Få styr på din belægning
Uanset om du skal lave en ny fliseterrasse, en gangsti gennem haven eller en ny indkørsel, så er det vigtigt, at du har styr på, hvordan du skal lægge din belægning.
For når du lægger belægning, er det ikke nok bare at gøre underlaget plant og lægge belægningen ovenpå.
Underlaget til din belægning
Inden du lægger din belægning, bør du kende den jord, der ligger omkring det flisebelagte areal. Er den sandet eller på anden måde godt drænet, så regnvand hurtigt forsvinder, er kravene til en solid bund under belægningen mildere.
En anden vigtig faktor er, om belægningen skal kunne tåle tung trafik. Skal du kun gå eller køre med trillebør på din belægning, er kravene til bundens opbygning mindre, end hvis belægningen skal kunne klare vægten af en bil.
Når du graver ud til en belægning, skal du så vidt muligt fjerne al muld. Du skal ned til den tunge, lysebrune råjord. Det er det ideelle, men i et område med sandbund kan du populært sagt grave ned til kineserne uden at støde på råjord.
Andre steder skal du gennem et metertykt lag muld, hvilket ingen vil anbefale. I stedet må du kompensere ved at stampe jorden godt og evt. lægge et lag sand i bunden, inden du lægger din belægning.
Hvilken type belægning?
Der er forskel på, om din belægning skal udgøre en havesti, eller om det er en ny indkørsel, du skal lave. Belægningen i indkørslen stiller større krav til forarbejdet end havestien, hvor belægningen ikke bliver udsat for den samme belastning.
Er du træt af at luge ukrudt imellem stenene på din belægning, kan du vælge at bruge græsarmering i din indkørsel. Det giver en stærk og grøn indkørsel i stedet for en endeløs række af fliser.
En anden fordel ved at lægge en indkørsel med græsarmering er, at græsarmeringen er langt bedre til at lede regnvand væk end en almindelig “tæt” belægning.
Læs mere om græsarmering
Græsarmering fås i mange afskygninger, og du bør overveje, hvor meget du skal gå på din græsarmering. Skal du gå meget på din græsarmering, så vælg en udgave, hvor området med græs er mindre.
Skal du kun køre på din græsarmering, kan du vælge en udgave, hvor der er mere græs i din græsarmering.
Læs også: Grøn og stærk indkørsel med græsarmering
Belægningen skrider
Et af de mest almindelige problemer med belægning er, at den skrider. Og hvis der er tale om en indkørsel, vil belægningen også få kørespor, hvis den begynder at skride.
Heldigvis er det muligt at sikre din belægning med kantsikring. Med en veludført kantsikring er du sikker på, at din belægning vil ligge flot i mange år. Det er vigtigt, at du bygger din kantsikring, inden du lægger selve belægningen.
Redaktionen anbefaler: Kantsikring af indkørsel
Drop fiberdugen under din belægning
Der reklameres meget for fiberdug til brug direkte under din belægning. Fald ikke for denne fristelse! Fiberdugen gør i bedste fald ingen forskel for din belægning og giver i værste fald en ujævn og svag belægning. Dugen forhindrer nemlig, at belægningen kan vibreres ordentligt ned i afretningsgruset.
Fiberdug sælges blandt andet med det formål at forhindre ukrudt. Men næsten alt ukrudt, der kommer i belægninger med smalle fuger (2-5 mm), er frøukrudt, som blæsten har ført hen over fliserne.