Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Højbede

Skal højbedet være stort eller lille? Af træ, sten eller kompositbrædder? Stationært eller mobilt? Helt simpelt eller med indbygget sneglesikring og andre detaljer? Så kig med her, hvor du får inspiration og vejledning til det hele.

Alle artikler om højbede

Byg dit eget højbed

Højbede er geniale i haven af flere forskellige årsager. For det første går højbede og gør det selv-arbejde godt hånd i hånd. De er lette at bygge, og variationerne og mulighederne, når man selv bygger sit gør det selv-højbed, er næsten uendelige.

Du sparer mange penge ved at bygge dit eget højbed, når du giver dig i kast med et hjemmelavet højbed. Og så er det også et rigtigt godt gør det selv-projekt, der er meget sjovere end at samle et højbed fra byggemarkedet.

Byg selv højbed i træ

Det er letteste og billigste er at bygge højbedet i træ. Hvor stort og hvor højt højbedet skal være, bestemmer du selv, men hvis du for eksempel bygger dit højbed i træ på en meter i bredden og to meter i længden, kan det gøres for meget få penge.

Når du bygger dit hjemmelavede højbed, er det en god idé, at du bygger det sådan, at du kan nå midten fra begge sider.

Hvis du bygger et højbed i træ, er stolper og brædder i lærketræ et rigtigt godt valg. Hvis du har nogle rester fra et terrasseprojekt eller lignende, gør det bare dine højbede endnu billigere.

Se byggevejledningen: Byg billige højbede

Byg højbedet i den rette højde

En af fordelene ved at dyrke sine grøntsager og krydderurter i et højbed er, at man opnår en bedre arbejdshøjde. Man er altså fri for at få ømme knæ af sidde på jorden for at luge ukrudt eller plukke salat.

Derfor er det også værd at overveje, hvor højt dit gør det selv højbed skal være, inden du går i gang med at bygge det.

Byg selv højbed på hjul

Vælger du at bygge et højbed, der er lukket i bunden og sætte hjul under, får du en meget fleksibel have, hvor du hele tiden kan justere, hvor meget sol dine planter får.

Du kan sågar bygge dit højbed sådan, at det er udstyret med et espalier, som planterne kan kravle op ad. Så får du nogle flytbare højbede, der samtidig kan give dig læ på terrassen, uanset hvor vinden kommer fra.

Se byggevejledningen: Højbed på hjul - Sæt hjul på højbedet og få køkkenhave lige til døren

Indret haven med højbede

Hvis du bygger dine egne højbede, er det også en oplagt mulighed for at indrette din have. Højbede er rigtig dekorative og er derfor også oplagte at bruge, hvis du skal indrette en hyggekrog i haven.

Byg selv højbede i alle størrelser

Højbede kan selvfølgelig bygges i alle mulige størrelser, så de både passer til den store villahave, men også til lejlighedens lille altan, hvis man trænger til et grønt indslag uden for sine vinduer. Du kan endda bygge dine højbede, så de kan stå ovenpå hinanden, så du udnytter pladsen optimalt.

Se byggevejledningen: Smart højbed til terrassen eller altanen

Længere dyrkningssæson med højbede

Et højbed forlænger dyrkningssæsonen, da jorden i højbede er varmere end den almindelige jord, og fordi jorden i højbede også tørrer hurtigere end almindelig jord.

Derudover så er jorden i højbede også lettere at holde frostfrit, så på den måde er du garanteret en længere dyrkningssæson, hvis du planter dine krydderurter eller grøntsager i et højbed.

Er du i tvivl om, hvilken type jord, du skal putte i højbedet? Så læs mere her: Jord til højbede

Byg selv dit højbed og undgå dræbersnegle

Hvis du er plaget af dræbersnegle, får du en rigtig stor fordel ved at bygge dit eget højbed. Det er let at bygge en simpel sneglekant på dit højbed, der holder sneglene ude. På den måde er du sikker på, at den skønne, grønne salat, der har prydet dit højbed, ikke ender som aftensmåltid for de små forhadte slugehalse.

Se byggevejledningen: Byg selv sneglekant til højbede

Find dit næste gør det selv højbed her

Her på siderne giver vi dig den bedste hjælp og inspiration til næste gang, du vil bygge et højbed. Vi viser dig blandt meget andet, hvordan du bygger et billigt højbed, hvordan du laver en sneglekant til dit højbed, hvordan du kan sætte hjul under dit højbed, og hvordan du kan lave højbede, der giver dig læ på terrassen.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage