Intro
Vejledning
01
Soklen
5
Trin
Badekarret skal stå på en sokkel, som placeres, så det får et lille fald ud mod rummet, så vandet kan løbe væk.
Soklen skal limes fast til gulvet, og der vådrumssikres rundt omkring kanterne. Det skal du også gøre, selv om badekarret sættes op i et eksisterende badeværelse.
Soklen skal her skæres lidt til ved afløbet og i bunden, så der er fri passage for vand mellem de tværgående lameller. Det gøres nemt med en fukssvans, men brug en gammel, for den kan ikke bruges til at save i træ med igen, når du først har brugt den til de Wedi-plader, som badekar og sokkel er bygget af.
Sæt soklen på plads. På den lange led skal den være i vater, og på den korte skal den have et minimalt fald på ca. 1 cm mod forkanten. Tjek med vaterpasset.
Sav ud i soklen til en såkaldt sladrehank. Den sikrer, at vand, der evt. trænger ud, ikke ender under soklen, men ledes væk. Sav også et stykke af de tværgående lameller, så der er fri passage for vand hen mod “sladrehanken”.
Lim soklen fast, når den har den rette placering. Vi klodser den op med små plastklodser, til placeringen er korrekt. Husk at støvsuge underlaget, så det er rent, inden limen smøres på.
Der tætnes med vådrumsmembran bag ved soklen og inde i den. Du må ikke spare på membranen. Du skal faktisk lave et tæt kar under det egentlige badekar.
02
Badekarret
6
Trin
Når soklen er på plads, kan du sætte badekarret op. Det løftes op på soklen, som er klodset op, så det har et lille fald ud mod rummet. På den lange led skal badekarret stå vandret. Det limes fast, både til sokkel og væg.
Forenden af badekarret skal der her fastgøres en væg, også i Wedi, da her skal være en brusekabine. Den skal også limes fast. Når den står solidt, sættes der armeringsbånd op ved alle samlinger. Bagefter skal de smøres med vådrumsmembran, så du sikrer, at der er helt tæt over det hele.
Løft badekarret på plads på soklen, som du først har smurt med lim. Kontroller, at det står helt vandret på langsiderne, og at det har et lille fald på den korte led - ud mod rummet.
Her skal monteres en væg for enden af badekarret, før vi kan gå i gang med flisearbejdet. Den limes fast på enden af badekarret og væggen. Tjek, at væggen står lodret, og fikser den med en skrue eller tape natten over, til limen er tør.
Hullerne på fronten af badekarret dækkes med en Wedi-plade, der følger med badekarret. Her skal badekarret ikke stå frit, men placeres op ad væggen, så hullerne til rør og armatur i selve badekarret skal ikke bruges.
Sæt armeringsbånd op rundt langs alle kanter, så samlingerne bliver tætte. Det er vigtigt, at alt bag fliserne er vandtæt, så vandet ikke kan trænge ind, hvis en fuge med tiden skulle miste grebet.
Lav forstærkninger til hjørnerne af armeringsbåndet. Skær ca. 20 cm af rullen, og lav et hak som vist på billedet. Det er smart at lave en prøvesamling, inden du fjerner beskyttelsespapiret.
03
Fliserne
8
Trin
Nu skal du i gang med flisearbejdet. Her har vi valgt store hårdtbrændte fliser, og det kræver en ordentlig fliseskærer.
Det er den samme flise, der bruges både i badekarret og på væggene, så det bliver flottest, hvis fugerne flugter - så det gør de. Det betaler sig i det hele taget at udføre arbejdet med akkuratesse. For et karbad er ren hygge, og det vil være ærgerligt at ligge i badekarret og have tid til at nærkigge håndværket, hvis det ikke er i orden.
Når du skal beklæde badekarret med fliser, er det smart at starte med de udvendige. Derefter dem inde i karret og til sidst dem på kanten.
Tegn op til fliserne på badekarret. Start med at tegne en vandret streg, hvor overkanten af den nederste række fliser skal være, så du kommer godt i gang.
Skær fliserne til. Underkanten på de nederste fliser skal flugte med gulvet. Det er sjældent helt lige, så du skal måle op og skære dem til. Her skal vi bruge en vådskærer med diamantklinge til de store, hårde fliser.
Smør fliseklæb på badekarret, og sæt fliserne op. Bland klæberen efter anvisningen på pakken, og smør den på med en 8-10 mm tandspartel, så den bliver fordelt. Fliserne sættes på en fugesnor og trykkes let på plads i klæberen.
Sæt de øverste fliser på karret op. Når badekarret er i vater, og fugen mellem første og anden række også er i vater, så går det tjept at sætte fliserne op her, der alle blot skæres til i samme størrelse.
Så skal der måles op til fliserne inde i karret. Fugerne i karret skal flugte med dem på den udvendige side, så der måles op, så det kommer til at passe.
VIGTIGT! Fliserne i bunden skal have fald mod afløbet. Tjek med vaterpasset.
Sæt fliserne i bunden fast, når du har skåret dem alle til og tjekket, at de passer. Træk fliseklæber på hele bunden, og læg fliserne. Pres dem ned i klæberen, så de skråner lidt hen mod afløbet. Der er i forvejen støbt et lille fald ind i selve formen.
Sæt fliserne i siderne fast. Mål op, skær til, og pres dem fast i klæberen. Brug afstandsklodser mellem fliserne, så du sikrer, at fugerne bliver ensartede. Det er lettere at bruge små plasticklodser end fugesnor her indvendigt i badekarret.
04
Fugningen
2
Trin
Det er fugningen, der giver den sidste finish. Men vent i et par dage, så klæberen får lov til at hærde. Så smitter den ikke af i fugen.
Her bruger vi en fugemasse fra Alfix, som kan optage de fleste af de bevægelser, der opstår, når badet en gang imellem varmes op til høje varmegrader.
Fugemassen trækkes på med en gummispartel eller et gummibræt, diagonalt på fugen. Bliv ved med at trække på, til fugen er fyldt helt op.
Materialer
• Badekar, sokkel og plade (Wedi)
• Væg (Wedi)
• Lim (Wedi)
• Fliser, 45 x 45 cm (her fra Evers)
• Vådrumssikring (Alfix)
• Armeringsbånd (Alfix Seal-Strip)
• Fliseklæber (Alfix)
• Flisefugemasse (Cerafill Alfix)
Desuden:
• Fugesnor og fugebrikker, 4 mm
• Små plastklodser
Specialværktøj
• Vådskærer med diamantskive
Tidsforbrug
En god uges tid. Det tager tid at lave et flot flisearbejde.
Pris
Cirka 22.700 kroner (20.000 til badekar, 3000 til fliser mv.)
Sværhedsgrad
Du kan gøre dette projekt lidt lettere, hvis du vælger mindre fliser. De vipper ikke, hvis der er ujævnheder, som store fliser nemmere gør.