Nyt badeværelse fra A-Z

Badeværelset trænger til noget kærlighed, men du tøver måske med at kaste dig over projektet. Der er jo så meget, der kan gå galt! Mange regler, der skal overholdes. Men faktisk er det ikke så svært at bygge badeværelse. Vi har samlet en masse viden, tips og overvejelser til dig, så du roligt kan kaste dig over projekt badeværelse.

Badeværelset er dyre kvadratmeter, men det behøver ikke koste en formue – ikke hvis du kan gøre det meste arbejde selv.

Vådrumssikring, etablering af fald i brusenichen og montering af toilet – det lyder måske kompliceret og omfattende, men det er det faktisk ikke. Særligt ikke hvis du har lagt en plan for arbejdet, og hvis du ved, hvad du vil have i dit badeværelse.

Skriv en liste med krav og behov

Du kan bygge eller renovere dit badeværelse på flere måder og med et utal af materialer.

Først skal du gøre op med dig selv, hvilke behov du og din familie har, så I kan udnytte pladsen på den mest effektive måde.

Når der er styr på behov og ønsker, er det lettere at lægge en plan, og med en plan bliver det nemmere at bygge det perfekte bad.

Badeværelse fra A til Z

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du kaster dig over arbejdet med badeværelset på en måde, hvor alle kan være med.

Du kan læse meget mere om:

1. Regler

Sæt dig ind i reglerne

Det er vigtigt, at eksempelvis vådrumssikring bliver udført korrekt, for skader på badeværelset kan være dyre og føre til skader på andre dele af huset. Derfor skal du sætte dig ind i reglerne for byggeri i badeværelser ved at konsultere bygningsreglementet, nærmere bestemt vådrumsanvisningen. Men det er ikke kun vådrumssikring, der gælder regler for. Der er ting, du må lave selv, og ting, du ikke må lave selv.

Du må godt

  • Skifte toilet og vask, hvis der er en stophane eller ballofix, så du kan lukke for vandet, inden du begynder. Er der ikke det, skal en VVS’er lave arbejdet.
  • Udskifte afbrydere og stikkontakter uden jord på nor-maltæt materiale, dvs. med mærkning IP20 eller uden mærkning, hvis der er under 250 volt i ledningerne.
  • Montere en almindelig loftslampe i zone 3, som er 2,25 meter over gulvet, uden for brusenichen.

Du må ikke

  • Etablere nye afløb, og alt arbejde på det faste, eksisterende vandafløb kræver autorisation.
  • Udvide eksisterende elinstallationer, fx sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende.

2. Toilet

Så nemt er det at montere et gulvtoilet.

Et væghængt toilet er flot, men det skal monteres på en ramme. Det er dyrt og kompliceret.

På gulvet eller på væggen?

Overordnet findes der to typer toiletter at vælge imellem - det væghængte og det gulvmonterede. Det væghængte er nemmere at gøre rent omkring, men det er en del dyrere og langt sværere at montere. Derfor vælger vi her et gulvtoilet, der kan købes for 985 kr. i Jem & Fix.

Det er vigtigt, at du kan lukke for vandet på badeværelset, inden du begynder at skifte toilettet.

Toilettet limes fast

Det er lettere at lime et nyt toilet fast, end det er at skrue det fast til gulvet. Når det gamle toilet er fjernet, og gulvet er gjort grundigt rent, kan det nye monteres.

Toilettet limes fast med en almindelig montagelim, som skal have lov at hærde i et par døgn.

1

Montér tilslutningsmuffen. Sæt toilettet ned oven på muf-Sæt muf fen, men lim det ikke fast endnu.

2

Sæt malertape rundt om toilettets fod, så du ved, præcis hvor det skal stå.

3

Tjek, at toilettet er vandret. Ret op med plastikklodser, og tjek efter med et vaterpas.

4

Lim klodserne fast. Mærk op på tapen, hvor klodserne skal ligge, fjern toilettet, og lim klodserne fast til gulvet med montagelim.

5

Kom montagelim på gulvet. Påfør den langs kanten af malertapen. Kom hellere for meget end for lidt på.

6

Placér toilettet i limen. Pres det godt ned, så limen kommer ind alle steder. Overskydende lim fjernes, og fugen glattes.

7

Vandet tilsluttes. Luk op for vandet, så cisternen bliver fyldt med vand.

3. Vådrum

Få styr på vådrumssikring – det betaler sig.

Har du styr på, hvor du skal sikre?

Der er forskel på, hvor omfattende vådrumssikringen skal være. I brusenichen skal både vægge og gulv dækkes af vådrumsmembran og armeringsfilt.

I hele badeværelset skal gulvet og de nederste 10 cm af væggen beskyttes af vådrumsmembran. Er badeværelsets gulvareal under 3,25 m², defineres hele rummet som et vådrum. Så skal også væggene vådrumssikres. Det er vigtigt, at du køber produkterne, membran og filt, i samme serie og fra samme mærke. Ellers gælder garantien ikke.

Samlingerne armeres

Alle samlinger i vådområdet skal armeres. Samlingerne er særligt sårbare og udsatte for vand. Det gælder ved hjørner og ved gulv og loft.

Alle samlingerne armeres med strimler af stærk speciel filt, som presses ind i vådrumsmembranen, der næsten fungerer som lim.

1

Stryg et lag membran på -her ved et hjørne i brusenichen. Der skal bruges et godt, tykt lag.

2

Armeringsfilten trykkes fast i membranen. Filten er fra samme serie som vådrumsmembranen, her fra Lip.

3

Gulv og loft dækkes. Du kan købe armeringsstrimler, der passer til hjørnerne. Ellers må du selv skære filten til.

4

Filten glattes. Brug en tør pensel til at glatte folder og luftblærer i samlingerne ud. Stryg et lag membran mere på filten.

4. Fliser

Sådan opsætter du fliser på væggene.

Vælg de rette vægfliser

Du kommer til at bruge en del tid på at rengøre fliser, særligt hvis du bor et sted, hvor der er meget kalk i vandet. Så når du skal vælge fliser, skal du blandt andet vælge, om de skal være mørke eller lyse. Mange foretrækker mørke fliser og mener, de er pænere, men det er også lettere at se, når de er beskidte. Lyse, keramiske fliser er de mest rengøringsvenlige..

Første række er vigtig

Det er vigtigt, at du kommer godt i gang, når du opsætter fliser. Altså skal du gøre dig umage med den første række, fordi det er den, du bygger videre ud fra. Her vælger vi fliser på 7,5 x 15 cm, og for at få det til at gå op og passe med faldet langs gulvet skærer vi 4 mm af fliserne på den lange led. Fliserne klæbes fast med fliseklæber, inden der til sidst fuges.

1

Planlæg første række. Vi stiller en flise på en 4-mm-afstandsklods, så der er plads til en fuge mellem gulv og væg. Slå en vandret streg fra første flise.

2

Skær alle fliser til. Ud fra den vandrette streg skærer vi alle fliserne i nederste række til i underkanten, så der bliver plads til den 4 mm brede fuge.

3

Klæb fliserne op. Træk fliseklæber på væggen i et stykke på cirka en halv meter. Fliserne stilles på små afstandsklodser.

4

Streg en ny linje op. Lidt højere på væggen trækker vi endnu en vandret streg. Det giver noget at styre efter.

5

Hold afstand. Vi har købt en 4-mm-fugesnor, som er nem at sætte fast og fjerne igen.

6

Fugerne fyldes. Træk fugemørtel på med et fugebræt efter et døgn, når klæberen er hærdet. Arbejd massen diagonalt og godt ned i fugerne.

5. Gulvet

Lav det rette fald på gulvet i brusenichen.

Faldet i brusenichen er vigtigt

I brusenichen skal der være fald mod afløbet, så vandet ikke samler sig i søer. Kan vandet ikke løbe væk, kan det i værste fald føre til fugtskader. Gulvkonstruktionen skal selvfølgelig være helt vandtæt, inden du lægger fliser. Faldet i brusenichen skal være på mindst 1 procent mod afløbet. Det vil sige, at gulvet skal falde 1 cm for hver meter.

Afløb i den ene side af nichen

I dette badeværelse er der afløb i venstre side af brusenichen, langs med væggen. Det betyder, at det er meget lettere at lave faldet, fordi det bare skal gå i en enkelt retning.

Vi bruger et vaterpas til at kontrollere, at gulvet får det rette fald. Afstandsklodser limes på som en markør, når vi retter gulvet af med spartelmasse. På den måde har vi hele tiden styr på faldet mod afløbet.

1

Læg klodser på gulvet, og brug vaterpasset Læg klodser på gulvet, og brug vaterpasset til at sik -re, at klodserne får det rette fald ned mod gulvafløbet.

2

Vi limer afstandsklodserne på gulvet op til den højde, vi ønsker at vores gulvspartelmasse skal gå til.

3

Listen markerer brusenichens ophør. Der skal være en opkant mellem nichen og resten af rummet, så vand ikke løber ud.

4

Spartelmassen hældes på og glattes ud med et gummibræt, så den er i niveau med klodserne.

5

Gulvet bygges op med jævnt fald mod afløbet. Pas på ikke at hælde for meget spartelmasse på ad gangen.

6

Fliserne lægges. Når spartelmassen er hærdet, kan vi lægge fliserne. Fliseklæber trækkes på med en tandspartel, og afstandsklodserne sikrer plads til fugerne.

6. Håndvask

En bordmonteret håndvask er både pæn og smart.

Her er der monteret to håndvaske på badeværelsesbordet.

Er én håndvask nok hos jer?

Vi kender nok alle sammen det der med, at der er kamp om pladsen ved håndvasken og spejlet. Nogle skal børste tænder, andre vaske hænder, andre igen skal lægge makeup.

Så hvis I er en stor familie, kan det sagtens tænkes, at I skal have mere end én håndvask på badeværelset. Det kræver selvfølgelig mere plads og et længere møbel at stille vaskene på, men den ekstra kapacitet er besværet værd.

Montér og tilslut vasken

Vasken her skal monteres på en plade, som udgør toppen af et skabsmøbel.

Her monterer vi en rund vask, og vi vælger at fastgøre den med silikonemasse. Det er lettere end at gøre den fast med skruer.

1

Placér vasken. Find ud af, hvilken placering der passer bedst på dit møbel.

2

Tegn op til vasken. Mål op, så der er rigeligt med plads til hullet til tilslutningen. Vi tegner op med en hvid blyant på den mørke bordplade.

3

Sav ud til tilslutningen. Bor først et hul i pladen, så du kan save ud til vaskens rør. Brug en stiksav.

4

Sæt vasken over hullet. Tegn placeringen på bordet. Fjern vasken, og montér vandhanen. Læg en silikonefuge rundt om vasken.

5

Skru tilslutningen fast. Sørg for, at O-ringe og gummipakninger sidder rigtigt. Spænd med fingrene, ikke med værktøj.

6

Tjek, at vandhanen virker. Er silikonen ikke tør, kan du stadig finjustere vaskens placering.

7. Ventilation og lys

Her får du brug for hjælp fra fagfolk.

Få styr på lys og ventilation

Fliser, toilet og håndvask er selvfølgelig ikke det hele. Badeværelset skal have godt lys, og det er et krav, at der er installeret et mekanisk udsugningsanlæg. Arbejdet er som udgangspunkt ikke gør det selv-arbejde, selvom du kan prøve at snakke med håndværkeren om en arbejdsdeling, så du eksempelvis borer huller.

Moderne ventilatorer kan være geniale!

I gamle dage var en ventilator en larmende propel, der gjorde det uudholdeligt at være på badeværelset. Moderne ventilatorer er intelligente og støjsvage, samtidig med at de flytter langt mere luft end de gamle. Flere modeller overvåger selv fugtniveauet i rummet og tilpasser ventilationen, indtil fugtigheden er bragt ned. Der findes også ventilatorer, der er bevægelsesstyret, så de først begynder at køre, når du træder ind i rummet.

Strenge regler for lys

Elektricitet og vand er en farlig kombination, og derfor gælder der også strenge regler for, hvilke lamper der må sættes op i badeværelset. Det er vigtigt, at der kun bruges lamper, som er vandtætte (mærket IPX4) og beregnet til brug i vådrum, hvis de opsættes andre steder end i zone 3 i badeværelset - det vil sige, at for loftslys gælder det fra over 2,25 meter (uden for brusenichen).

Spots giver det bedste lys

Lys fra indbygningsspots er den mest populære badeværelsesløsning i dag og med god grund. Spots giver et godt og behageligt lys, og det er let at få mere lys ved at montere flere spots. De fungerer godt i både bruseniche og resten af badeværelset. Indbygningsspots er en del af den faste installation, og derfor skal de monteres af en elektriker.

Det er en god idé at sørge for en eller anden form for lys omkring spejlet. Det kan fx være i form af et spejl med indbygget lys eller en lampe, der monteres på væggen og kan drejes.

Andre læser lige nu ...