Byg dit eget drivhus
Et drivhus forlænger havesæsonen og giver dig de bedste betingelser for at dyrke lækre grøntsager og planter, der kræver meget varme. Drivhuset beskytter planterne mod nattefrost tidligt på sæsonen, og skaber et lunt miljø til de planter, der kræver meget varme. Og så smager en hjemmedyrket, solmoden tomat fra eget drivhus bare bedre!
LÆS OGSÅ: Få inspiration til indretning af drivhuset
Du kan sagtens bygge dit drivhus selv – så får du et billigt drivhus, som du kan tilpasse præcist efter dine behov. Uanset hvilken type drivhus, du vil bygge selv, har vi en byggevejledning, så du kan se, hvordan du bygger et hjemmelavet drivhus og sparer en masse penge.
Drivhus, orangeri, væg- eller mini-drivhus
Et drivhus kan bygges på mange måder – og behøver ikke kun at være til grøntsager og eksotiske planter. Et drivhus kan også bruges som en ekstra lun hyggekrog i haven – et orangeri, hvor der både er plads til hyggekrog og planter.
Her kan du se, hvordan du selv kan bygge et orangeri: Byg selv orangeri i træ
Drivhuset kan også bygges, så det kan klappes sammen og gemmes væk for vinteren. Og hvis du ikke har så meget plads, kan du bygge et minidrivhus eller et drivhus op ad væggen på en varm, solrig plads.
Se, hvordan du selv kan bygge et vægdrivhus her: Vægdrivhus - byg drivhus på væggen
Et drivhus i træ
Det er mest oplagt at bygge et drivhus i træ, så er det nemt at tilpasse præcist i den størrelse, der passer hos dig. Fx kan du tilpasse drivhuset efter de smarte kapilærkasser, hvor du planter i plantesække med hul i bunden, så planterødderne kan suge vand fra kapilærkasserne, og du ikke behøver vande planterne hver dag. Hvis du bygger dit drivhus i træ, kan du også nemt bygge i moduler, så det er let at samle. Et billigt drivhus kan du få ved at bruge genbrugsmaterialer, fx hvis du har nogle gamle vinduer, som kan bygges ind i et træskelet – og du får et rigtigt gør det selv-drivhus.
Glas til gør det selv-drivhuset
Hvis du bygger dit drivhus selv, har du også muligheden for at vælge en lidt stærkere type glas til dit drivhus, nemlig hærdet glas. Det tåler mere end det glas, der bruges til et traditionelt drivhus, så det er et godt valg, hvis du fx ofte har legende børn i haven. Der findes også plast, der er velegnet til drivhuse, fx plasttagplader, der minder utroligt meget om glas. Har du et traditionelt drivhus, hvor der er røget en rude, kan du også finde en vejledning til, hvordan du selv skifter glasset.
LÆS OGSÅ: Byg et indendørs minidrivhus til vindueskarmen
Drivhusets fundament og gulv
Bygger du dit drivhus selv, skal det have et fundament, så det er solidt forankret. Her kan du se, hvordan du kan lave et fundament fra bunden: Fundament til drivhus
Det er også en god ide at lave et gulv i dit gør det selv-drivhus, især hvis du også skal bruge det som hyggekrog. Du kan fx lægge fliser eller træfliser, evt. kun i dele af drivhuset, hvis du fx har enten jord eller kapilærkasser i siderne af drivhuset.
LÆS OGSÅ: Det skal du vide, inden du bygger småbygninger