Byg en vaskesøjle

Med et simpelt skab og hjørnehylder blev pladsen i det lille badeværelse udnyttet optimalt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.000 kroner

Intro

Nu er der styr på vaskemaskine og tørretumbler, og rodet er gemt af vejen.

Men det krævede lidt behændighed at få puslespillet til at gå op, for badeværelset var ualmindeligt dårligt indrettet med en endevæg med flere skæve vinkler.

Løsningen blev et skabsmodul til vaskemaskine og tørretumbler og en tilpasset trekantet reol med hylder.

Trekanthylderne er de sværeste at lave, men her får du opskriften på, hvordan du passer hylder til, når vinklerne driller og det umiddelbart kunne ligne en umulig opgave.

Vejledning

01
Skabsmodulet 6 Trin

Skabsmodulet, eller vaskesøjlen, består af en ramme med plads til en skuffe i midten. Ovenpå bygger vi et skab. Det er en fordel at dele projektet op i mindre enheder, når det hele skal sættes på plads på et svært tilgængeligt sted. Delene samles til sidst.

Vi har valgt mdf-plader, som blev skåret ud i byggemarkedet, hvorefter vi selv har malet dem. Du kan også vælge hvid mdf eller laminerede spånplader.

Det er en god idé både at lime og skrue pladerne sammen. Så holder det.

Det er vigtigt, at træet hæves fra badeværelsesgulvet, så det ikke bliver beskadiget af fugt. Vi bruger bolte med plastkapper på som fødder.

1

Bor for i sidestykkerne til top og hylder. Bor med et 5 mm bor, men ikke tættere end 7 cm fra sidestykkernes kanter. Ellers risikerer du, at hylderne flækker, når du skruer ind i kanten på dem efterfølgende.

2

Hylden til tørretumbleren forstærkes med fire møbelvinkler. Alle hylder limes desuden og skrues fast med to skruer i hver side.

3

Skru fjre M8 bolte fast som ben. Så undgår du, at pladen står direkte på gulvet og suger fugt op. Med en gevinddyvel oppe i pladen kan du justere hele modulet i vater, når det sættes op. Sæt en plasthætte på bolten.

4

Sæt skabsmodulet på plads. Brug god tid på at få skabet i lod og vage, det belønnes senere, når du skal sætte tørretumbleren på plads.

5

Modulerne sættes sammen. Det er her, vi kan se resultatet med omhyggelig opretning af vaskesøjlen.

6

Spænd det øverste skab sammen med det store modul. Skru delene sammen med 4,2 x 35 mm skruer. Det giver mulighed for at skrue skruens hoved ind i pladen, uden at den skrues igennem. Bor eventuelt for i den første plade.

02
Skuffen 3 Trin

1

Mærk op til greb på skuffefronten. Her har vi valgt en skabelon, der hedder GripAlign. Afstanden fra den lodrette kant stilles, derefter afstanden fra bunden. Se på grebet, og find de huller, du skal bruge, og mærk op med blyant gennem hullerne.

2

Skru fronten fast. Fronten skal dække hele hullet og hylden nedenunder. Læg evt. en plade i samme tykkelse som hylden under skuffen, når du skruer fronten på.

3

Skru skinnerne til skuffen fast. Sørg for at placere dem nøjagtig ens i begge sider.

03
Hjørnehylderne 3 Trin

Hjørnemodulet med hylder kræver en del opmåling. Hvis du er heldig, er væggene lige, og du kan blot måle vinklerne op, lave to sidestykker og en stribe ens trekantede hylder.

Men de færreste huse, særligt af ældre dato, er lige, så det kan være en god idé at konstruere siderne først og så lave papskabeloner af hylderne, så de kan afprøves, inden de skal skæres ud.

I det hele taget kan det betale sig at måle efter og så måle efter igen, når du arbejder med skæve vægge og vinkler.

Bygger du i umalede plader, er det en god idé at affase hyldernes forkanter, så de ikke er så skarpe.

Hyldemodulet sættes på. Her har vi sat en liste på i bunden for at kunne montere det ene mand/kvinde. Hyldemodulet samles med vaskemodulet og overskabet med skruer.

1

Rund hyldernes forkanter. Brug en overfræser med et afrundings-fræsejern. Har du ikke en overfræser, kan du runde kanterne med slibepapir.

2

Skru alle hylderne fast til det ene sidestykke. Bor for med et 4 mm bor, og sæt 4,2 x 60 mm skruer i, to i hver hylde. Sæt så den anden side på, og skru igen to skruer i hver hylde. Tjek med vinklen undervejs, at alting passer.

3

Sæt bagklædningen på. Dette er sidste chance for at rette modulet op. Inden du sømmer bagklædningen på, er det en god idé at kontrollere vinklerne. Brug 1,5 x 30 mm blanke dykkere med cirka 10 cm’s mellemrum.

Materialer

• 19 mm mdf-plade:
• 4,2 x 60 mm + 4,2 x 35 mm rustfri skruer (selvundersænkende og forborende)
• 2 hængsler til tophængt låge, 2 greb
• 4 M8 bolte og gevinddyvler
• 1,5 x 30 mm dykkere
• Beslag til udtræk af skuffe

Tidsforbrug

Et par dage plus tørretid til malingen

Pris

Cirka 1000 kroner

Sværhedsgrad

Trekanthylderne kræver præcision. Resten er ligetil.

Tegning

Sådan er vaskesøjlen bygget op

Opbygningen af selve den søjle, hvor vaskemaskine og tørretumbler er placeret, er simpel: To sider bærer et par hylder (her med en skuff e imellem) og en top. Ovenpå er der bygget et lille skab. Den trekantede hylde måler du først op til, når du har bygget søjlen og sat den op. Så får du det bedste udgangspunkt for præcise mål til de lidt mere komplicerede hylder.

Vent med at måle op til de skæve hylder, til du har bygget søjlen til maskinerne. Så bliver det mere præcist.

Sådan er vaskesøjlen bygget op

Målene på søjlen skal naturligvis tilpasses til det sted, hvor den skal placeres, og til de maskiner, der skal være i den. Vi valgte at sætte en skuffe i midten.

En bund, tre sider og en front. Så simpelt kan en skuffe bygges. Det vigtigste er at få fronten tilpasset, så den dækker hele hullet. De tre sider står oven på bunden. Fronten tilpasses til sidst. Lim og stift pladerne sammen til skuffen og kanten af hylden ovenover.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Badeværelse