Der er mange detaljer at tage stilling til og meget, det er godt at vide, når man skifter døre og vinduer. Vi sikrer, at du griber opgaven rigtigt an.

Der er mange detaljer at tage stilling til og meget, det er godt at vide, når man skifter døre og vinduer. Vi sikrer, at du griber opgaven rigtigt an.

Mål op og skift selv

I temaet her får du klar besked på, hvordan du måler helt nøjagtigt op til dine nye vinduer. Det lyder måske simpelt, men i branchen snakker man om, at op mod 20 procent af alle bestilte vinduer bliver bestilt på fejlmål og ender med ikke at passe i hullerne.

Når du senere skal sætte vinduer og døre i, er der også masser af hjælp at hente. Vi sikrer, at du griber opgaven rigtigt an, så du kommer sikkert i mål med et flot og tæt resultat.

Det svære valg

Når du skal vælge ny hoveddør, står du ofte over for et valg mellem masser af døre, nogle til få tusind kroner, andre til en mindre formue – selvom dørene umiddelbart ser ens ud. Hvad det er, der udgør forskellen på døren til 3.000 kroner og dens makker til 26.000 kroner, får du svar på i temaet her.

Vi svarer også på en stribe af de mange spørgsmål, vi på Gør Det Selv modtager om døre og vinduer fra læserne, og vi præsenterer dig for låsen uden nøgle. Så er du godt klædt på til at skifte døre og vinduer.

Hulmål og karmmål: Mål rigtigt op og undgå at ende i den blå avis

Det ville være en skam, hvis dine flotte, nye vinduer skulle ende i Den Blå Avis til halv pris. Så start hellere med at måle ordentligt op. Når du måler op til vinduer og døre, gør to udtryk sig gældende: hulmål og karmmål. Det er blandt andet, hvis du kommer til at blande de to mål sammen, at det kan gå helt galt. Så sørg for, at du har styr på, hvad der er hvad. Husk, at du altid skal måle udenfor.

Hulmål
Du finder hulmålet ved at måle vinduet fra kant til kant, så du måler ud over vinduesrammen. Mål også højden på samme måde. Når du har målene fra sten til sten, trækker du 2,5 cm fra. Det er den plads, der skal være til fuge. Mål op flere steder langs hullet.

Karmmål
Når du har fundet hulmålet og trukket 2,5 cm til fuge fra, har du fundet det mål, du skal oplyse til vinduesproducenten. Det kaldes karmmålet eller det udvendige karmmål. Pas på med ikke at bytte rundt på målene.

Det får du i vores store tema:

  • KØB BILLIGT: Grib opmålingen rigtigt an, og undgå dumme, dyre fejlkøb og frustrationer.
  • SKIFT VINDUE: Der er mange vinkler at holde styr på! Vi viser dig, hvordan du griber det an.
  • SKIFT DØR: Sådan sætter du facadedøren i og sikrer dig, at den sidder lige.
  • TJEK FØRST: Få styr på detaljerne, når vi svarer på læserspørgsmål om døre og vinduer.
  • VÆLG DØR: Hvad er forskellen på den meget dyre og den helt billige dør?
  • LÅS UDEN NØGLE: Vi monterer en kodelås i hoveddøren og slipper for nøglen.