Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan fikser du en punkteret rude

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Hvis din termorude er punkteret, så få den skiftet. Det er irriterende ikke at kunne kigge ud ad ruden, fordi den er blevet “mælket” imellem de to lag glas. Du kan sagtens skifte ruden selv, men sørg for, at du får målt rigtigt op.

Sådan fikser du en punkteret rude

At måle forkert op til vinduer er en af de mest almindelige fejl, en gør det selv’er begår. Derfor skal du være omhyggelig med at få målt præcist op, når du skal skifte rude. For det er bare med at få det gjort, hvis først den er punkteret. Det er ikke svært, heller ikke at måle op, når blot du ved hvordan.

Du skal bruge det såkaldte falsmål. Det er afstanden fra rammekant til rammekant på vinduet.

Målet tages fra bagsiden af glaslisterne, der sidder hele vejen rundt i rammen. Når vinduesproducenten ved, at det er falsmålet, du har taget, vil producenten trække 4 mm fra i hver side samt i top og bund, så du får en rude leveret i det rigtige mål - lige til at sætte i.

Det er altid en god idé at tjekke rudens mål, når du modtager den - og inden du tager den gamle rude ud. Hvis ruden ikke passer, er det ærgerligt, hvis du allerede har fjernet den gamle.

Det skal du bruge

Godt opmålingsværktøj og redskaber til at afmontere og sætte den nye rude op med er nødvendigt.

Derfor er det gået galt

Termoruden er “mælket”, fordi den er punkteret, og der er trængt luft ind imellem de to lag glas.

Årsagen til, at en termorude punkterer, er som regel, at tætningen mellem bundlisten og termovinduet er utæt. Der kan trænge vand ned, som siver ind under glasset og med tiden ødelægger det bånd, der sidder mellem de to lag glas, så der opstår kondens her.

Sådan gør du

1

Mål op til den nye rude. Du skal tage det nøjagtige falsmål fra den bagerste kant af glaslisterne, altså vinduesrammens ene side til vinduesrammens anden side. Det er vigtigt, at du måler præcist op.

2

Frigør glaslisterne. Skær først med en hobbykniv på bagsiden af glaslisterne. Så risikerer du ikke, at malingen går i stykker, når du løsner listen med et bredt stemmejern og en hammer. Fjern den gamle rude.

3

Skift gummilisterne på glaslisterne, hvis de som her er blevet malet og er tørret ud. Vi bruger 4 x 10-mm-gummilister.

4

Løft den nye rude på plads. Hvis du arbejder alene, vil du have stor glæde af et par sugekopper. De suger sig fast på ruden, så du får et godt greb og nemt kan styre den på plads i vinduesrammen. Har du ikke sugekopper, bør du få hjælp til at styre en så stor rude som denne på plads. Husk at bruge handsker, når du arbejder med glas, så du ikke skærer dig.

5

Ruden sættes på 4-mm-afstandsklodser nederst i hver side, men også langs siderne og foroven, så der er samme afstand hele vejen rundt.

6

Skru glaslister og bundliste fast. Brug evt. envejsskruer, som gør det ekstra besværligt for tyve at bryde ind. Overgangen mellem bundliste og den lodrette side af vinduet lukkes med silikone, så den er helt tæt.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: Sådan fikser du en punkteret rude
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage