Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Udekøkken

Flyt madlavningen udendørs, når vejret tillader det. Med et godt udekøkken er det en mulighed. Vi viser dig med vores byggevejledninger, hvordan du let kan bygge dit eget udekøkken.

Byg dit eget udekøkken

Du kan sagtens selv bygge et udekøkken. Når solen skinner og vejret er varmt, kommer der gang i grillen, og madlavningen flytter udenfor. Og så er det rart at have et udekøkken med praktiske løsninger til madlavning under åben himmel.

I vores byggevejledninger til udekøkkener bliver du guidet, trin for trin, når du går i gang med at bygge dit udekøkken. Her kan du også finde masser af inspiration til, hvordan dit udekøkken skal være, for der findes mange forskellige muligheder. Og du kan sagtens få et billigt udekøkken, hvis du bygger det selv og holder dig til de mest enkle udekøkkener.

Hvordan skal dit udekøkken se ud?

Du skal fx tage stilling til, hvilket materiale dit udekøkken skal have. Det er nemmest at bygge et udekøkken i træ, men bordpladen kan sagtens laves i et andet materiale, der bedre kan tåle vind og vejr, fx kan du støbe bordpladen i beton. Du skal også finde ud af, hvor meget bordplads du har brug for, om du skal have et udekøkken med vask, om grillen skal være en integreret del af dit udekøkken, og om det er praktisk, at dit udekøkken er overdækket eller mobilt, så du kan rulle dit udekøkken hen, hvor aftensolen skinner.

Udekøkkenets bordplade

Det er mange muligheder, når du skal bygge dit udekøkken. Hvis udekøkkenet skal være mobilt og kunne flyttes hen, hvor solen er, er det mest oplagt at bygge det i træ. Fx med en bordplade i rustfrit stål eller zink, som ikke vejer så meget, men tåler omskifteligt vejr. Hvis du laver bordpladen af træ, skal du ikke vælge trykimprægneret træ, men høvlet træ, som giver den glatteste overflade. Du bør male træet, så det holder længst muligt og har en smudsafvisende overflade.

Du kan også støbe en bordplade i beton, der også fint tåler at stå ude. Det vil dog gøre dit udekøkken meget tung, så det egner sig bedst til et udekøkken, som skal stå det samme sted. Hvis du ønsker et stationært udekøkken, kan du også vælge at mure det op med fx mursten eller store gasbetonblokke, og så vælge en bordplade i fx rustfri stål.

Grillen er ofte helt central i udekøkkenet. Derfor kan du også overveje, om dit udekøkkenet skal bygges op omkring grillen, så den fx integreres i bordpladen, og der er plads til enten gasflaske eller grillbriketter.

Udekøkken med vask

Det er en stor fordel, hvis bordpladen i udekøkkenet har en vask, så det er nemt fx at skylle grøntsager. Hvis du ønsker vask i udekøkkenets bordplade, får du det pæneste resultat, hvis vasken bliver nedfældet i bordpladen. Er bordpladen af træ, kan du blot save et hul, men hvis du fx støber bordpladen i beton, skal du vide præcist, hvor vasken skal placeres, så du kan tilpasse din støbeform efter det. Et hul i en betonbordplade laves med et stykke polystyren (flamingo) i samme størrelse som vasken, der placeres, hvor vasken skal være. Du kan også købe hele bordplader i rustfrit stål med indbygget vask, som blot monteres oven på et træskelet.

Hvis du ønsker at få et udekøkken med vask, skal du selvfølgelig tænke over, hvordan du får tilsluttet vand. Det letteste er blot at bruge en havevandslange, som kan tilsluttes en udendørs vandhane og føres hen til vandhanen i dit udekøkken. Den er let at koble af, når udekøkkenet lukkes ned. Men vær opmærksom på, at du ikke har varmt vand i dit udekøkken, kun koldt.

Overdækket udekøkken

Når du laver mad under åben himmel, kan det være en fordel, at udekøkkenet er overdækket. Hvis dit udekøkken er placeret helt åbent, skal du overveje, om du vil bygge et tag på udekøkkenet. Så behøver du ikke flytte al maden ind, hvis der skulle komme en lille byge, eller hvis du bruger udekøkkenet, efter duggen er faldet. Et overdækket udekøkken har også den fordel, at det kan give lidt skygge, så madvarerne ikke ligger i direkte sollys.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage