Byggevejledning
Let
Svær

De udsatte dørtrin

Hjemmets dørtrin lever et hårdt liv, og får mange skrammer gennem deres levealder fra blandt andet ungernes fjernstyrede biler, barnevogne og måske kørestole. De kan derfor let blive medtaget og grimme at se på, og så kan det være en god idé at udskifte dørtrinnet.

Udskiftning af ældre dørtrin

Moderne dørtrin er ofte placeret mellem de lodrette sidekarme, men ældre dørtrin er ofte en del af hele karmkonstruktionen og er tappet sammen med sidekarmene. Derfor kan det også være lidt udfordrende at fjerne et dørtrin af ældre dato. Men det kan sagtens lade sig gøre.

Sav og stemmejern

For at udskifte det gamle dørtrin skal du første save dørtrinnet af et par centimeter fra karmen, herefter skal du bruge et skarpt stemmejern til at fjerne de resterende dele. I vores guide viser vi dig præcis, hvordan du skal bære dig ad.

Nyt dørtrin

Når du har fjernet det gamle dørtrin, så skal du sørge for at save det nye trin til, så det passer i karmen. Herefter skal det nye dørtrin klodses op, og til sidst skal du sætte fejelister på dørtrinnet, før du kan lakere eller male det, så det passer til gulvet.

Fjerne dørtrin

Vil du helt fjerne et dørtrin, er opgaven noget lettere at gå til. Brug en multicutter til at fjerne dørtrinnet helt inde ved karmen, herefter kan du spartle, pudse og male karmen, så du ikke kan se resterne af det gamle dørtrin.

Flere navne

Et dørtrin kaldes i fagsprog også et bundstykke, et karmbundstykke eller en bundkarm. Det er nemlig den nederste del af en karm, der udover bundkarmen også består af to sidekarme samt en topkarm.