Fix den tilstoppede håndvask

Er håndvasken tilstoppet? Enten kan du fjerne proppen i afløbet med en toiletsvupper, og ellers skal du skille vandlåsen helt ad og rense alle dele grundigt med fedtopløsende rengøringmiddel.

Tilstoppede håndvask

En tilstoppet håndvask skyldes oftest kager af fedtrester blandet med mad eller hår.

Intro

En tilstoppet vask er irriterende, men et normalt og ganske u­dramatisk problem, der som regel skyldes en prop af fedt, hår eller madrester. Heldigvis er problemet let at fikse.

Mange fedtpropper kan opløses med en liter kogende vand, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så har du to muligheder: Du kan svuppe, og du kan rengøre manuelt.

Det første, du skal forsøge, er at presse proppen ud med en toiletsvupper. Hvis det skal virke, skal overløbet i håndvasken tapes til. Når det er gjort, kan der dannes et overtryk i afløbet, og du kan prøve at svuppe.

Hvis det ikke fungerer, så skal afløb og vandlås skilles ad og vaskes ren for propper.

Vandlåsen kan som regel skilles ad uden specialværktøj, men brug gerne handsker for hygiejnens skyld. Vask så vandlås og rør med fedtopløsende rengøringsmiddel. Tjek også, om O-ringe og pakninger slutter tæt.

Det skal du bruge

Der skal ikke noget værktøj i brug her. Men det er vigtigt at have noget fedtopløsende grundrens.

Du skal bruge:

  • Sulfo/grundrens
  • Gummi-handsker
  • Evt. Ny O-ring

Sådan gør du

1

Tape overløbet til. Først skal overløbet tapes til (hvis der er et). Hvis overløbet er åbent, så fungerer svupperen ikke, da der hverken kan dannes over- eller undertryk.

2

Prøv med en svupper. Dæk afløbet i håndvasken med en toiletsvupper. Sørg for, at gummiet slutter tæt til vasken. Tryk svupperen ned, og hiv den op 5-10 gange. Hvis det virker, kan du stoppe her.

3

Skil vandlåsen ad. Hvis du ikke kan svuppe dig til fri gennemstrømning, så skal vandlåsen skilles ad. Før du begynder, skal du huske at stille en spand under håndvasken.

4

Fjern kager og propper, og vask med sulfo. Når du har skilt vandlåsen og resten af afløbet ad, skal du fjerne så meget snavs, som du kan, med fingrene. Bagefter skal delene vaskes udvendigt og indvendigt med sulfo/grundrens.

5

Husk O-ringene. Inden du begynder at samle afløbet igen, skal du tjekke, at alle O-ringe er intakte og rengjort. Hvis en O-ring er skadet, skal den skiftes.

6

Smør med sulfo. Når alt er rent og klar til at blive samlet, skal du finde sulfoen frem igen. Brug sulfo til at smøre samlingerne med. Det gør samlingen smidig og let.

Video

TILSTOPPET HÅNDVASK

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...