Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pergola

En pergola kan både skabe rum, skygge og læ i din have. De kan bygges på utallige måder, og på disse sider kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du kan bygge din egen pergola.

Pergola

En pergola kan både skabe rum, skygge, læ og ikke mindst hygge i din have. De kan bygges på utallige måder, og på disse sider kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du bygger din egen personlige pergola.

Hvad er en pergola?

En pergola er en åben rumgivende konstruktion, som ofte er udformet som en løvgang, hvor klatreplanter vokser op og danner et skyggefuldt og hyggeligt uderum. Ordet pergola stammer fra italiensk og betyder netop en søjlegang, overgroet af slyngplanter.

En pergola har ikke nogen praktisk eller effektiv funktion i en have - det er i hvert fald sjældent. Til gengæld fungerer den både som rumdeler og som et selvstændigt rum i haven, og så kan en pergola få din have til at se mere frodig ud.

Hvis du har en åben og lidt kedelig plads i din have, som du ikke ved, hvad du skal gøre ved, er det oplagt at bygge en pergola her. Det kunne for eksempel være op ad en garagevæg, hen over en terrasse eller på en åben plet i haven, som alligevel ikke bliver brugt til noget.

Byg selv pergola

At bygge en pergola er ikke et specielt vanskeligt gør det selv-projekt, så du kan sagtens designe, tegne og bygge din egen flotte pergola og få den præcis, som du vil have den.

Pergolaer kan fremstilles af alt lige fra det billigste træ over mere eksotiske træ til stål eller beton. Princippet i opbygningen er den samme.

Det er med andre ord kun fantasien der sætter grænser for, hvordan din pergola kan se ud. Der er dog nogle faldgruber, som du kan undgå, hvis du følger disse gode råd:

Sæt stolperne til pergolaen solidt fast

Pergolaen skal står solidt fast på sin plads – ikke mindst hvis det er en fritstående pergola. Sørg derfor for at grave stolperne til pergolaen tilstrækkelig langt ned i jorden. Det kan også være nødvendigt at støbe dem fast i beton.

Vær omhyggelig, når du bygger en pergola

Bygger du en pergola i træ, skal du være omhyggelig med at få stolper og remme placeret helt lige. Det kan godt tage lidt tid, men efterfølgende er det ganske enkelt at lægge spær og tværgående lægter ovenpå. Hvis du ønsker en tæt pergola, kan du mindske afstanden mellem stolperne og lægge lægter oven på de tværgående brædder. Så kan planterne vokse tættere sammen.

Tjek stolpernes krumning

Inden du placerer stolperne til pergolaen, bør du tjekke, om stolperne krummer. Alle lange stolper krummer - nogle krummer meget, andre krummer kun en smule. Henter du selv stolperne, kan du tjekke krumningen, inden du vælger dem, du vil købe. På arbejdsstedet kan du kun sørge for, at de krummer den samme vej. Det er pænest og nemmest at arbejde med.

Byg ikke din pergola for lav

Når du skal bygge en pergola, er det også vigtigt, at den ikke bliver for lav. Hvis ikke din pergola er høj nok, risikerer du at få klatreplanter i hovedet, når du står under den. Klatreplanterne vokser nemlig ikke kun op på taget – de vil også hænge lidt ned. Sørg derfor for at bygge din pergola i en passende højde.

Brug en skabelon til din pergola

Hvis du fx skal lave skråstivere til en pergola, kan du tegne forskellige former op på en skabelon, som du overfører til træet og saver ud med en stiksav.

Planter til pergolaen

En pergola med slyngplanter er en smuk og foranderlig konstruktion. Når først du har sat den op, tager naturen over og bygger videre. Når pergolaens tag og sider med tiden lukkes af grønne planter og blomstrende ranker, vil den give dig en skyggefuld svalegang, hvor en let brise kan passere.

Planter, som egner sig særlig godt til at gro op ad en pergola, er:

 • Vinplanter
 • Blåregn
 • Klematis (fx Montana)
 • Roser (fx New Dawn og Lykkefund)
 • Tobakspibeplante

Selvom en pergola som oftest er dækket af et frodigt slyngplantetæppe, kan den dog også stå helt let og simpel i sin konstruktion uden planter omkring sig.

Pergola med tag

En konstruktion til en pergola vil som oftest også være velegnet til en overdækning. Så hvis du en dag foretrækker tag over hovedet, er det blot at fjerne overliggerne og lægge tag i stedet, fx trapezplader.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage