Intro
Vejledning
01
Tilskæring
4
Trin
Wedi-pladernes kerne er skum, men overfladen er belagt med glasfiber og en særlig type mørtel. Derfor er pladerne lette at save i, men også hårde ved en fukssvans’ tænder. Så har du en godt brugt sav liggende, så brug den. Ellers køb en af byggemarkedets slagtilbud. Saven kommer du nemlig aldrig til at save i træ med igen.
Den nemme tilpasning er en stor fordel under arbejdet, fordi stort set alle forhindringer kan omgås, blot ved at snitte eller save lidt i pladerne.
Start med en prøveoplægning af hele gulvet, og pas så alle plader til.
Lav en prøveoplægning. Der er stor sandsynlighed for, at du skal tilpasse nogle plader undervejs, og det er altså nemmere, inden de er limet fast til gulvet.
Skær pladerne langs væggen til. Meget ofte ligger der en smule beton op mod væggen, så pladerne ikke kan komme helt ind til kanten. Ved at skære alle plader en smule til løser du problemet meget let.
Sav pladerne til med en fukssvans, når du har prøvelagt og tegnet alle snittene op. En lettere slidt sav er fin til formålet, så spar din bedste sav.
02
Brusegulv
5
Trin
Vi lægger plader på gulvet for meget nemt at kunne lægge varmeslanger. Det er lettere i pladerne end i betongulvet.
Gulvpladerne skal limes til gulvet med en god fliseklæber. Vi bruger Alfix fleksibel, men enhver god fliseklæber burde kunne klare opgaven.
Gulvet i brusenichen skal have fald mod afløbet, og frem for at lægge faldet i betongulvet køber vi et særligt gulvelement med indbygget fald. Det er noget dyrere end de almindelige plader, men meget, meget nemt at arbejde med.
Gulvelementet er den første plade, der skal limes fast, så den tegner vi en streg rundt om, så vi kender dens placering.
Bland fliseklæber op. Brug en baljeblander som her eller et piskeris på en kraftig boremaskine. Hele gulvet skal fuldlimes, så der går meget til. Bland som angivet på posen.
Tegn en streg om gulvpladen i brusenichen, inden du fjerner den efter prøvelægningen. Pladen er et “bruseelement”, der har indbygget fald og skal limes til gulvet som den første plade.
Kom fliseklæb på gulvet. Start ved brusenichen, hvor blyantstregerne viser dig bruseelementets placering.
Forbered bruseelementet. På bagsiden skal der skrues en PVC-bøsning med gummipakning fast i de forborede huller, så det passer til afløbet.
03
Gulv
3
Trin
Nu kan du lægge de første gulvplader. Sørg for, at limen er trukket ensartet op på gulvet med en 8-10 mm tandspartel. Når pladen er lagt, trækker du lim på pladens kanter.
Læg de øvrige plader ud. Når der er smurt lim på gulv og pladekanter, forløber det helt uproblematisk.
04
Vægge
4
Trin
På væggene bruger vi samme plader, dog i en lidt tyndere udgave. Vægpladerne er 20 mm mod gulvets 50 mm. Her har pladerne den fordel, at de er langt lettere end fx vådrumsgips eller fibergipsplader, så du sparer på kræfterne og kan håndtere dem ene mand.
Pladerne skal skrues fast til væggenes skelet med nogle særlige skruer med store Wedi-skiver. Dem køber du sammen med pladerne, og så supplerer du med et par patroner Wedi-lim, der er en meget stærk lim, som vi her bl.a. bruger i et skævt hjørne, hvor pladerne må skæres i vinkel (eller smig på fagsprog) og derfor danner en lidt svag samling.
Skær første plade til. Pladen skal have samme højde som rummet, men træk cirka 1 centimeter fra, så den ikke sidder i spænd. Når pladen passer, danner den udgangspunkt for de øvrige plader.
Skru pladen fast. Du skal bruge de skruer med skiver, som du kan købe sammen med Wedi-pladerne.
TIPS: Du kan nemt fiksere pladen med en skulder og et knæ, indtil den er skruet fast.
Vær opmærksom i de skæve hjørner. Her er pladerne skåret i vinkel, så foruden skruerne sikrer vi med Wedi-lim på kanterne. Limen er meget stærk og sikrer et stabilt hjørne.
05
Lysninger
6
Trin
Når vi nu har fat i de let håndterbare plader, så kan vi jo lige så godt gå hele vejen og bruge dem til inddækning af badeværelsesvinduets lysning også.
Nu er vi nede i de helt tynde plader på 10 mm. De er tynde, men alligevel stærke nok til at løse opgaven.
De vægplader, der støder op til vinduet, er nemme at passe til, så dem sætter vi blot op, så de går hen foran vinduet, og så skærer vi dem til.
Lysningen består af vinduespladen (vindueskarmen i daglig tale), to lodrette stykker og en topplade. Alle pladerne limer vi op med den stærke Wedi-lim. Så løber de ingen steder.
Mål op til vægpladerne. Lad en vægplade rage ud over vindueslysningen, hold en tømrervinkel mod karmen, og mål fra vinkel ud til bagkanten af noten i karmen.
Overfør målet til vægpladen. På forsiden af pladen afsætter du målet i top og bund og forbinder herefter de to mål med en lodret streg.
Sav ud til vinduet. Når du har boret et hul i pladen, kan du stikke stiksavens klinge ind og save stykket ud.
Tilpas vinduespladen. Du skal måle fra inderkanten af noten til forkanten af væggen i begge sider, inden du saver.
Kom Wedi-lim i vindueskarmens not og på vægpladens top. Når der er lagt isolering, kan du forsigtigt banke din vinduesplade på plads.
06
Gulvvarme
3
Trin
Vi vælger at lægge varmeslanger i gulvet. Igen viser skumpladerne deres fordele, for i stedet for at skulle have sporplader lagt ovenpå fræser vi blot spor direkte i pladerne med en overfræser.
Start med de lige linjer, der fræses med en indbyrdes afstand på 16-18 cm med et 16 mm notfræsejern. Sporene skal være et par millimeter dybere end alu-pex-slangens tykkelse.
Buerne, hvor slangerne vender, kan du tegne op med en spand eller noget andet rundt, og med lidt fast hånd kan du faktisk fræse buerne på fri hånd.
Når slangerne er lagt, kan du gå videre med vådrumssikring og beklædning.
Tegn buerne efter en spand eller en anden rund genstand. Buerne skal være bløde, så du ikke beskadiger slangerne, når de skal bukkes i form.
Fræs alle de lige stykker med din overfræser. Styr efter et bræt, og fræs kun ud til buernes start.
Materialer
Wedi-plader:
• 50 mm plader til gulv
• 20 mm plader til væg
• 10 mm plader til lysning
• Gulvelement med indbygget fald
Wedi hjælpematerialer:
• Limpatroner med Wedi-lim
• Skruer med skiver
Desuden:
• Fliseklæber
• Alu-pex-varmeslange
Tidsforbrug
Vi brugte tre dage på vores gulv og vægge. Har du ikke prøvet noget lignende før, så læg et par dage ekstra til.
Pris
Cirka 18.000 kroner for et rum på 9 kvadratmeter.
Sværhedsgrad
Det er en nem måde at lave gulve og vægge på, så her kan de fleste være med.