruemaskiner