Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjern sporene efter det gamle dørtrin

Print Gem artikel

Hvis du river en væg ned eller fjerner et dørtrin, får du typisk en revne mellem to gulve, som ikke er særlig køn. Her kan du se, hvordan du laver en elegant overgang mellem gulvene ved at sætte et tværgående bræt i.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
150 kroner
Fjern sporene efter det gamle dørtrin

Intro

Når du skal lave en samling med et tværgående bræt mellem to gulve, skal du først og fremmest finde et bræt, der er både langt og bredt nok til at fylde hele hullet ud. Så får du det flotteste resultat.

Det er ikke så pænt, hvis du bliver nødt til at lave en samling. Det er også pænest, hvis du kan finde et bræt, der så vidt muligt ligner de øvrige gulvbrædder. Medmindre du vil fremhæve det med et bræt, der virker som en kontrast – så er det også en mulighed.

Vejledning

Forberedelse

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal lave en samling med et tværgående bræt mellem to gulve, skal du først og fremmest finde et bræt, der er både langt og bredt nok til at fylde hele hullet ud. Så får du det flotteste resultat. Det er ikke så pænt, hvis du bliver nødt til at lave en samling. Det er også pænest, hvis du kan finde et bræt, der så vidt muligt ligner de øvrige gulvbrædder. Medmindre du vil fremhæve det med et bræt, der virker som en kontrast - så er det også en mulighed.

Når du måler op, er det en god idé at tjekke, om der er niveauforskel mellem de to gulve. Det vil der ofte være, og så er det smart at rette op på det, hvis du kan, når du sætter det nye bræt i.

1

Mål op til brættet, der skal ligge i samlingen. Her skal det tværgående bræt være så langt, at det kan gå ind under dørkarmen i begge sider. Mål også op, hvor bredt brættet skal være.

2

Tjek også, om der er forskel på højden mellem de to gulve. Det er der her - næsten 20 mm. Hvis der er niveauforskel, er det en god idé at rette det op, så meget som det kan lade sig gøre, inden du lægger det nye bræt i.

Sav gulvene til

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er helt afgørende for det endelige resultat, at du skærer brædderne af med pæne, rene snit. Så vær omhyggelig og præcis, når du skærer rent, og brug det rigtige værktøj. Dette er ikke en opgave, du skal løse med en gammel fukssvans og et halvsløvt stemmejern.

En rundsav/dyksav er god at bruge til det lange lige stykke, men du kan ikke save helt hen til dørkarmen med den. Her må du have fat i en multicutter. Hele stykket kan også saves med multicutte-ren, men det kræver en meget rolig hånd.

Når du saver indendørs, er det en god idé at sætte et sug på saven - det mindsker svineriet.

1

Gulvene saves til med en dyksav. Føringsskinnen lægges op mod siden af dørkarmen (ikke dørindfatningen), så det tværgående bræt får samme bredde som dørkarmen. Brug en fintandet klinge og en lille føringsskinne til dyksaven.

2

Streg op ved dørkarmen, hvor der skal saves på det sidste stykke. Her kan dyksaven ikke komme til, så der skal saves med en multicutter.

3

Sav det sidste bræt til med multicutteren. Brug en fintandet klinge til træ, og sørg for, at klingen kan komme af med savsmulden, ved at holde den skråt, så noget af klingen er fri. Ellers brænder den fast, og så kan den ikke skære.

4

Så gøres der klar til understøtning af det tværgående bræt. Her ligger der mursten mellem gulvene. De har været brugt til understøtning af dørtrinet. De tages op, så der er plads til at montere lægter på bjælkerne som ny understøtning.

5

Fjern den sidste rest af dørtrinet under karmen. Dørtrinet er kun blevet skåret af i flugt med den lodrette karm, så det sidste flækkes og fjernes med et stemmejern, så det nye bræt kan komme ind under dørkarmen.

Lav understøtning

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal lægge et tværgående bræt ned mellem to gulve, er det vigtigt, at det ligger i niveau med de øvrige gulvbrædder, og at det har en solid understøtning.

Her laves understøtningen ved hjælp af lægter, der skrues fast på bjælkerne under gulvet. Vi forsøger at løfte gulvbrædderne så meget som muligt på gulvet her, men det er ikke nok til, at de to gulve bliver lige høje. Det betyder, at det tværgående bræt kommer til at ligge en smule skævt for at forbinde de to gulve.

For at det kan gøres pænt, skal vi her montere to lægter forskudt i forhold til hinanden - den ene lidt lavere end den anden - så brættet kommer til at flugte med de to gulve, der ikke er lige høje.

1

Gulvbrædderne løftes med et koben for at få dem op i niveau med de andre. Gør det forsigtigt, og tag et bræt ad gangen, da de ellers flækker i fer og not. Tjek med vaterpasset, at brædderne løftes, så de ligger så tæt på vandret som muligt.

2

Læg små brikker ind under brædderne til understøtning. Du kan fx bruge små brikker af masonit eller murpap, som lægges på bjælken under brædderne. Her skrues hvert bræt desuden fast til bjælken, så de ikke knirker.

3

Mål op til understøtning med lægter, så det tværliggende bræt har noget at ligge på. Her skal bruges to lægter, der saves til på længden. Mål op, hvor de skal placeres, så brættet kommer til at ligge i niveau med de øvrige gulvbrædder.

4

Tjek med en stump bræt, hvordan det passer, når du har monteret den ene lægte. Mål så op til den anden lægte. Husk, det er bedre at placere lægterne lidt for lavt, da du altid kan finjustere med små stumper murpap.

5

Skru den anden lægte fast, så det tværgående bræt kommer til at flugte med de øvrige gulvbrædder, når det ligger oven på lægterne. Her skal den ene lægte monteres lidt lavere end den anden, for at gulvbrættet kommer til at ligge i niveau.

Sæt brættet i

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når der skal laves en pæn samling mellem to gulve, gælder det om at finde et bræt, der ligner de øvrige brædder så meget som muligt - medmindre du vil bruge det som effekt med et bræt, der er i kontrast til de øvrige. Gulvet her er et ældre plankegulv, så vi har fundet et gammelt, brugt bræt, der kan matche de øvrige. Det gamle bræt er ikke billigere, men det kommer hurtigere til at ligne resten af gulvet.

Hvis du skal finde et gammelt bræt, så vær opmærksom på, at der kan være skruehuller i, som det er pænest at skære væk. Det kræver, at du køber et bræt, der er bredt og langt nok til, at der er plads til at skære de gamle huller væk.

1

Monter det tværgående bræt på understøtningen mellem de to gulve. Skær det til, så det er 3-4 cm længere end døråbningen, og lirk det på plads. Her skulle brættet skæres meget præcist til i enderne, for at det kunne lirkes på plads.

2

Skru brættet fast, når du har skubbet det på plads under karmene. Her bruges 4,2 x 75 mm skruer, som der er boret for til med et 3 mm bor. Til sidst slibes med korn 120, så alle kanter forsvinder.

3

Gulvet slibes for at få en helt glat overflade ved det nye tværgående bræt.

Materialer

 • 1 gulvbræt, 28 x 180 mm
 • 3 lægtestykker a 80 cm
 • Skruer, 4,2 x 75 og 5 x 100 mm

Specialværktøj

 • Dyksav med føringsskinne
 • Multicutter

Tidsforbrug

En dags tid

Pris

Cirka 150 kroner

Sværhedsgrad

Det sværeste ved opgaven er at skære brættet til, så det passer så præcist som muligt, både i længde og bredde.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Reparation: Fjern sporene efter det gamle dørtrin
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage