Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan! Sæt de gamle døre i stand

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det er smart at sætte de gamle, mørke døre i stand i stedet for at skifte dem. Ikke alene er det billigere – man slipper også for at skifte karmen, hvis man ikke kan finde en ny dør, der passer. De mørke døre er ofte af teak, og her gælder det om at være grundig med at rense og forsegle dørens naturlige indhold af olie.

Maling af glatte døre

FORVANDLING: Lyse farver til den mørke dør giver en kæmpe forandring. Som regel skal der adskillige lag til, før det dækker.

Maling af glatte døre

Det gør en kæmpe forskel at sætte de gamle, mørke døre i stand. Her gemmegår vi trin for trin, hvordan du gør, og viser to forskellige metoder til at male døren.

  • Afrensning og slibning
  • Grunding og spartling
  • Slutmaling med pensel og malerrulle
  • Slutmaling med malersprøjte


AFRENSNING OG SLIBNING

Afrensning og slibning af døre: Døren vaskes først grundigt

1. Døren vaskes først grundigt med en blanding af grundrens og vand, normalt i forholdet 1:5, men følg altid vejledningen på emballagen. Skyl efter med rent vand, og gentag evt. behandlingen.

Afrensning og slibning af døre: Når døren er helt tør, slibes den

2. Når døren er helt tør, slibes den – først med korn 80 og bagefter med korn 180. Den skal være helt jævn og ensartet mat. Kanter og eventuelle hængsler slibes i hånden.

GRUNDING OG SPARTLING

Grunding og spartling af døre: Når døren er ren, tør og helt støvfri, males den med grundmaling

1. Når døren er ren, tør og helt støvfri, males den med grundmaling. Start med kanterne og fladerne omkring hængslerne. Brug pensel eller rulle, og pas på med ikke at bruge for meget maling.

Grunding og spartling af døre: Herefter males den ene side af døren

2. Herefter males den ene side af døren. Og når den er tør, males den anden side. På gamle teakdøre kan det være nødvendigt med op til 3 lag spærrende grunder, før olien ikke trænger igennem.

Grunding og spartling af døre: Når grunderen er tør, spartles mindre huller med akrylspartelmasse

3. Når grunderen er tør, spartles mindre huller med akrylspartelmasse. Til sidst slibes den tørre spartelmasse over, så overfladen bliver helt jævn, hvorefter hele døren slibes let med korn 80.

SLUTMALING MED PENSEL OG MALERRULLE

Slutmaling med pensel og malerrulle:: Også ved slutmalingen starter man med kanterne, når døren er vasket ren for støv og gennemtør.

1. Også ved slutmalingen starter man med kanterne, når døren er vasket ren for støv og gennemtør. Brug en lille ringpensel (ovalpensel), og mal hele vejen rundt – også på bagkanten.

Slutmaling med pensel og malerrulle: Herefter males de store flader med en langluvet filtrulle

2. Herefter males de store flader med en langluvet filtrulle. Den fordeler malingen godt, men efterlader spor, som skal slettes.

Slutmaling med pensel og malerrulle: :Sporene slettes med en malerpude, der trækkes blødt hen over malingen i lodrette bevægelser nedefra og op.

3. Sporene slettes med en malerpude, der trækkes blødt hen over malingen i lodrette bevægelser nedefra og op. Mal en side helt færdig ad gangen, og lad den tørre helt, inden der fortsættes.

SLUTMALING MED MALERSPRØJTE

Slutmaling med malersprøjte: Malingen fortyndes med vand.

1. Malingen fortyndes med vand. Man kan bruge en viskositetsmåler, men det kan være nemmere at prøve sig frem, da den korrekte blanding afhænger af dysen på sprøjten.

Slutmaling med malersprøjte: Prøv evt. først at sprøjte på et pladestykke eller et stykke pap, indtil malingen kommer ud af sprøjten i en pæn vifte og flyder sammen efter 10-20 sekunder.

2. Prøv evt. først at sprøjte på et pladestykke eller et stykke pap, indtil malingen kommer ud af sprøjten i en pæn vifte og flyder sammen efter 10-20 sekunder.

Slutmaling med malersprøjte: Mal først kanterne og så fladerne

3. Mal først kanterne og så fladerne. Mal med rolige bevægelser og i tynde lag. Hvert lag skal være overfladetørt, inden der fortsættes. Skift mellem lodrette og vandrette baner for hvert lag.

FYLDNINGSDØRE: HOLD FOKUS PÅ ÅRERETNINGEN

Maling af fyldningsdøre: . Start med fyldningerne og fordybningerne ved siden af.

Når det gælder fyldningsdøre (døre med profiler), er rækkefølgen vigtig for et flot resultat. Start med fyldningerne (de flade stykker) og fordybningerne ved siden af.

Maling af fyldningsdøre: Fortsæt med at male de lodrette og de vandrette delinger.

Fortsæt med de lodrette og de vandrette delinger.

Maling af fyldningsdøre: Afslut med at male dørens vandrette og lodrette rammetræ

Afslut med dørens vandrette og lodrette rammetræ. Hvor det kan lade sig gøre, males langs med træets årer.

TIPS: Forsegling

Selv efter flere år kan knaster i træ afgive harpiks, der kan trænge igennem malede overflader. Derfor er det vigtigt at forsegle knasterne fra starten. Det gøres med knastlak, som købes i byggemarkeder og malerforretninger.

Maling af glatte døre: Forsegling
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan! Sæt de gamle døre i stand
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage