Nyt liv til det slidte dørtrin

Et dørtrin er særligt udsat for slitage og har brug for jævnlig vedligeholdelse, hvis det skal holde sig pænt. Det klarer du med slibning og ny olie. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
75 kroner

Intro

Før:
Et dørtrin skal holde til lidt af hvert. Det bliver let ramponeret og slidt – og meget grimt at se på.

Efter:
Dørtrinet er færdigt. Tilbage står spørgsmålet, hvorfor man ikke har givet det grimme dørtrin en opfrisker noget før.

Vejledning

01
Fjern malingen 5 Trin

Hvis det gamle dørtrin bærer flere lag maling, kan det ikke betale sig at gå i gang med slibepapir. Slibepapiret bliver hurtigt ødelagt, og så hænger dit projekt ikke sammen økonomisk. Brug i stedet en varmluftpistol. Den kan opløse malingen på få minutter. Det er dog en god idé at prøve sig frem, så du ikke starter med alt for høj varme og kommer til at brænde træet. Opvarm malingen, til den bobler og begynder at slippe træet.

TIPS! Hvis du ikke har en varmluftpistol, findes der malingsfjernere - fx Bums og Nitromors - som pensles på. Derefter kan du skrabe malingen væk. Husk handsker og åndedrætsværn. Det er stærke sager - MAL-koden er 5-6.

1

Opvarm den gamle maling, til den begynder at boble og der er tegn på, at malingen slipper træet. Dørtrinet på billedet havde både været malet gråt og hvidt, efter at træet oprindeligt havde stået ubehandlet.

2

Fjern den gamle maling med en skraber, mens malingen stadig er varm. Vi var ude for, at det underste lag sad tilbage, og det kan være svært at varme væk. Meget ofte sidder de gamle malingsrester for dybt og for hårdt i træet.

3

En profilskraber kan komme ind og fjerne de sidste rester af maling, hvor den store multiskraber ikke kan komme til. Profilskraberens skær har en hvælvet (udadbuet) slibning, som gør, at skæret ikke beskadiger emnets overflade.

4

Inden du går i gang med at slibe, kan du med en siklinge “trække” de sidste rester af den gamle maling af fra dørtrinets brede flader. Sørg for, at du holder et jævnt og ensartet træk, så du ikke laver mærker i træet med klingen.

5

Fjern de sidste rester af maling, og slib dørtrinet rent. Brug fx en multisliber, og begynd med lidt grovere slibepapir (korn 80/120). Gå siden ned i størrelse (fx korn 150/180), og slib én gang til. Afslut med fint slibepapir (korn 220).

02
Oliebehandling 2 Trin

1

Ofte lakerer man et dørtrin, så det bliver mere modstandsdygtigt. Men da gulvet på begge sider af dørtrinet allerede var olieret, var det naturligt at bruge olie igen. Kom rigeligt med olie på - dørtrinet suger rigtig meget i begyndelsen.

2

Når dørtrinet er mættet med olie, fjernes overskydende olie. Vent ca. 24 timer, til olien er hærdet, og poler overfladen med en klud. På den måde får du en utrolig smuk og langt mere modstandsdygtig overflade.

Hvis du bruger linolieholdig olie, er der stor risiko for, at en klud eller twist kan selvantænde, når olien kommer i forbindelse med luftens ilt. bortskaf kluden i en lukket pose eller metalæske.

Materialer

  • Olie (Baseko gulvolie fra Casco)
  • Slibepapir (korn 80/120, 150/180 og 220)

Specialværktøj

  • Multisliber (delta- eller trekantsliber)
  • Universalskraber med to skærekanter
  • Profi lskraber med tre skærekanter til konveks (hvælvet/udadbuet) slibning
  • Varmluftpistol (så kraftig som muligt)
  • Siklinge

Tidsforbrug

2-3 timer - plus tørretid

Pris

Vi brugte en olie til 250 kr./l (der går ca. 0,25 l til ét dørtrin), og slibepapiret kostede under 50 kr.

Sværhedsgrad

Utroligt nemt at gå til, men arbejdet kræver, at du har et par gode skrabejern og lidt andre værktøjer.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du deltasliberen

I denne video lærer du alt om deltasliberens opgaver og funktioner. Sliberens spidse snude kan komme ind i hjørner og kroge, hvor andre slibemaskiner giver op, men du kan også sagtens bruge den til kanter og lidt større vandrette flader.

TIPS: Varm malingen op

TIPS: Læg oliekluden i et tæt beholder

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...