Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift til nyt dørhåndtag

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

At skifte dørhåndtag hører til blandt de overskuelige opgaver. På en lille time og med en udgift på under 200 kroner kan du nemt selv fikse et nyt håndtag, hvis du eksempelvis har fået en ny låsecylinder med et anderledes udtryk.

Nogle gange kan det være nødvendigt at skifte et dørhåndtag, og selvom det måske ligner et stort projekt, så er det faktisk en ganske udramatisk operation, der hverken kræver det store i værktøj eller gør det selv-erfaring.

Opgaven kan klares på kort tid til små penge uden nogen rigtig risiko for at ødelægge noget, hvis du blot arbejder med håndværktøj.

Der kan være alle mulige grunde til at skifte dørgreb, fra kosmetiske detaljer til brandtekniske hensyn. Måske har du bare lyst til at skifte håndtag i hele boligen for at få et ensartet udtryk. Måske har du et hus fyldt med gamle plastikhåndtag, der kan smelte under en ildebrand og dermed blokere flugtveje. Dem gælder det om at skifte så hurtigt som muligt.

Under alle omstændigheder er opgaven til at gå til og et fint lille gør det selv-projekt, der kan klares på en hverdagsaften.

Derfor er det nødvendigt

Grebet er for let. Hvis du har en tung hoveddør, så er det vigtigt, at dørgrebet er stærkt og af solide materialer, så det ikke bliver flået af, hvis vinden griber døren.

Håndtaget matcher ikke låsen. Hvis du fx skifter en gammel messingcylinder ud med en af stål, kan du også skifte til et passende håndtag.

Pinolskruen er i stykker, og du er nødt til at skifte håndtaget for at fremtidssikre døren.

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Først skal det gamle greb fjernes. Brug en håndskruetrækker, så du ikke risikerer at smadre skruens kærv. Risikoen for at beskadige gamle skruer er reel, særligt gamle messingskruer som på billedet.

2

Håndtaget holdes fast af to knækskruer med hylstermøtrikker. Skruerne skal klippes til i længde. Du kan måle, hvor der skal klippes, ved at holde begge håndtag mod døren og stikke skruerne igennem.

3

Begynd fra dørens inderside. Installér styret (her i grå plast) mellem dørgrebet og indersiden af låsecylinderen. Styret sikrer, at håndtaget ikke skrider.

4

Spænd begge håndtag sammen med de tilklippede knækskruer og hylster­ møtrikker. Brug også her en håndskruetrækker, så du har føling med, hvor meget kraft du lægger i. Skruerne er lavet, så de er nemme at klippe. Men det betyder også, at de er nemme at vride i stykker, så du skal arbejde tålmodigt. Når grebene er spændt sammen, tjekker du, om alt fungerer, som det skal.

5

Spænd den såkaldte pinolskrue, så den holder håndtaget ekstra godt fast om den gennemgående stang. På nogle gamle håndtag er det alene pinolskruen, der holder det hele samlet. Sådan er det ikke her.

6

Dækkappen er sidste skridt. Kappen skubbes hen over håndtaget og klikkes fast. Sørg for, at det lille hak i bunden af pladen vender nedad. Hakket bruges, hvis du på et tidspunkt skal vride kappen af igen.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: Skift til nyt dørhåndtag
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage