Flisehylde i badet

Lad brusenichens fliser fortsætte ud på en lille hylde til shampo og sæbe. Hjørnehylden er et fint begynderprojekt – og en nem sidegevinst, hvis du alligevel sætter fliser op.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
300 kroner

Intro

En stump vandsikker plade, nogle fliser og lidt rester af klæber, mørtelfuge og fugemasse – den fliseklædte trekanthylde til brusenichen på siderne her er et udpræget overskudsprojekt for dig, der alligevel er i gang med at sætte fliser op ...

Til gengæld er den så både billig, nem at gå til og en kvik lille afveksling fra det mere monotone arbejde på væggen. Kernen i hylden er et hjørne fra en Litex-plade.

Den beklæder du med fliser – enten samme fliser som i brusenichen eller i en kontrastfarve. Så klæber du den op i hjørnet – og sætter sæben fra dig!

Vejledning

01
Gør hylden klar 3 Trin

1

Hjørnehyldens kerne skærer du ud af en stump Litex vådrumsplade med et vinkelret snit. Det faste skum med sej epoxy på begge sider er smart at bruge i vådrum - det kan faktisk stå under vand uden at suge det til sig eller miste styrke.

2

Flisestykkerne skæres til, så de passer på hyldens trekantede sider og forkant. Husk plads til fuger. Afhængigt af målene lægger du enten en flise eller en fuge midt på hylden at gå ud fra, stykkerne i siderne skal være så store som muligt.

3

Flisestykkerne klæbes fast med fliseklæber. For at få et lige tykt lag klæber over det hele bruger du en tandspartel. Til slut fuges mellem fliserne.

TIPS: Et par lister stiftet på en plade giver god støtte under arbejdet.

Afstanden mellem fliserne holdes med fugesnor eller afstandsbrikker.

02
Sæt hylden til vægs 8 Trin

1

For at støtte hylden, mens den klæbes fast, sætter du fire rustfri søm i væggen. Sømmene skal vende spidsen udad, så du borer først for til fire 4 mm plastpløkke, som sømmene kan slås bagvendt ind i.

2

Klip hovederne af de fire søm, og slå den afklippede ende i pløkken - og ret dem op, så de står helt parallelt.

TIPS: Rigtig pænt bliver det, hvis du borer lidt lavere, så den vandrette fuge over hylden til sidst flugter med væggens fuge.

3

Hylden skal gøres fast på væggen med fliseklæber, og den kan du blande op med vand på en rigtig smart måde: Mørtelpulver og vand kommes i en plastpose, som du lukker til - så kan du ælte massen, uden at det støver.

4

Når du fordeler klæberen på hyldens bagkanter, har du igen fordel af posen, du blandede den op i: Klip et hjørne af posen, så kan du trykke en jævn stribe klæbemørtel ud - ligesom konditoren, der pynter med flødeskum.

5

For at få et helt jævnt lag klæber over begge bagkanter trækker du en tandspartel igennem klæberen.

6

Hylden trykkes på plads ind over sømhovederne - det var derfor, vi vendte den spidse ende af sømmene ud, da vi slog dem ind i de fire nylonpløkke.

7

Hylden trykkes tæt ind til begge vægge, mens klæberen hærder. Det er ofte svært at finde noget at spænde imod, men trykket behøver ikke være stort - hvis du kan holde hylden på plads med malertape 3-4 timer, er det rigeligt.

8

Fugen mellem hylde og væg kan du lukke med en elastisk silikone i samme kulør som fugemassen. Du kan også bruge samme fugemasse som mellem fliserne - der kan naturligvis opstå en smal revne, men den gør ingen skade.

Hylden holdes på plads med malertape, mens klæberen hærder.

Materialer

  • Litex Vådrumsplade (et lille hjørne)
  • Lip fliseklæber til at sætte fliserne på hylden og hylden på væggen
  • Lip fugemasse (lysegrå Manhattan) til at fuge ud mellem fliserne
  • Lip vådrumssilikone (lysegrå Manhattan) til fugen mellem hylde og væg
  • Hvide fliser som på væggene
  • Plastpløkke og rustfri søm

Specialværktøj

  • En fliseskærer er en stor hjælp, den kan lejes i byggemarkedet. Du kan spænde flisen op og skære med vinkelsliber, men det er usikkert, og det støver og larmer
  • Tandspartel og evt. fugesnor.

Tidsforbrug

1-3 timer plus hærdetid.

Pris

325 kroner, hvis alt købes til hylden. Småpenge, hvis du har lim og mørtel stående.

Sværhedsgrad

Fint lille projekt også for den, der er ny på fliser. Det svære er at få fuger og fliser præcise.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...