Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det skal du vide om gerigter

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Gerigter kaldes hos nogle producenter også for indfatninger. Begge navne dækker dog over et og samme produkt: nemlig lister, der kan dække mellemrummet og lave en pæn afslutning mellem dør- eller vindueskarm og væggen.

Gerigter: Gerigter leverer prikken over i’et, når den nye dør eller det nye vindue er monteret.

Gerigter leverer prikken over i’et, når den nye dør eller det nye vindue er monteret.

HVAD BRUGES GERIGTER TIL?

Gerigter: Gerigter til døre

DØRE Rundt om indvendige døre bruges gerigter som udgangspunkt til at skjule gabet mellem karm og væg – på de to lodrette sider og på overkanten.

Gerigter: Gerigter til vinduer

VINDUER Indvendigt bruges gerigter til at ramme vinduer flot ind, typisk kun på overkanten og de to sider. Gerigter kan også bruges udendørs, men det er sjældent.

Gerigter: Gerigter til dekoration

DEKORATION Gerigter – både med og uden profiler – kan bruges som en dekorativ effekt, fx ved høje vægpaneler, eller hvis man vil pifte en kedelig glat dør op.

Hvordan bruges gerigter?

Det mest almindelige er at købe gerigterne som et færdigt sæt, der leveres i overstørrelse, så der er rigeligt at skære af.

Man starter med at markere på karmen, hvor det vandrette stykke og de to lodrette stykker skal sidde, ca. 10 mm inde fra kanten. Herefter holdes stykkerne op mod markeringerne, så skæresnittene kan streges op på alle tre stykker.

Hvordan bruges gerigter? Man starter med at markere på karmen, hvor det vandrette stykke og de to lodrette stykker skal sidde

Gerigterne skæres nemmest, hurtigst og mest præcist med en kap geringssav, men en skærekasse og en fintandet sav kan også klare opgaven.

Listerne sømmes fast med dykkere – start med det vandrette stykke. Når de lodrette stykker og det vandrette stykke passer perfekt, fikseres hvert hjørne med dykkere fra hver side.

Hvordan bruges gerigter? Listerne sømmes fast med dykkere – start med det vandrette stykke. Når de lodrette stykker og det vandrette stykke passer perfekt, fikseres hvert hjørne med dykkere fra hver side.

VARIANTER AF GERIGTER

Varianter af gerigter: Forkantliste med én runding

FORKANTLISTE MED ÉN RUNDING Almindelige glatte gerigter med runding på kun den ene af kanterne. Den mindst detaljerede og derfor også den allerbilligste variant.

Varianter af gerigter: Forkantliste med to rundinger

FORKANTLISTE MED TO RUNDINGER Denne variant af forkantlisten er også glat – men med to rundinger. Den er dyrere end listen med én runding, men stadig billig – og derfor også et populært valg.

Varianter af gerigter: Almueprofil

ALMUEPROFIL Almueprofilerne findes i mange varianter. Der er masser af færdige profiler at vælge imellem, og skal man have dem til at passe til noget eksisterende, kan man ofte få dem speciallavet. Men det er dyrt.

Varianter af gerigter: Plastgerigter

PLASTGERIGTER Markedet for gerigter af plast er endnu ret lille, og der findes også kun få varianter at vælge imellem (glatte med rundede eller rette kanter). Plastlisterne flækker ikke og skal ikke males.

Varianter af gerigter: Plastgerigter med kabelskjul

PLASTGERIGTER MED KABELSKJUL Plastlisterne fås også i en variant, hvor der er plads til at føre kabler rundt om døren eller vinduet. De monteres på clips, der skrues på væggen og klikkes på.

Malet eller ubehandlet?

En del gerigter fås i formalet hvid (typisk med farven RAL 9010). Disse lister er altid af fyrretræ. Med formalede lister sparer man et eller to lag maling, men man slipper ikke helt for at male, for når listerne er monteret, skal dykkere eller klammer spartles over, og derefter skal gerigterne have et lag slutmaling.

Blandt de umalede gerigter er fyrretræ det langt mest almindelige og også det billigste, men hos velassorterede byggemarkeder og trælaster fås også hårdttræ, fx mahogni, teak, merbau, kirsebær og eg.

Arbejdes der med umalede gerigter, som man selv vil male, er det en stor fordel at male listerne, inden man monterer dem. Bagsiden skal nemlig også have et lag maling, for at sikre at træet ikke slår sig.

Særligt om gerigter

Har man pengepungen i orden, kan det lade sig gøre at få gerigter i lige præcis det profil, man ønsker. Det kan være alle pengene værd, hvis man er i gang med at restaurere og skal have lister, der ligner de eksisterende. Medbring et stykke af det “gamle” profil som skabelon.

Dimensioner på gerigter

Plastgerigter findes kun i få størrelser, typisk omkring 15 x 65 cm.

Forkantlister fås typisk i standardtykkelserne 9, 15 og 21 mm og i bredderne 43, 55, 68 og 92 mm.

Almueprofiler findes i utallige dimensioner. De mest almindelige tykkelser er fra 14 til 22 mm, men der findes enkelte meget profilerede varianter på helt op til 34 mm’s tykkelse. Profilerne fås i bredder fra 68 mm og helt op til 138 mm.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage