Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinduer og døre

På disse sider finder du råd og vejledning til, hvordan du reparerer, vedligeholder og monterer forskellige vinduer og døre.

Vinduer og døre giver facaden sit udtryk

Dine vinduer og døre er med til at give facaden på dit hus det endelige udtryk. Derfor er det ikke helt lige meget, hvilke vinduer og døre, du vælger at benytte til dit hus. Og der er flere ting, du bør tage højde for, hvis du skal ud og købe nye vinduer og døre.

Udseendet på dine vinduer

Når det kommer til udseendet på dine vinduer, er det værd at overveje, hvad der passer til bygningen. Til et ældre hus passer et vindue med sprosser måske bedre end et moderne og helt enkelt vindue. Derudover er der nogle klassiske vinduer, som man også kan overveje, mest kendt er måske dannebrogsvinduet også kendt som flagvinduet, hvor vinduet er inddelt i fire mindre vinduer - to små for oven, og to større i bunden - ligesom et dannebrogsflag.

Vinduernes funktion

Ud over at du kan kigge ud gennem vinduerne, og følge med i verden udenfor, så står vinduerne, i hvert fald i løbet af dagen, for det meste af lyset i din bolig. Derfor skal du også være opmærksom på, hvor du placerer dine vinduer. Et stort sydvestvendt panoramavindue vil lukke meget lys ind, men i sommerhalvåret risikerer du, at rummet med panoramavinduet bliver varmt som et drivhus.

Noget af det flotteste og mest behagelige lysindfald får du med ovenlysvinduer. Ovenlysvinduer er som sådan ikke mere besværlige at installere end almindelige vinduer, men det kræver selvfølgelig, at du har de rette forhold til at installere dem.

Vedligehold af vinduer

Der findes flere forskellige måder at konstruere et vindue, og normalt siger man, at plastvinduer er vedligeholdelsesfri. De skal dog stadig efterses mindst en gang om året, hvor man også bør vaske vinduesrammen og smøre hængslerne. Der findes også vinduer, hvor den udvendige del af vinduet er lavet af aluminium og den indvendige del er af træ. Disse vinduer kræver mindre vedligehold, end vinduer der er lavet udelukkende af træ.

Udseendet på dine døre

Stilen på din yderdør skal selvfølgelig også passe til resten af huset. Derudover kan du overveje, hvorvidt du synes, der skal være et eller flere vinduer i døren. Yderdøre fås også i mange forskellige kvaliteter, så det bør du også have med i dine overvejelser. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, når det kommer til døre. En yderdør bygget op af flere forskellige lag er i udgangspunktet mere formstabil og vil derfor også holde længere.

Indvendige døre

Skal du have nye døre inde i huset er der også flere ting, du bør overveje. Der findes et hav af indvendige døre, men tænk især over, om det skal være døre, der lukker lys igennem. Altså døre med glas i. Hvilken vej, dørene skal åbne. En åben døre tager en del rumplads. Hvis du ikke har plads til almindelige døre, kan du også overveje, om du vil installere skydedøre, som er meget pladsbesparende

Vedligehold af yderdøre

En yderdør kræver også vedligehold, du bør jævnligt smøre hængslerne, ligesom du også skal være opmærksom på, om døren trænger til et nyt lag maling eller lak. Derudover så kan man også opleve, at døren pludselig binder. Der sker oftest i de kolde måneder, hvor fugtigheden i luften kan få døren til at udvide sig, hvorfor den pludselig støder på karmen. I så fald skal du i gang med kridt og høvl for at løse problemet.

Udskiftning af tætningslister

En af de mest almindelige reparationer, du kan foretage på både døre og vinduer, er udskiftning af gamle tætningslister. Med tiden kan de blive møre og utætte, og du vil opleve, at det pludselig trækker ind langs kanten af døren eller vinduet.

Heldigvis er opgaven let at gå til og forskellen på nye lister og gamle utætte lister er enorm.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage