Hurtig spejlvæg forvandler hele rummet

Med en ny spejlvæg kan du opnå en stor forandring på dit badeværelse. Den giver en god beskyttelse af trævægge og er nem at fjerne igen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
900 kroner

Intro

Større ændringer på badeværelset lyder dyrt, men sådan behøver det ikke at være. For ganske få penge kan du bygge en ny spejlvæg, som beskytter væggen ved håndvasken på badeværelset.

En spejlvæg giver en markant og flot ændring af rummet. Ideen bag spejlvæggen er at bygge en mindre del til badeværelset, som nemt kan udskiftes, hvis du fx bliver træt af de fliser, du har valgt.

Den nye spejlvæg bliver lavet på en mdf-plade, som monteres på væggen med skjulte beslag, så pladen er lige til at løfte af. For at gøre det så nemt som muligt for dig selv skal du starte med at vælge fliser eller endnu bedre mosaikfliser som her.

Jo mindre stenene er, jo lettere er det at få delene til at passe sammen uden at skulle skære i stenene. Her har vi selv skåret både plade, hylde og spejl til, men du kan også købe delene skåret ud på færdige mål.

Hvis du bygger spejlvæggen her, skal du være indstillet på, at det er en opgave, du skal gå lidt til og fra. Der er ikke så mange arbejdstimer i det, men den kommer alligevel til at strække sig over et par dage, fordi der er mange tørretider, der skal overholdes.

Vejledning

01
Mål op og skær ud 6 Trin

Spejlvæggen skal placeres bag et bord med to vaske, så den kan beskytte træpanelerne mod vand. Der skal måles op, så spejlvæggen får samme bredde som bordpladen med de to vaske.

Her er brugt en 12 mm tyk mdf-plade. Hvis du skal lave mange udfræsninger på bagsiden af pladen til lamper og ledninger, er det en god idé at vælge en tykkere plade. Den beklædes med mosaikfliser, hvor der gøres plads til et spejl. En hylde og to lamper bliver også integreret i selve væggen, så den er lige til at hænge op på træpanelerne, når den er færdig

Lav evt. en tegning af pladen, som du kan sætte alle målene på. Det giver et bedre overblik over projektet.

1

Mål op til pladen på væggen. En ting er størrelsen, men husk også at markere, hvor der evt. skal fræses ud til lamper og ledninger. Tykkelsen på pladen er her 12 mm, men hvis du skal fræse meget, anbefales det at bruge en på 16 mm.

2

Læg mosaikstenene op på pladen, nøjagtig som du ønsker, de skal sidde på den færdige væg. Start 2-3 mm inde på pladen, så du kan afslutte med en skrå fuge i siderne. Hylden får en dybde på 13,5 cm - så skal der nemlig ikke skæres i fliserne.

3

Skær spejlet til. Her genbruges det gamle spejl. Brug et lige bræt eller skinnen til dyksaven, så du skærer lige. Dyp glasskæreren i petroleum, og træk den langs skinnen. Knæk spejlet, som hvis du skærer glas over.

Husk at tage højde for, at skærehjulet på glasskæreren kører 2-3 mm fra kanten af spejlet.

4

Læg spejlet op sammen med mosaikken. Lav en prøveoplægning, og tjek, om det ser ud, som du ønsker. Der skal være et par millimeter luft mellem spejl og mosaikfliser.

5

Skær pladen til. Her bruges en dyksav med føringsskinne. Mindre avanceret værktøj kan også bruges, men det er vigtigt, at snittet bliver vinkelret. Tjek, at det er lige, inden du fortsætter processen. Du kan evt. købe både plade og hylde på færdige mål.

6

Fræs ud til hægtebeslagene. Du kan også bruge et stemmejern. Måske har du også ledninger eller andet, som det er smart at fræse ud til nu, du er i gang, så det er gemt af vejen.

02
Fliser og spejl op 8 Trin

Når du skal i gang med fliseklæber og mosaikfliser, skal du sørge for, at pladen er ordentligt understøttet. Den skal være helt plan. Hvis den ligger og buer, når du kommer fliser på, vil den blive ved med at være buet.

