1. Regler
Sæt dig ind i reglerne
2. Toilet
Så nemt er det at montere et gulvtoilet.
Toilettet limes fast
Det er lettere at lime et nyt toilet fast, end det er at skrue det fast til gulvet. Når det gamle toilet er fjernet, og gulvet er gjort grundigt rent, kan det nye monteres.
Toilettet limes fast med en almindelig montagelim, som skal have lov at hærde i et par døgn.
Montér tilslutningsmuffen. Sæt toilettet ned oven på muf-Sæt muf fen, men lim det ikke fast endnu.
Lim klodserne fast. Mærk op på tapen, hvor klodserne skal ligge, fjern toilettet, og lim klodserne fast til gulvet med montagelim.
Kom montagelim på gulvet. Påfør den langs kanten af malertapen. Kom hellere for meget end for lidt på.
Placér toilettet i limen. Pres det godt ned, så limen kommer ind alle steder. Overskydende lim fjernes, og fugen glattes.
3. Vådrum
Få styr på vådrumssikring – det betaler sig.
Samlingerne armeres
Alle samlinger i vådområdet skal armeres. Samlingerne er særligt sårbare og udsatte for vand. Det gælder ved hjørner og ved gulv og loft.
Alle samlingerne armeres med strimler af stærk speciel filt, som presses ind i vådrumsmembranen, der næsten fungerer som lim.
Armeringsfilten trykkes fast i membranen. Filten er fra samme serie som vådrumsmembranen, her fra Lip.
Gulv og loft dækkes. Du kan købe armeringsstrimler, der passer til hjørnerne. Ellers må du selv skære filten til.
4. Fliser
Sådan opsætter du fliser på væggene.
Første række er vigtig
Det er vigtigt, at du kommer godt i gang, når du opsætter fliser. Altså skal du gøre dig umage med den første række, fordi det er den, du bygger videre ud fra. Her vælger vi fliser på 7,5 x 15 cm, og for at få det til at gå op og passe med faldet langs gulvet skærer vi 4 mm af fliserne på den lange led. Fliserne klæbes fast med fliseklæber, inden der til sidst fuges.
Planlæg første række. Vi stiller en flise på en 4-mm-afstandsklods, så der er plads til en fuge mellem gulv og væg. Slå en vandret streg fra første flise.
Skær alle fliser til. Ud fra den vandrette streg skærer vi alle fliserne i nederste række til i underkanten, så der bliver plads til den 4 mm brede fuge.
Klæb fliserne op. Træk fliseklæber på væggen i et stykke på cirka en halv meter. Fliserne stilles på små afstandsklodser.
Streg en ny linje op. Lidt højere på væggen trækker vi endnu en vandret streg. Det giver noget at styre efter.
5. Gulvet
Lav det rette fald på gulvet i brusenichen.
Afløb i den ene side af nichen
I dette badeværelse er der afløb i venstre side af brusenichen, langs med væggen. Det betyder, at det er meget lettere at lave faldet, fordi det bare skal gå i en enkelt retning.
Vi bruger et vaterpas til at kontrollere, at gulvet får det rette fald. Afstandsklodser limes på som en markør, når vi retter gulvet af med spartelmasse. På den måde har vi hele tiden styr på faldet mod afløbet.
Læg klodser på gulvet, og brug vaterpasset Læg klodser på gulvet, og brug vaterpasset til at sik -re, at klodserne får det rette fald ned mod gulvafløbet.
Vi limer afstandsklodserne på gulvet op til den højde, vi ønsker at vores gulvspartelmasse skal gå til.
Listen markerer brusenichens ophør. Der skal være en opkant mellem nichen og resten af rummet, så vand ikke løber ud.
Gulvet bygges op med jævnt fald mod afløbet. Pas på ikke at hælde for meget spartelmasse på ad gangen.
6. Håndvask
En bordmonteret håndvask er både pæn og smart.
Montér og tilslut vasken
Vasken her skal monteres på en plade, som udgør toppen af et skabsmøbel.
Her monterer vi en rund vask, og vi vælger at fastgøre den med silikonemasse. Det er lettere end at gøre den fast med skruer.
Tegn op til vasken. Mål op, så der er rigeligt med plads til hullet til tilslutningen. Vi tegner op med en hvid blyant på den mørke bordplade.
Sav ud til tilslutningen. Bor først et hul i pladen, så du kan save ud til vaskens rør. Brug en stiksav.
Sæt vasken over hullet. Tegn placeringen på bordet. Fjern vasken, og montér vandhanen. Læg en silikonefuge rundt om vasken.
Skru tilslutningen fast. Sørg for, at O-ringe og gummipakninger sidder rigtigt. Spænd med fingrene, ikke med værktøj.
7. Ventilation og lys
Her får du brug for hjælp fra fagfolk.
Moderne ventilatorer kan være geniale!
I gamle dage var en ventilator en larmende propel, der gjorde det uudholdeligt at være på badeværelset. Moderne ventilatorer er intelligente og støjsvage, samtidig med at de flytter langt mere luft end de gamle. Flere modeller overvåger selv fugtniveauet i rummet og tilpasser ventilationen, indtil fugtigheden er bragt ned. Der findes også ventilatorer, der er bevægelsesstyret, så de først begynder at køre, når du træder ind i rummet.
Strenge regler for lys
Elektricitet og vand er en farlig kombination, og derfor gælder der også strenge regler for, hvilke lamper der må sættes op i badeværelset. Det er vigtigt, at der kun bruges lamper, som er vandtætte (mærket IPX4) og beregnet til brug i vådrum, hvis de opsættes andre steder end i zone 3 i badeværelset - det vil sige, at for loftslys gælder det fra over 2,25 meter (uden for brusenichen).
Spots giver det bedste lys
Lys fra indbygningsspots er den mest populære badeværelsesløsning i dag og med god grund. Spots giver et godt og behageligt lys, og det er let at få mere lys ved at montere flere spots. De fungerer godt i både bruseniche og resten af badeværelset. Indbygningsspots er en del af den faste installation, og derfor skal de monteres af en elektriker.
Det er en god idé at sørge for en eller anden form for lys omkring spejlet. Det kan fx være i form af et spejl med indbygget lys eller en lampe, der monteres på væggen og kan drejes.