Sådan hænger du en tung håndvask op

Med den rigtige teknik kan du sagtens hænge en stor, tung vask på en let skillevæg? Skal du bygge væggen selv, kan du lave den ultimative løsning, men mindre kan også gøre det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
2.200

Intro

Den kan ikke hænge fast på hvad som helst, den 1 meter brede og 58 cm dybe porcelænsvask. En gipsvæg med et enkelt lag gips ville fx bukke under, og vasken ville ende på gulvet. Men er væggen bare nogenlunde fornuftigt bygget, fx af to lag gips, er det kun et spørgsmål om viden, der afgør, om vasken – eller andre tunge møbler – bliver hængende, hvor de skal.

I badeværelset her, hvor vi selv bygger en skillevæg, kan vi lave den ultimative løsning: en stålstander bygget ind i væggen. Det er samme system, du kan bruge til et væghængt toilet, og det holder med garanti til både toilet og håndvask. Har du allerede en væg, der er blot lidt stærkere end et lag gips, kan du også sagtens få de tunge møbler til at hænge fast. Sidst i artiklen viser vi dig tre andre måder, du kan bygge en skillevæg op på og sikre dig, at den kan bære en vask, en fladskærm eller andet tungt.

Og husk, at handler det fx blot om et fladskærms-tv, behøver du jo ikke at bygge hele væggen op med plader inde bag ved gipsen. Du kan blot sætte et stykke krydsfiner eller anden plade lige der, hvor skærmen skal hænge, og så skrue pladen fast i gipsen.

Mere solidt bliver det ikke: Vi bygger et stålstativ til håndvasken ind i skillevæggen. Her sidder vasken fast med solide gevindstænger. Det holder.

Vejledning

Den kan ikke hænge fast på hvad som helst, den 1 meter brede og 58 cm dybe porcelænsvask. En gipsvæg med et enkelt lag gips ville fx bukke under, og vasken ville ende på gulvet. Men er væggen bare nogenlunde fornuftigt bygget, fx af to lag gips, er det kun et spørgsmål om viden, der afgør, om vasken - eller andre tunge møbler - bliver hængende, hvor de skal. I badeværelset her, hvor vi selv bygger en skillevæg, kan vi lave den ultimative løsning: en stålstander bygget ind i væggen. Det er samme system, du kan bruge til et væghængt toilet, og det holder med garanti til både toilet og håndvask.

Har du allerede en væg, der er blot lidt stærkere end et lag gips, kan du også sagtens få de tunge møbler til at hænge fast. Sidst i artiklen viser vi dig tre andre måder, du kan bygge en skillevæg op på og sikre dig, at den kan bære en vask, en fladskærm eller andet tungt.

Og husk, at handler det fx blot om et fladskærms-tv, behøver du jo ikke at bygge hele væggen op med plader inde bag ved gipsen. Du kan blot sætte et stykke krydsfiner eller anden plade lige der, hvor skærmen skal hænge, og så skrue pladen fast i gipsen.

Byg en stærk væg

Projektet adskiller sig ikke meget fra opbygningen af en helt almindelig skillevæg bygget af stålreglar.

Det eneste usædvanlige er, at vi her bygger to stålstandere ind i væggen, så vi bagefter med sindsro kan hænge en bred, tung håndvask op.

Da vores vask er en meter bred, får vi brug for to standere, og det giver et par ekstra udfordringer, som ikke nødvendigvis fremgår af den medfølgende brugsvejledning: De skal skrues sammen med stålre-glarne, og rækkefølgen er vigtig. Ellers bliver det svært at få stativ nummer to sat op, da de lodrette reglar står ryg mod ryg.

1

Læs brugsanvisningen grundigt, inden du går i gang, så du er inde i alle justeringsmuligheder mv. Her er top- og bundskinner monteret og klar til standeren.

2

Sørg for at skabe plads til af øbet. Her sætter vi to standere op og sørger for, at der er 6 cm fra det ene bens yderside til centrum af vasken. Sæt fødderne fast med bolte ned i gulvet.

3

Klip de lodrette reglar til med en pladesaks, så de passer i højden og kan fæstnes til top- og bundskinnen.

4

Skru først reglar C fast på stativ 2, sæt det op, og skru dernæst reglar D fast til stativet. Rækkefølgen er vigtig, fordi du ellers ikke kan skrue skruerne ind i reglar C, der står ryg mod ryg med reglar B.

5

De lodrette reglar flkseres i top og bund med en f ksertang, og med de medfølgende selvskærende skruer fastgør du standeren, så den står helt op ad lodstålet.
TIPS: Klip flangen af stålet der, hvor dit afløb skal gå ind i væggen.

6

Indstil højden på bæringerne, der skal holde vasken (de vandrette gevindstænger), så den færdige højde på vaskens overkant bliver 85-95 cm, afhængigt af højden på de mennesker, der skal bruge den.

7

Placer gevindstængerne, så de sidder ud for hullerne i vasken, og så midten af vasken er lige midt imellem de to standere. Nu kan afløbet komme imellem stålreglarne.

8

Hold vasken op, så du er sikker på, at højde og den øvrige placering passer. Det kan være en fordel at være to om det.

Sæt vasken op

Inden du kan sætte vasken endeligt op, skal du naturligvis bygge din væg færdig. Den skal beklædes med vådrumsgips på begge sider, evt. vådrumssikres, spartles, tapetseres og males.

Nu kan du så løfte vasken op på gevindstængerne og spænde den fast med skiver og møtrikker. Sørg for at bruge en god, stor skive, så det ikke er selve møtrikken, der skal bære hele vægten af den tunge porcelænsvask.

Spænd til, men ikke mere end at vasken kan holde til trykket.

Slut af med at fuge med vådrumssilikone mellem vask og væg, både på vaskens overside og ned langs kanten.

1

Spænd vasken godt fast på de fire gevindstænger, og læg en smal hvid silikonefuge imellem vask og væg.

Materialer

Stålprofiler:

  • Topskinner
  • Bundskinner
  • Reglar

Stander til indbygning i væg:

  • 2 (Geberit) håndvaskelementer

Desuden:

  • Bolte og skruer til montering
  • Håndvask (her fra Duravit)

Specialværktøj

  • Fiksertang
  • Pladesaks

Tidsforbrug

Regn med at lægge et par timer oven i den tid, du er om at bygge væggen op.

Pris

Cirka 2200 kroner for standerne

Sværhedsgrad

Er du først i gang med at bygge en skillevæg med stålreglar, er standeren nem at passe ind i konstruktionen.

Tegning

3 skillevægge der også kan bære

Når du skal bygge en skillevæg og gerne vil have noget tungt hængende på den, kan du også gøre som vist på tegningerne her. Alle tre metoder kan bære selv ganske tunge ting.

1

3 skillevægge der også kan bære

2

3

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Håndvask