Intro
Materialer
• Færdigblandet vådmørtel
• Et lille stykke tagpap
Specialværktøj
• Pudsebræt
• Fugeske
• Murerske
Tidsforbrug
En times tid (hærdningen tager dog flere dage)
Pris
Et par kroner (en hel spand vådmørtel koster cirka 40 kr.)
Sværhedsgrad
Det er en nem opgave - og er du omhyggelig, bliver det oven i købet pænt.
Vejledning
01
Sæt murstenen fast
7
Trin
Til så lille en reparation bruger vi færdigblandet vådmørtel. Du kan naturligvis også blande den selv. Men uanset hvad du vælger, skal du vide, hvilken mørtel husets øvrige fuger er lavet af. I ældre huse vil der ofte være tale om en kalkmørtel uden cement, mens et hus fra 1950’erne og frem typisk vil være fuget med cementmørtel.
Fuger du fx cementmørtel oven på kalkmørtel, vil den stærkere cementfuge rive sig løs og falde fra hinanden. Rens det område, du skal fuge, grundigt.
Brug en våd pensel, og kom godt ind i hjørnerne, så du får fugtet murværket, så det ikke trækker fugten ud af mørtlen.
Pensl en ganske tynd mørtel på. Mørtlen skal ind i alle hjørner og på alle kanter i det støvfri og fugtede hjørne.
Gør et stykke tagpap klar. Det skal ligge mellem sålbænk og den sten, du sætter i om lidt. Men parkerer du det i mørtlen nu, er det klar til brug.
Gør det lille stykke mursten godt vådt. Fugten forhindrer, at stenen suger vandet ud af mørtlen og får den til at hærde for hurtigt. Stykket er skåret af en hel sten med en vinkelsliber.
Sæt murstensstykket fast i mørtel. Mørtlen skal sidde både bag ved og under stenen.
VIGTIGT! Husk at lægge tagpapstykket på sålbænken først inden mørtlen.
Fyld mørtel på med en fugeske, og sørg for, at fugens højde imellem stenene svarer til resten af fugerne i murværket. Det er særligt vigtigt, hvis fugerne er helt eller delvist synlige.
Form mørtlen, så den ligger plant med resten af murværket. Lad den sidde lidt og sætte sig i nogle minutter, så den bliver fast nok til, at du kan pudse efter.