Masser af plads ved håndvasken

Drømmen er at få et stort bord ved vasken med god opbevaringsplads. Der sættes dybe skabe op i hele nichens bredde. Det giver masser af plads både på bordet og i skabene under vasken.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage.
Pris
4.800 kroner

Intro

I denne gør det selv-vejledning viser vi dig, hvordan du selv kan bygge et bord til din håndvask. Det er vigtigt, du er omhyggelig, når du bygger soklen til bordet, da den er altafgørende for, at du får et godt resultat.

Vi viser dig også hvordan:

  • du skærer ud og monterer vasken.
  • du monterer spejl over vasken.
  • du laver hylder til ekstra afsætningsplads.
  • du giver soklen den perfekte finish.

Vejledning

01
Sokkel 4 Trin

Bordet til håndvasken bygges op med skabsmoduler, der egentlig er beregnet til køkkenet. De er 60 cm høje og 60 cm dybe. Højden passer perfekt, da vasken skal placeres oven på bordpladen. Dybden gør, at skabene kan nå ud og dække afløbet, så der ikke skal ændres på rørføringen til håndvasken, da det er det gamle afløb til badekarret, der genbruges.

Skabene skal fylde hele nichens bredde på 150 cm. Det giver plads til et 60 og 80 cm’s skabsmodul. De placeres på en sokkel bygget af krydsfiner, der er 18 cm høj, så bordets samlede højde bliver ca. 80 cm.

1

Skær sokkelstykkerne ud af 15 mm krydsfiner. Soklen skal være 18 cm høj. Det forreste og bagerste stykke placeres først i flugt med hinanden. Tjek med vaterpas, at de er vandrette.

2

Skær fire tværstivere til. De placeres mellem forreste og bagerste bræt. Streg op, præcis hvor der skal saves, så de kommer til at holde overkant med de langsgående stykker.

3

Skru tværstiverne fast mellem forreste og bagerste bræt med vinkelbeslag og 4 x 20 mm skruer. Der placeres en tværstiver i hver side og to i midten. Soklen skrues fast til væggen med 5 x 80 mm skruer.

4

Saml afløbsrøret, og sæt det på plads i soklen, inden du sætter skabene op. Tænk over, hvor i skabene rørene placeres, så du får mest mulig skabsplads.

02
Skabe, bord og vask 9 Trin

Skabene, der skal placeres oven på soklen, er egentlig køkkenskabe, som er 60 cm dybe. Traditionelt er skabe til badeværelser kun 50 cm dybe, men her passer det perfekt med dybe skabe. De rækker nemlig ud over det gamle afløb fra badekarret, som skal genbruges som afløb til den nye håndvask. De dybere skabe giver samtidig mere plads til håndklæder, toiletpapir osv.

Der skal sættes to skabsmoduler op og monteres en bordplade, hvor der skal saves hul til armaturets rør. Også bagpladen til skabene skal der saves hul i, så du kan komme til vandrørene.

1

Sæt skabene på plads på soklen, og spænd dem fast med tvinger, mens du skruer det ene skab fast til soklen gennem skabsbunden. Skruerne er 4 x 40 mm.

2

Skær ud i bagpladen, så der kan trækkes rør til håndvasken, og så der er adgang til de skjulte rør i væggen. Bor først et mindre hul, som stiksavsklingen kan komme igennem, og sav ud. Montér pladen bag på skabet.

3

Skru tilpasningsstykker fast i begge sider, så der bliver lukket af mellem skab og væg. Tilpasningsstykkerne er hvidmalede lister, som fastgøres med 4 x 40 mm skruer til skabssiderne.

4

Skær bordpladen til, og skru den fast. Den skal gå fra væg til væg i nichen og lægges oven på skabene. Den fastgøres med 4 x 20 mm skruer gennem metallisterne øverst på skabene.

5

Vasken placeres på bordet. Find først ud af, hvilken placering der passer bedst. Her er skabene ikke lige store, så det er pænest at forskyde vasken, så den er centreret over den ene låge i det brede skab.

