3 myter om beskæring af træer

ANNONCE | Skal du overhovedet beskære dine træer og i så fald med hvilket værktøj og hvornår? Hvis du ikke kan se skoven for bare træer – eller rettere myter – så læs videre her, hvor du får ren besked på tre af de mest klassiske tvivlsspørgsmål.

Af kommerciel redaktion for FISKARS

Der er mange forskellige bud, hvordan du bedst beskærer dine træer – de kommer desværre i vejen for den bedste løsning, som sikrer sunde, stærke og smukke træer. Her får du et hurtigt overblik over de mest gængse punkter, der kan herske uenighed om blandt haveeksperter.

1 Du SKAL bruge en sav

Nej.

En sav kan i visse tilfælde benyttes, hvis der er er tale om meget store grene, men den flosser i træet og giver ikke et lige så skarpt og effektivt snit som en grensaks. Med en grensaks sikrer du det mest effektive snit, så træet åbne "sår" er mindre udsatte for at blive angrebet af bakterier og svampe.

Gå efter én, der er lav i vægt og har stor klippekraft – det letter arbejdet markant!

Tip! Til meget store grene bør du bruge et ørnenæb, som hjælper med at fastholde grenen og gør arbejdet mere behageligt. FISKARS PowerGear grensakse giver et skarpt snit til beskæring af grene på op til 5,5 cm. Samtidig gør dens patenterede mekaniske arbejdet mere end to gange nemmere.

2 Du SKAL beskære dine træer

Nej.

Beskæring er et indgreb, der koster træet energi, og som et udgangspunkt bør du derfor kun gøre det, hvis der er en fornuftig grund til det. De mest almindelige grunde er, at:

 • Grenene er beskadigede
 • Grenene er syge (eller ser syge ud)
 • Grenene er i vejen
 • Du vil fremprovokere blomstring
 • Du vil booste kvaliteten af træets frugter (bemærk, at beskæring ikke giver flere frugter)
 • Du vil skabe mere lys
 • Du vil forme træet (æstetiske årsager)

Nej

Det har været ret udbredt blandt gartnere at beskære træer om vinteren, men måske skyldes det snarere, at de ikke har haft så meget andet at tage sig for i denne periode. Nyere forskning tyder nemlig på, at sommertiden er bedst – især august, hvor træerne er i sprudlende vækst og derfor har et stærkt immunforsvar.

Desuden kan stort set alle træer tåle at blive beskåret om sommeren, mens en del ikke har godt af det om vinteren. Træer med stenfrugt risikerer eksempelvis let at blive inficeret med svampe, hvis de beskæres om vinteren. For disse er det bedste tidspunkt fra omkring juli til september, når frugterne er blevet plukket.

Tip! Når du skal beskære, så sørg for at finde det punkt, hvorfra grenen vokser ud. Skær lige udenfor det punkt, hvor selve grenkraven sidder. Find den FISKARS PowerGear grensakse, der passer til dine behov, på fiskars.dk.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Annonce