Slibemaskiner

Slibemaskiner kommer i mange afskygninger. De meste populære er slibemaskiner såsom excentersliber, trekantsliber, vinkelsliberen og båndsliberen. Vi giver dig overblikket over, hvilken slibemaskine, der passer til opgaven. Du får også de nyeste test af slibemaskiner.

Slibemaskiner til det hele

Uanset om du skal slibe gulve, bordplader, møbler eller noget helt fjerde, skal du vælge den rette slibemaskine til opgaven. Nogle slibemaskiner er særligt gode til store arealer, andre er bedre til at nå ind i hjørner, men egner sig til gengæld dårligt til større flader. Og alt afhænger af, hvilke slibeskiver, du sætter på maskinen.

De mest anvendelige slibemaskiner

Hvis du kun skal have én eller to slibemaskiner til træ, så vælg dem, der kan klare flest forskellige opgaver. Her er excentersliberen uovertruffen. Med sin store flade og excentriske bevægelser sliber den hurtigt og effektiv større flader som bordplader, trappetrin, brædder mv.

Sætter du slibepapir korn 60 eller 80 på, tager den for alvor fat, og husker du blot at flytte den godt rundt på det, der skal slibes, mens den kører, kan du slibe ganske jævnt. Men lad være med at holde maskinen stille, heller ikke når du første gang trykker på startknappen!

Med finere kornstørrelser, fx 100 - 240 kan du nemt slibe en køkkenbordplade i bund, så du kan oliere eller lakere. Du starter med de grovere skiver, fx korn 100, og slutter med fine, fx korn 240.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Excentersliber test

SE OGSÅ: Accu excentersliber test

Slibemaskiner til hjørnerne

Excentersliberens eneste ulempe er den runde sål. Den kan ikke komme ind i hjørnerne. Her må du investere i en anden type slibemaskine, nemlig en trekantsliber eller slibemus med en trekantet sål. Den type slibemaskine kan komme til i hjørner og kroge. Til gengæld er sålen oftest for lille til rigtigt at nytte noget på større flader som bordplader og gulve.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Trekantsliber test

Slibemaskiner til gulve

Store gulvarealer kræver tungere værktøj end det, du kan købe i byggemarkedet. Er der kun tale om et par brædder, der skal slibes, kan excentersliberen hjælpe dig. En båndsliber er også en løsning: Den tager godt fat og kan klare relativt store arealer, men ikke et helt stuegulv, uden at du får problemer med ryggen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Båndpudser test

Ved det helt store gulvareal skal du i stedet have fat i en gulvsliber. Den kan du leje i de fleste byggemarkeder. Men du skal øve dig lidt, for den kan virkelig tage fat.

Skal du have slebet flere gulve, kan du overveje at kigge på, hvor meget det koster at få et professionelt gulvsliberfirma til at klare opgaven. De er ofte ganske billige.