Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universalbor - et bor til det hele?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Universalboret er ét bor til alle materialer. Det kan bore i blødt træ, hårdt træ, aluminium, stål, støbejern, mursten, fliser og beton. Der er stort set ingen grænser ifølge producenterne. Men har de mange opgaver en pris? Det undersøger vi, når vi lader universalboret konkurrere med specialborene.

Et bor til det hele

Se, hvordan universalboret klarer sig i kamp med specialborene.

Du skal vælge bor efter det materiale, du skal bore i. Det ved du godt. Men når flere producenter tilbyder et universalbor, der kan bore i alt fra træ over metal til mursten og beton, så er alle de fine specialbor vel overflødige?

Det er et naturligt spørgsmål, for måske kan du nøjes med ét sæt universalbor, uanset hvad du skal bore i? Svaret finder vi i artiklen, hvor vi lader et universalbor dyste mod specialbor til træ, metal og mursten.

De tre specialbor er udstyret med en masse finesser, der skal gøre dem til eksperter inden for netop deres materiale.

Træboret har fx en særlig borspids, der sørger for, at resten af boret kommer hurtigt ned i træet. Og det har superskarpe skær og en dyb spiral, der leder træspånerne op af hullet. Det gør det uovertruffent i træ. Men borer du i metal eller mursten med det, går det i stykker på sekunder.

LÆS OGSÅ: Derfor er træboret vigtigt!

Metalboret er valset af hurtigstål (high speed steel) og i den nyeste version valset og udstyret med en særlig vinklet spids, der sikrer hurtig boring og ekstra lang holdbarhed. Spiralen er sortoxideret, hvilket fungerer som en slags smøremiddel, når boret skal igennem hårdt metal. Men det er et halvskidt bor til træ, og du smadrer det, hvis du borer med det i en mursten.

LÆS OGSÅ: Vælg det rigtige metalbor

Murboret er den tredje specialist. Det er designet til slagboremaskiner og lavet i det ultrastærke materiale karbid. To noter i borehovedet transporterer murstøvet op af hullet, så boret har frit løb. Men boret fungerer elendigt i træ, og det har ikke en chance for at lave meget mere end en ridse i metal.

Redaktionen anbefaler: Test af bore-/ skruemaskiner på 12 V

Hvor god er klonen egentlig?

Universalboret (her CYL-9 fra Bosch) er en kloning af alle tre specialister, og det kan faktisk bore i alt – undtagen hårdtbrændte klinker, som kræver et helt fjerde specialbor. Universalboret laver huller i træ, og det tager ikke skade af at bore i metal og mursten.

Det store spørgsmål er, hvor godt – og ikke mindst hvor hurtigt – universalboret klarer opgaverne, når vi sætter det op imod specialisterne til henholdsvis træ, metal og mursten.

UNIVERSALBOR

Materiale: Karbid
Borehoved: Centreringsspids
Specialudstyr: Diamantslebne skærekanter, fire spiraler
Hastighed: Træ: 10 sek./mur: 5 sek./metal: 240 sek.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

MURBOR + METALBOR + TRÆBOR

MURBOR

Materiale: Karbid
Borehoved: To noter
Specialudstyr: Borehovedet er certificeret
Hastighed: 4 sek (gennem 55mm mursten)

METALBOR

Materiale: HSS-R (hurtigstål, valset)
Borehoved: 135° vinklet med selvcentreringsspids
Specialudstyr: Spiral med sortoxideret not
Hastighed: 50 sek. (gennem 6 mm jern)

TRÆBOR

Materiale: HSS (hurtigstål)
Borehoved: Ekstremt skarpt med centreringspids
Specialudstyr: To noter, præcist skær til huller, der ikke flosser
Hastighed: 3 sek. (gennem 45 mm fyrretræ)

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

OPGAVE 1: HUL IGENNEM 55 MM MURSTEN

Dysten ender næsten uafgjort

MURBOR: Med slagfunktionen slået til på maskinen er det intet problem for det stumpnæsede murbor at bryde igennem murstenens overflade. Med sikker fremdrift borer det sig ned i murstenen og sender støvet op, så det lægger sig omkring borets spids. Det hele er overstået på 4 sekunder, så er boret igennem de 5,5 cm mursten.

UNIVERSALBOR: Universalboret har ingen problemer med murstenen. Slagfunktionen slår og borer det blå bor sikkert igennem murstenen. Det er tydeligt her, at universalboret er tættest på at slå en ekspert. Men det bliver kun næsten, for universalboret skal bruge et enkelt sekund mere for at nå helt igennem stenen. 5 sekunder rent.

OPGAVE 2: HUL IGENNEM 45 MM TRÆ

Overbevisende sejr til specialisten

TRÆBOR: Træboret lægger godt fra start. Spidsen borer sig med stor sikkerhed ned i træet, og de skarpe skær følger ufortrødent efter. Boret trækker forholdsvis store, regulære spåner op fra træets midte igennem den brede spiral og efterlader dem på overfladen. På blot 3 sekunder er boret igennem. Hullet, boret efterlader, er præcist og med helt glatte kanter.

UNIVERSALBOR: Boret arbejder sig ned i træet. Det er tydeligt, at det ikke går lige så legende let som for specialisten. Der mangler den dybe spiral, som spånerne kan komme op igennem, imens boret arbejder sig ned. Spånerne kommer simpelthen i vejen for boret, der må trækkes lidt op af hullet for at slippe spånerne fri. Men ned kommer det, og efter 10 sekunder er vi igennem. Hullet er en smule flosset i kanterne.

OPGAVE 3: HUL IGENNEM 6 MM METAL

Universalboret virker ... men langsomt

METALBOR: Metalborets særligt udviklede spids, der er slebet i en 135° vinkel, tager sikkert fat i metalpladens glatte overflade og borer sig ned i pladen. Fine, lange spåner bliver hevet op, i takt med at boret arbejder sig nedad. Det er tydeligt, at vi har fat i et hårdt materiale, men specialboret giver ikke op, og efter 50 sekunder bryder det igennem pladen og efterlader et præcist hul.

UNIVERSALBOR: Universalborets spids glider på den glatte overflade. Da det først får fat, begynder det at kværne sig vej ned igennem de 6 mm metal. Små, fine metalstumper lægger sig omkring det blå bor, men der er lang vej. Efter 50 sekunder har vi kun brudt overfladen. 240 sekunder, eller 4 minutter, tager det at komme igennem pladen. Boret er brændende varmt, men har ikke taget skade.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage