Video
Let
Svær
Rens og mal vinduet

Det er en bekostelig affære at udskifte husets vinduer, så der er god økonomi i at vedligeholde dem. I sydvendte vinduer, der udtørres af solen sommeren igennem, kommer der fx hurtigere små sprækker, som optager fugt og kan føre til råd. Derfor bør du tjekke disse vinduer oftere og sørge for at behandle med olie og maling i tide.

Så har de en lang levetid. Når du tjekker vinduets stand, skal du lægge mærke til, om malingen sidder fast, og om der er afskallede områder med bart træ. Er der det, er det på tide at afrense, grunde og male vinduet.

AFRENSNING OG KLARGØRING

1. Beslag fjernes, og vinduet gøres rent

Beslag, som er angrebet af rust, bør skrues af og behandles med rustbeskyttelse, så du ikke får rustgennemslag i malingen på den “nye” vinduesramme.

2. Fjern al den løstsiddende maling

En skarp malingskraber er virkelig effektiv. Når du finder den rette arbejdsvinkel, kan du trække store mængder maling af uden at beskadige træet.

3. Slib vinduet med en trekantsliber

Den er god at slibe efter med, så fladerne bliver helt glatte. Start med korn 80, og slut af med korn 120. Fladerne børstes rene for slibestøv, når du er færdig.

GRUNDINGSOLIE OG MALING:

1. Knasterne forsegles med knastelak

Det forhindrer den brune harpiks i at trænge ud og give synlige gennemslag, især på hvidmalet træ. Rens først områderne med sprit, og smør så knastelak på.

2. Giv træet grundingsolie

Alle flader skal mættes med olien, der trænger dybt ind i træet og forhindrer råd og svamp. Lad olien tørre et døgns tid, inden du fortsætter.

3. Giv nu grundmaling

Den smøres på i et ret tyndt lag og skal ikke dække, men sikre, at slutmalingen binder bedre. Den har ingen langtidsbevarende effekt og skal derfor altid males over.

4. Reparer evt. skrammer i overfladen med spartelmasse

Har du ikke mod på en fuldspartling, kan du nøjes med at spartle ud ved knaster, søm og skruehuller, hvor der kan samles fugt.

5. Træet mellemslibes

så overfladen bliver glat, når grundmaling og spartelmasse er tør. Træet kan nemlig have “rejst sig” en smule. Slib ganske forsigtigt med fint slibepapir, korn 180-240.

6. Og til sidst slutmaling

Det endelige lag maling smøres på min. ad to omgange, indtil træet er dækket helt. Du kan med fordel trække det første lag tyndt ud – det sikrer en ekstra god vedhæftning.