Se, hvordan universalboret klarer sig i kamp med specialborene.

Se, hvordan universalboret klarer sig i kamp med specialborene.

Du skal vælge bor efter det materiale, du skal bore i. Det ved du godt. Men når flere producenter tilbyder et universalbor, der kan bore i alt fra træ over metal til mursten og beton, så er alle de fine specialbor vel overflødige?

Det er et naturligt spørgsmål, for måske kan du nøjes med ét sæt universalbor, uanset hvad du skal bore i? Svaret finder vi i artiklen, hvor vi lader et universalbor dyste mod specialbor til træ, metal og mursten.

De tre specialbor er udstyret med en masse finesser, der skal gøre dem til eksperter inden for netop deres materiale. Træboret har fx en særlig borspids, der sørger for, at resten af boret kommer hurtigt ned i træet. Og det har superskarpe skær og en dyb spiral, der leder træspånerne op af hullet. Det gør det uovertruffent i træ. Men borer du i metal eller mursten med det, går det i stykker på sekunder.

Metalboret er valset af hurtigstål (high speed steel) og i den nyeste version valset og udstyret med en særlig vinklet spids, der sikrer hurtig boring og ekstra lang holdbarhed. Spiralen er sortoxideret, hvilket fungerer som en slags smøremiddel, når boret skal igennem hårdt metal. Men det er et halvskidt bor til træ, og du smadrer det, hvis du borer med det i en mursten.

Murboret er den tredje specialist. Det er designet til slagboremaskiner og lavet i det ultrastærke materiale karbid. To noter i borehovedet transporterer murstøvet op af hullet, så boret har frit løb. Men boret fungerer elendigt i træ, og det har ikke en chance for at lave meget mere end en ridse i metal.

Redaktionen anbefaler: Test af bore-/ skruemaskiner på 12 V

Hvor god er klonen egentlig?

Universalboret (her CYL-9 fra Bosch) er en kloning af alle tre specialister, og det kan faktisk bore i alt – undtagen hårdtbrændte klinker, som kræver et helt fjerde specialbor. Universalboret laver huller i træ, og det tager ikke skade af at bore i metal og mursten.

Det store spørgsmål er, hvor godt – og ikke mindst hvor hurtigt – universalboret klarer opgaverne, når vi sætter det op imod specialisterne til henholdsvis træ, metal og mursten.

Hent artiklen og få svaret.