Vær omhyggelig med at få fliseklæberen fordelt i et jævnt lag over hele pladen. Et lag på 4 mm er passende.

Fugemassen fordeles diagonalt på fliserne, så den kommer ned i alle fuger. Tjek fugerne, når du har tørret den overskydende fugemasse væk. For du kan godt nå at fikse det, hvis der er “huller”.

1

Giv hylde og plade primer. Den forsegler pladen, så den ikke trækker fugt fra fliseklæberen, som også hæfter bedre.

VIGTIGT! Husk at prime pladen på begge sider. Gør du ikke det, vil pladen optage fugt og begynde at krumme.

2

Smør fliseklæber på pladen. Læg pladen på et par bukke, og fordel fliseklæberen med en 4 mm tandspartel. Start et par mm fra stregerne til hylden, så du har noget at lægge fliserne efter.

3

Læg mosaikfliserne på fra én side. Tjek, at alle fuger er, som du vil have. Der kan godt være en svipser på mosaikarkene, hvor en fuge ikke er, som den skal være. Den kan du rette, hvis du skærer flisen fri med din hobbykniv og retter den op.

4

Tryk fliserne jævnt på plads med et fugebræt. Husk at fjerne overskydende klæber med det samme, og gå evt. fugerne efter med en lille pensel fugtet i lidt vand.

5

Lim spejlet fast til pladen, når du har fernet den overskydende fliseklæber. Lav striber af monteringslim med 5-8 cm’s mellemrum, og læg spejlet forsigtigt på plads. Er du heldig at have en sugekop, så brug den!

Fjern klæber rundt i kanten, så du kan få spejlet på plads.

6

Fordel fugemassen med fugebræt eller gummispartel. Arbejd fugemassen godt ned mellem fugerne. Lav også den skrå fuge på kanten, da glasmosaikfliser godt kan være lidt skarpe. Når fugerne er halvtørre, tørres fliserne over med en fugtig svamp.

7

Fjern fugeslør med klinkerens på en klud. Proceduren er selvfølgelig den samme til hylden. Der skal mosaik på oversiden og males på kanter og underside.

8

Til sidst males kanten hvid. Men det kan du også vælge at gøre, inden du klæber mosaikfliserne på.

03
Montering 5 Trin

1

Smør lim på hylden på den ene side, når maling og flisefuger er klar. Bor for på bagsiden af pladen, og forsænk skruerne, så der ikke er noget, der rager ud bag på spejlvæggen.

2

Skru hylden fast fra bagsiden i de forborede huller. Hylden monteres med 4 x 70 mm skruer pr. 30 cm.

3

Fug med hvid sanitetsfuge i overgangen mellem hylden og pladen, så revnen bliver fyldt helt ud.

Glat fugen ud med en våd, spidset fugepind.

4

Hæng spejlvæggen op, og fug ved bordpladen. Der skal ikke bruges vådrumsmembran, selv om spejlvæggen er placeret tæt på brusekabinen, da pladen her er at betragte som et møbel.

5

Når spejlvæggen er færdig, monterer du skruerne til det skjulte ophæng på væggen, så du kan hænge den op.

Materialer

Mdf-plade, 12 mm:

 • 120 x 120 cm til bagklædning

Mdf-plade, 19 mm:

 • 13,5 x 120 cm til hylde

Desuden:

 • Glasmosaiksten, 1 m2
 • Primer
 • Fliseklæber
 • Fugemasse
 • Klinkerens og fugeforsegler
 • Spejl, 50 x 80 cm
 • Monteringslim
 • Sanitetsfuge
 • Hægtebeslag, 2 stk.
 • Diverse skruer
 • Hvid maling

Specialværktøj

 • Dyksav med føringsskinne
 • Glasskærer
 • Fliseværktøj
 • Overfræser

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. tørretider

Pris

Cirka 8-900 kroner

Sværhedsgrad

Det er en overkommelig opgave at lave en spejlvæg. Du sparer dig selv for en del arbejde, hvis du tilpasser målene fl iserne, så du undgår at skulle skære disse til.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Badeværelse