6

Mål op, og sav ud i bordpladen til vaskens rør med en stiksav. Bor først et hul, som savklingen kan komme igennem, og sav så ud efter stregerne. Skal du tegne på mørkt træ, er det smart at bruge en hvid blyant.

7

Sæt vasken over hullet, og tegn dens placering op på bordpladen. Fjern vasken igen, og montér vandhanen. Læg nu en silikonefuge rundt langs opstregningen, inden du sætter vasken endeligt på plads.

8

Skru slangerne fra vandhanen fast til de to vægudtag under vasken. Husk at vælge de rigtige til varmt og koldt vand. Der skal bores hul i bunden af skabet, så afløbsslangen mellem vask og afløb kan monteres.

9

Der skal monteres tre skuffer i det ene skab og sættes låger på dobbeltskabet under vasken. Afløbet placeres i skabets ene hjørne, så pladsen kan udnyttes bedst muligt.

03
Spejl og finish 6 Trin

Over håndvasken skal der monteres et spejl i hele bordets bredde. Det skal her være skråt i den ene side, så spejlet kan passe ind under en skråvæg. Når du måler op til spejlet, er det en god idé at lave en skabelon, fx af kraftigt alufolie, som du overfører til en masonitplade. Så kan du nemt tjekke og tilpasse, at den passer perfekt under skråvæggen, og glarmesteren har en præcis skabelon at skære spejlet til efter.

Spejlet limes fast til væggen med montagelim. Over spejlet sættes en hylde op med spots, så der er godt lys over bordet.

1

Mål op til spejlet over vasken. For at få spejlet til at passe perfekt under skråvæggen laves der en skabelon af alufolie. Det er nemt at forme, så du får en skabelon med samme hældning som skråvæggen.

2

Skær en masonitplade til efter skabelonen, og tjek, hvordan den passer. Justér om nødvendigt. Når pladen passer helt præcist, afleveres den til glarmesteren, der skærer spejlet til i 4 mm’s tykkelse.

3

Spejlet klæbes op på væggen med montagelim, der smøres på i striber med en fugepistol. Her skal spejlet sidde over en hylde. Det sættes på plads med et forsigtigt tryk ind mod væggen, så det får fat i limen.

4

Hylden over spejlet skæres til med et skråt snit ind mod skråvæggen. Bor huller til to spots med et kopbor. I hyldens bagkant monteres tre 10 mm dyvler, 10 cm lange, hvoraf 5 cm skal sidde i væggen.

5

Bor huller i væggen til hyldens dyvler med 10 mm bor. Fyld montagelim i. Placér dyvlerne i hullerne, og bank hylden på plads. Montér de to spots i hylden, og slut dem til transformatoren og lampeudtaget.

6

Soklen beklædes med sorte fliser. Skær fliserne til, og smør fliseklæber på med en tandspartel. Tryk fliserne på plads på soklen. Bagefter fuges der.

Materialer

  • Krydsfinerplade, 15 mm
  • Skabe fra Ikea, 60 cm høje
  • Bordplade
  • Håndvask
  • Spejl
  • Spots
  • Hylder og lister
  • Vinkelbeslag
  • Skruer
  • Silikonefugemasse
  • Fliseklæber
  • Fugemasse
  • Dyvler

Tidsforbrug

Ca. 2 dage.

Pris

Ca. 4.800 kr.

Sværhedsgrad

Vær grundig med soklen, så du har et helt lige fundament at sætte skabene på.

Tegning

Sådan er bordet til vasken bygget

Bordet til håndvasken består af to skabsmoduler fra Ikea, der placeres på en sokkel bygget af krydsfiner. Oven på skabene lægges en bord plade med en mindre vask ovenpå. Det giver masser af bordplads.

Sådan er bordet til vasken bygget

Video

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Rent snit med stiksaven

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndvask