Ny front til lågerne

Er du træt af dine låger, behøver du ikke altid at skifte dem ud. For under 100 kroner kan du hurtigt pakke dem ind i en ny forklædning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer/låge
Pris
100 kr./låge

Intro

For nogle årtier siden var det moderne med låger med lameller. I dag synes de fleste, at det er nogle lidt uskønne og upraktiske støvsamlere, men vægrer sig alligevel ved at kassere lågerne. De er jo solide og fejler ikke noget – måske bortset fra at de er blevet løse i samlingerne og derfor “hænger” lidt.

Men ved hjælp af høvlede fyrrelister og masonitplader kan du hurtigt og nemt give lågerne et facelift, der skjuler lamellerne og giver en helt ny stil.

Vejledning

01
Gør lågen klar og start med forsiden 5 Trin

I vores projekt skifter vi ikke hængsler eller låseblik. Vi sætter nye greb på, men du kan også vælge at genbruge disse.

På forsiden af lågen lægges en forplade (B) af masonit og rammelister (A) af fyrretræ. Skær rammelisterne (A), så de har samme længde som lågens ramme (D). Målet til forpladen (B) tages ved at måle mellem indersiderne af lågens ramme (D).

1

Tag lågerne af skabene, og skru hængslerne af. Det kan eventuelt hurtigt gøres med en krog i skruemaskinen.

2

Skal grebene udskiftes, spartles hullerne på bagsiden med kemisk metal. Det udmærker sig ved at tørre lynhurtigt, så du kan komme hurtigt videre.

3

Slib spartlingen, når den er hård. Gå videre med at slibe hele rammen (D) på både forsiden og bagsiden med fint slibepapir. Slibningen skal sikre en god vedhæftning af limen.

4

Ramme (D) og forplade (B) skal være i niveau, før rammelisten (A) monteres. Læg evt. brikker af træ eller plast på lamellerne, hvis rammen (D) ligger højere end forpladens (B) kant.

5

Lav nu en “skabelon” af en plade med to helt vinkelrette lister skruet på. Læg lågen i skabelonen og ret den op mod listerne. Lågen er nu vinkelret, og du kan lægge forpladen (B) på.

02
Sæt forplade og rammelister på forsiden 3 Trin

Sådan pakkes lamellerne ind

I vores projekt ligger lamellerne (E) ca. 3 mm inde i rammen (D). Derfor kan forpladen/masonitpladen (B) lægges direkte på lamellerne. Forpladen fastholdes af rammelisten (A). Bagpladen (C) dækker bagsiden. Bagpladen (C) er trukket ind fra rammens (D) kant, så der er plads til låseblik og skabssider. Tag mål til bagpladen (C) på indersiden af skabsåbningen.

Når forpladen (B) ligger, som den skal - helt plant med rammen (D), er det tid til at montere rammelister (A) ovenpå. Prøv, om rammelisterne (A) passer i længderne, før du smører lim på.

Kom lim på rammen (D) og langs kanten af forpladen (B). Rammelisterne (A) sættes herefter på med sømpistol - eller søm dem fast med dykkere og hammer. Husk hele tiden at holde lågen op mod den vinkelrette skabelon.

1

Kom to striber lim på rammen (D) og en stribe lim langs kanten af forpladen (B). Vær helt sikker på, at rammelisterne (A) passer perfekt i længderne, før du begynder at smøre lim på.

2

Læg den første af rammelisterne (A) på, så den overlapper rammen (D) og forpladen (B). Stift den fast - eller slå den på med dykkere.

3

De næste rammelister (A) monteres på samme måde. Sørg for hele tiden at holde lågen mod den vinkelrette skabelon.

03
Skær bagpladen til og sæt den fast 5 Trin

Når alle fire rammelister (A) er på plads på forsiden, vender du lågen. Når du skal måle op til bagpladen (C), er det vigtigt, at du tager højde for, at den er trukket så langt ind fra kanten af rammen (D), at den går fri af låseblik og skabssider. Da masonitpladerne med tiden godt kan komme til at bule lidt, er det desuden en rigtig god idé at sprøjte et par klatter pu-skum ind mellem lamellerne (E), før bagsiden (C) sættes på.

1

Masonitpladerne kan godt komme til at bule lidt med tiden. Det forhindres med et par klatter pu-skum. Det “svejser” forplade (B) og bagplade (C) sammen med lamellerne (E).

2

Kom lim langs kanten på bagpladen (C), og stift den bag på rammen (D). Forinden sættes centreringsmål af på rammen (D), så bagpladen (C) går fri af låseblik og skabssider.

3

Sømhullerne spartles på begge sider af lågen. Spartl ikke hen over samlingerne på rammelisterne (A). Slib spartlingerne, når de er tørre, og slib kanterne i niveau med groft slibepapir.

4

Monter nu kroge i de to huller til hængslerne. Hullet er nok for stort, så stik en tændstik i hullet, og skru krogen i - bræk herefter tændstikken af.

5

Nu kan lågen hænges op i krogene på en snor. Mal forside og kanter, mens lågen ligger ned. Hæng herefter lågen op, og mal bagsiden.

Materialer

8 x 55 mm høvlet fyr:

 • 4 rammelister (A)

3,2 mm masonitplade:

 • Forplade (B)
 • Bagplade (C)

Desuden:

 • Snedkerlim
 • 20 mm dykkere
 • Evt. pu-skum
 • Akrylspartel
 • Akrylgrunder
 • Akrylmaling
 • Kemisk metal (Plastic Padding)
 • Evt. nye greb

Specialværktøj

 • Evt. sømpistol
 • Evt. kapsav til lister
 • Evt. rundsav til plader

Tidsforbrug

Cirka 2 timer pr. låge (plus tørretid)

Pris

Cirka 100 kroner for en 40 x 60 låge (plus evt. nye greb)

Sværhedsgrad

Når du først har fået sat produktionen i system, og du ellers er omhyggelig med målene, er det ligetil.

Tips & Tricks

Andre typer låger

Har du lyst til at forny dine låger, kan det gøres på mange forskellige måder. Nedenfor ses, hvordan du laver en helt glat lågefront, og hvordan du kan montere forplade (B) og rammeliste (A) - uden et stabilt underlag. Læg mærke til, at bagpladen (C) er trukket ind fra kanten, så den går fri af låseblik og skabssider.

Ønskes en helt glat lågefront, placeres forpladen (B) blot helt ud til kanten. Her kan du med fordel vælge en tynd mdf-plade (6 eller 9 mm).

Hvis der ikke er noget stabilt at støtte forpladen (B) på, kan man lave en fals i rammelisten (A).

Lav en boreskabelon

Har du flere låger, der skal sættes nye greb på, kan det betale sig at lave en skabelon at bore efter. Skabelonen sikrer dig, at grebene sidder på præcis samme måde på alle lågerne. Du kan lave boreskabelonen af en strimmel plade og to lister. Sørg for, at de to lister rager ud på begge sider af pladen, for på den måde kan skabelonen bruges på begge sider af lågen.

Til slut monteres det nye greb med skruer gennem hullerne.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Badeværelse