Træplader
Træplader kan være lavet af forskellige former for træ såsom krydsfiner, spån, OSB, MDF, træbeton og træfiber. Der findes både tynde og massive træplader i forskellige prisklasser. Her kan du læse mere om forskellige træplader, samt hvor og hvornår du skal bruge dem.
Billige træplader
Prisen på træplader varierer meget. Ofte hænger prisen dog sammen med, hvor kompakt træpladen er, og hvor modstandsdygtig den er over for fugt. Jo fastere den er, og jo mere fugt den kan tåle, jo højere vil prisen også typisk være.
Tynd træplade
I byggemarkeder kan træplader typisk købes med en tykkelse fra omkring 5 mm. Er du på jagt efter en tyndere plade, er hobbyforretninger et godt sted at kigge.
Massiv træplade
Massive træplader er især egnet til bordplader, hylder og møbler, for der er behov for en høj styrke, og hvor træet skal være synligt.
Træplade typer
Der findes som nævnt et hav af forskellige træplader med forskellige egenskaber. Her er en liste over de mest almindelige plader herhjemme.
- Krydsfinerpladen stammer fra 30’erne og fremstilles ved at afskrælle tynde lag af en roterende træstamme med en stor diameter. Lagene limes sammen så fiberretningen står vinkelret på hinanden. Det gør træpladen meget stabil og giver en høj bøjningsstyrke. Krydsfiner fremstilles af både nåletræ og løvtræ.
LÆS OGSÅ: Krydsfiner: Vælg den rigtige type krydsfiner
- Spånpladen er blevet fremstillet kommercielt siden 40’erne og laves af lim, voks og træspåner fra træindustrien, der blandes og presses under høj temperatur og tryk. De fleste spånplader er opbygget af tre lag og tilpasses, så de yderste lag er hårdere end midten. I boligen anvendes træpladen især i vægge og gulve. Beklædt med laminat bruges den blandt andet som bordplader og til møbler.
LÆS OGSÅ: Spånplade: Sådan arbejde du med spånplader
OSB-plader er en relativt ny træplade, der blev udviklet i begyndelse af 80’erne i Canada. Navnet er en forkortelse Oriented Strand Board. Træpladen er lavet ved lime aflange træspåner sammen i tre lag under tryk og varme. Træpladen laves typisk af rester af nåletræ fra træindustrien. OSB-træpladen minder meget af krydfinér, men er fremstillet af billigere træ, og er derfor ofte et billigere alternativ. I boligen er træpladerne blandt andet egnede til vægge, gulv og tag.
MDF-plader er blevet fremstillet kommercielt siden 60’erne. Navnet er en forkortelse af Medium Density Fibreboard og består af træfibre og lim, der er sammenpresset under høj temperatur og tryk. MDF-plader er mere kompakte end fx spånplader, og den finere materialestruktur gør det muligt fx at fræse kanter og tilpasse træpladen på samme måde som med massivt træ.
Træbetonpladen anvendes især til akustikregulerende loftbeklædning. De er typisk fremstillet af tynde spåner af nåletræ, der er bundet sammen med cement. Træbetonpladen er desuden brandhæmmende på grund af cementen.
Træfiberplader findes i flere hårdheder og anvendes især som afdækning eller som underlagsplader til gulve.