Pergola

Hos os finder du grundige byggevejledninger til pergolaen - både som fritstående og som “overdækning” over terrassen. Du får også hjælp til at finde det bedste træ, til at placere snorlige stolper og til at vælge de rigtige klatreplanter.

    Din garanti for et godt resultat

    Når du bruger en byggevejledning fra Gør Det Selv, får du en systematisk trin for trin-gennemgang af hele projektet. Der er fotos af alle de svære detaljer, arbejdstegninger, 3D-modeller, forklarende videoer og komplet materialeliste.

    Se alle vores byggevejledninger om pergolaer

    Sådan bygger du din egen pergola

    En pergola kan både skabe rum, skygge, læ og ikke mindst hygge i din have. De kan bygges på utallige måder, og på disse sider kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du bygger din egen personlige pergola.

    Hvad er en pergola?

    En pergola er en åben rumgivende konstruktion, der ofte er udformet som en gang eller et "åbent" tag hen over en terrasse, hvor klatreplanter vokser op og danner et skyggefuldt og hyggeligt uderum. Ordet pergola stammer fra italiensk og betyder netop en søjlegang, overgroet af slyngplanter.

    En pergola har ikke nogen praktisk eller effektiv funktion i en have - det er i hvert fald sjældent. Til gengæld fungerer den både som rumdeler og som et selvstændigt rum i haven, og så kan en pergola få din have til at se mere frodig ud.

    Hvis du har en åben og lidt kedelig plads i din have, som du ikke ved, hvad du skal gøre ved, er det oplagt at bygge en pergola her. Det kunne for eksempel være op ad en garagevæg, hen over en terrasse eller på en åben plet i haven, der alligevel ikke bliver brugt til noget.

    Byg selv en pergola

    At bygge en pergola er ikke et specielt vanskeligt gør det selv-projekt, så du kan sagtens designe, tegne og bygge din variant og få den præcis, som du vil have den.

    Pergolaer kan fremstilles af alt lige fra det billigste træ over mere eksotiske træ til stål eller beton. Princippet i opbygningen er det samme.

    Det er med andre ord kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan din pergola kan se ud. Der er dog nogle faldgruber, som du kan undgå, hvis du følger disse gode råd:

    Sæt stolperne til pergolaen solidt fast
    Pergolaen skal står solidt fast – ikke mindst hvis det er en fritstående udgave. Sørg derfor for at grave stolperne til pergolaen tilstrækkeligt langt ned i jorden. Det kan også være nødvendigt at støbe dem fast i beton.

    Vær omhyggelig, når du bygger en pergola
    Bygger du en pergola i træ, skal du være omhyggelig med at få stolper og remme placeret helt i lod og vage. Det kan godt tage lidt tid, men efterfølgende er det ganske enkelt at lægge spær og tværgående lægter ovenpå. Hvis du ønsker en tæt tilvokset pergola, kan du mindske afstanden mellem stolperne og lægge lægter på den modsatte led af de tværgående brædder. Så kan planterne lettere vokse tæt sammen.

    Tjek stolpernes krumning
    Inden du placerer stolperne til pergolaen, bør du tjekke, hvor meget de krummer. Alle lange stolper krummer - nogle krummer meget, andre krummer kun en smule. Henter du selv stolperne, kan du tjekke krumningen, inden du vælger dem, du vil købe. På arbejdsstedet kan du kun sørge for, at de krummer den samme vej. Det er pænest og nemmest at arbejde med.

    Byg ikke din pergola for lav
    Når du skal bygge en pergola, er det vigtigt, at den ikke bliver for lav. Hvis ikke din pergola er høj nok, risikerer du at få klatreplanter i hovedet, når du står eller går under den. Klatreplanterne holder sig nemlig ikke kun oppe på taget – de vil også hænge lidt ned.

    Brug en skabelon til din pergola
    Hvis du fx skal lave skråstivere til at stive hjørnerne i pergolaen af, kan du tegne forskellige former op på en skabelon, som du overfører til træet og saver ud med en stiksav.

    Planter til pergolaen

    En pergola med slyngplanter er en smuk og foranderlig konstruktion. Når først du har sat den op, tager naturen over og bygger videre. Når pergolaens tag og sider med tiden lukkes af grønne planter og blomstrende ranker, vil den give dig en skyggefuld svalegang, hvor en let brise kan passere.

    Planter, der egner sig særligt godt til at gro op ad en pergola:
    • Vinplanter
    • Blåregn
    • Klematis (fx Montana)
    • Roser (fx New Dawn og Lykkefund)
    • Tobakspibeplante

    Selvom en pergola som oftest er dækket af frodige klatreplanter, kan den dog også stå helt let og simpel i sin konstruktion uden planter omkring sig.

    Pergola med tag

    En konstruktion til en pergola vil som oftest også være velegnet til en overdækning. Så hvis du en dag foretrækker tag over hovedet, er det blot at fjerne overliggerne og lægge tag i stedet, fx trapezplader.

    Du kan se vores byggevejledninger til overdækkede terrasser her.