Video
Let
Svær
Det kan drille lidt, når du løfter rammen ud, og når du sætter den tilbage med det ny glas – så hav gerne en hjælp i baghånden.

Det kan drille lidt, når du løfter rammen ud, og når du sætter den tilbage med det ny glas – så hav gerne en hjælp i baghånden.

Du kan sagtens selv skifte ruden i ovenlysvinduet. Det handler i al sin enkelhed om at få løftet rammen med ruden ud af karmen og lagt den på et bord eller et par bukke og så holde styr på lister, brikker, bånd og skruer, efterhånden som du løsner dem. Så skal du bare køre processen igennem i den modsatte rækkefølge, når den ny rude er lagt på plads.

Genbrug de gamle skruer

Når du har bestilt den ny rude, kommer den med friske lister af butyltætning, men de øvrige stumper skal du gemme og genbruge. Pas på skruerne, som er malet i listernes farve og derfor ikke kan erstattes med en almindelig skrue, uden at det ses tydeligt.

SÅDAN GØR DU:

1. Du begynder med at tage rammen med ruden ud

Det gør du ved at vende rammen rundt og udløse en lille tap i hængslet i begge sider. Herefter kan rammen drejes helt ud af hængslerne, så du kan kante den ind gennem karmen.

2. Fjern dæklisterne

Placer rammen på et par bukke med ydersiden opad, og skru alle dæklisterne af. TIPS: Det vigtigste er at holde styr på hver eneste liste, brik og skrue. Sæt navneseddel på delene, og tag billeder undervejs.

3. Løft glaslisterne af

Skær forsigtigt ind under glaslisterne med en kniv, samtidig med at du løfter dem fri af butylklæbemassen. Løft glaslisterne af, og rens dem for rester af butyl.

4. Løft glasset og glasklodserne ud af rammen

Når du har den gamle rude ude, fjerner du afstandsbrikkerne fra mellemrummet mellem glas og ramme. Hold godt styr på, hvor de skal sidde, så du kan støtte den ny rude på samme måde.

5. Læg den ny rude på plads i rammen

Vær opmærksom på, at der kan være forskel på indvendig og udvendig side. Er der det, vil det fremgå af en seddel på ruden. Sæt afstandsbrikkerne på plads mellem rude og ramme.

6. Sæt de nye butylbånd på glaslisterne

Båndene, der leveres med ruden, er pakket ind i beskyttelsespapir. Båndene placeres på samme steder som de oprindelige. De øverste hjørner sikres ekstra med en “sløjfe” af butylbånd.

7. Glaslister og dæklister gøres fast igen

Træk først beskyttelsespapiret af butylbåndet, og sæt så først glaslisterne, derefter dæklisterne på plads. Sæt rammen tilbage i karmen – gerne med en ven ved din side til at give en hånd.