Brolagt sti langs huset

Det kræver en del arbejde og kræfter at lægge gammeldags brosten selv, men det er ikke svært. Og gør du det rigtigt, holder det nærmest uendeligt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 weekender
Pris
13.000 kroner

Intro

Brosten giver mere hygge i haven end almindelige fliser. Og så bliver en brostensbelagt havesti kun flottere med årene.

Skal din brostensbelagte havesti holde i mange år, er det vigtigt, at bunden er i orden. Hvis ikke der er styr på den del af arbejdet, risikerer du, at frosten efter nogle år vil begynde at skubbe brostenene op. Det bliver den ikke bare grim af, men også farlig at gå på.

Men hvis du først lægger brostenene rigtigt, så har du en havesti der vil holde for evigt.

Vejledning

01
Underlag 5 Trin

Selvom der ikke skal køre biler på en havesti, er det vigtigt, at bunden er i orden. Ellers vil frosten med tiden skubbe nogle af stenene op, så den både bliver grim at se på og farlig at gå på.

Her graver vi 40 cm jord af. 15 cm stampet stabilgrus udgør bunden, og oven på dette er lagt cirka 10 cm læggegrus. Det er smart at køre læggegrus på efterhånden, da mængden afhænger af stenenes dimensioner, som svinger betydeligt.

1

Forberedelserne er på plads. Der er gravet ud og kørt stabilgrus på, som er stampet ned til 15 cm tykkelse med en pladevibrator. Lej den i et byggemarked.

2

Sæt snore af for ensartet højde. Selvom det skal være en rustik havesti, er det alligevel en rigtig god idé at spænde snore ud langs siderne. Det giver en højde at sigte efter, når stenene lægges.

3

Brug et vaterpas til at justere fald. Hvis du vil undgå, at der skal løbe regnvand fra stien ind mod huset, er det nødvendigt med et fald på 1 cm væk fra huset. Det er nemt nok: Bare sænk den yderste snor.

4

Start sorteringsarbejdet nu. Brostenene måler typisk 11-15 cm i bredden og 18-22 cm i længden, så der skal sorteres i dem for at få hver række nogenlunde lige bred. Brug tid her, ellers bliver resultatet rodet at se på.

5

Kør læggegruset på. Gruslaget skal være 5-10 cm tykt, og du justerer det, efterhånden som stenene lægges. Nogle steder skal der fjernes lidt grus, andre steder skal der tilføres grus.

02
Tilpasning af sten 6 Trin

De aflange brosten lægges i forbandt, dvs. forskudt fra række til række. Dels giver det et roligere udseende, dels gør det hele stien mere stabil. Det betyder, at der skal tilpasses mindre sten, så de passer i siderne.

Brosten er ikke bare lige til at klippe over med en fliseskærer. Der skal en kraftig vinkelsliber til med en særlig stenklinge.

Husk sikkerhedsudstyret, når du arbejder med vinkelsliber: sikkerhedssko, handsker, høreværn, beskyttelsesbriller og støvmaske.

1

Lav en prøveoplægning. Her har vi valgt at lægge en kant i begge sider, hvor stenene går på langs. Imellem ligger rækker med 2,5 sten forskudt. Det giver en meget fin bredde på cirka 90 cm.

2

Lej en kraftig vinkelsliber. Brosten er ikke noget for en almindelig vinkelsliber. Her skal du have fat i en maskine, der kan holde til det hårde arbejde. Og er den på batteri som her, så husk en lynlader og ekstra batterier.

3

Klingen skal være beregnet til granit for at kunne holde til det hårde arbejde. Hold øje med, at den ikke bliver blå, da den så er blevet for varm og kan blive skæv. Sænk skærehastigheden.

4

Mærk af, og skær for. Tegn på toppen af stenene, hvor der skal skæres, og læg dem op, så du står som vist på billedet. Rillen behøver ikke være mere end 2-3 cm dyb, men en lidt dybere rille gør det lettere at flække.

5

Flæk stenene. Sæt en mejsel ned i rillen, og slå et par slag med en kraftig hammer, så flækker brostenen. Husk stadig beskyttelsesbriller, da der kan springe små granitstykker op, når stenen flækker.

6

Læg de to halvdele til side, og fortsæt. Flæk bare en pæn portion med det samme. Der skal bruges en halv sten pr. række, og der går omkring 60 rækker sten på de 10 meter, som denne sti er. Læg stenene ude i siden langs stien.

03
Lægning af sten 6 Trin

Selvom du ligger på et lag grus, kan det godt betale sig at huske knæpuder, når du lægger brosten.

Du skal arbejde dig bagud, mens du lægger stenene. Det gør det muligt at skubbe grus ind under dem, hvis de skal hæves, og fjerne lidt, hvis de skal sænkes.

Hold en pause indimellem, og gå på afstand for at tjekke, om stien holder en pæn linje. Det er ikke sjovt at skulle hive 7-8 rækker op og lægge dem om, fordi “de” har slået et sving.

1

Start med kanterne. Læg sten i forlængelse af hinanden ude i siderne, og husk undervejs at tjekke højden efter snorene. Vælg sten, der ikke svinger for meget i bredden, så kanten bliver ensartet.

2

Læg de hele sten ned - første sten ud imod kantstenen og næste sten i midten, og fyld ud med en halv sten, der passer i bredden. I næste række startes med hele sten fra modsatte side.

3

Tjek dimensionerne løbende. For at få det mest rolige udseende på stien bør hver række være nogenlunde lige bred. Selv efter grovsorteringen i starten kan det godt give lidt arbejde.

4

Justér stenenes højde med en dødhammer. Det er en sandfyldt hammer, der ikke slår tilbage. Kommer stenen for langt ned, løftes den, og der skubbes grus under.

5

Finjustér til sidst. Der vil garanteret være et par sten, der har levet deres eget liv, og som derfor ligger lidt for højt. De justeres også med hammeren, inden der afsluttes med fugesand.

6

Masser af fugesand. Fugerne bliver ret brede, så der går meget fugesand til. På denne 10 meter lange sti er det ca. 1 m³ sand, der skal fordeles og fejes ned i alle revner.

Materialer

  • 3,6 tons (2,5 m³) stabilgrus
  • 1,6 tons (1,0 m³) læggegrus
  • 4 tons (310 stk.) brosten
  • 1 ton fugesand

Specialværktøj

  • Pladevibrator
  • Langt vaterpas
  • Vinkelsliber med stenskive
  • Dødhammer

Tidsforbrug

Regn med et par weekender.

Pris

9.000-13.000 kr. for 10 meter sti (90 cm bred). Leje af maskiner kommer oveni.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, men det er tungt, og det er en fordel at være to personer om arbejdet.

Video

Fald på belægning

Med et måleplan er det nemt at måle op til fald

Sådan bruger du den store vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.

Hak til murersnoren

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Belægning