Find de rigtige sten til din belægning

Du kan få sten og fliser i mange former og farver til din terrasse og havesti. Beton, tegl, granit eller måske hårdbrændte, glaserede klinker, der klæbes på beton. Få overblikket her.

Det ligner en hemmelighed, men det er faktisk tilladt at lægge andet end grå betonsten i standardmål på danske terrasser og indkørsler. Du må frit gå på jagt mellem røde, gule og brune betonsten, du må vælge store fliser, du må forelske dig i brosten og chaussesten, og du må i det store og hele selv afgøre, hvordan din terrasse skal se ud. Så skal du til at tænke dig om, men det kan også være ganske underholdende. Især når du har noget at tænke over, og det får du her. For der er meget andet end udseendet at tænke over, når du vil finde den helt rigtige belægning til terrassen.

Prisen begynder fra bunden

Du begynder med det kedelige: prisen. Her begynder overvejelserne fra bunden. Du skal ikke spare på opbygningen med dens forskellige gruslag. Selv den mest eksklusive flise giver en grim belægning, hvis den ligger dårligt, og med en rigtigt opbygget terrasse kan du senere lægge nye sten blot ved at fjerne de gamle, rette af og lægge de nye sten eller fliser.

Når du har ofret tid og penge på den rigtige bund, så betyder det også mindre, om de synlige sten koster 10 kroner mere eller mindre pr. kvadratmeter.

Få styr på de praktiske hensyn

Du må også hellere fra start få styr på de praktiske krav til din belægning:

• Skal den være skridsikker i vådt vejr?
• Skal den kunne holde til bilkørsel?
• Skal den egne sig til rulleskøjter o.l.?
• Skal der stå møbler på den?
• Skal den være let at lægge?
• Skal den være særlig svær at indtage for ukrudt og myrer?
• Skal den holde i rigtig mange år? Holdbarheden vil du nok uden videre sætte højt, men erfaringen viser, at de fleste terrasser lægges om efter 10-15 år, så det vigtigste er, at bunden er god.

Søg et samspil med huset

Når økonomien og de praktiske hensyn er afklaret, er det endelig tid til at tænke i udseendet, og det dækker ikke kun farve, form og materiale, men også designet.

Vigtigst af alt er det at finde noget, der passer til husets arkitektur, haven og den stil, du i øvrigt benytter. Har du bygget et nyt, minimalistisk, kantet hus, vil det virke helt forkert at omgive det med en buet terrasse af rustikke granitchausse-sten.

Her kunne det rette valg være store betonfliser eller støbte betonsten. Omvendt: Bor du i et bindingsværkshus med stråtag og stokroser, vil en varm sydlandsk inspireret betonbelægning i gul og rød beton sjældent gøre noget godt for huset - og huset vil heller ikke gøre noget godt for terrassen.

Lad flere sten spille sammen

Og hvad er så bedst: beton, tegl, granit eller klinker? Det bedste svar er gerne: Både og. Alene bliver de fleste hurtigt for meget, og det bedste resultat opnår du ofte ved at kombinere dem.

For at tage eksemplet med et nybygget kantet hus, hvor store betonfliser er oplagte, så kan du give den ensformige belægning et helt andet liv ved at lægge bånd af chaussesten mellem fliserne.

Og foran det stråtækte bindingsværkshus er en kombination af toppede marksten og flade betonfliser måske bedst. De rustikke sten passer til huset, men de er ikke praktiske på en terrasse, hvor du vil servere te og småkager.

Det samme gælder farven. Har du fundet betonsten, der i farve spiller godt med mur, vinduer eller tag, kan en helt tilsvarende betonsten i en anden farve ramme belægningen ind med stor effekt.

Den rette bund under stenene

Det betaler sig for dig at være grundig, når du bygger underlaget under din stenterrasse. Det får stenene til at ligge flot i mange år - og gør dem nemme at holde.

Du investerer i fremtiden, når du opbygger bunden under en fliseterrasse. I første omgang vil ingen opdage det, hvis du ikke stamper lagene godt nok eller bruger læggegrus i bærelaget, men i længden betaler det sig at skabe et solidt skelet af sten, grus og beton efter alle kunstens regler. Det sikrer, at den flotte belægning af fliser eller sten holder sig flot i mange år. Det gør det lettere at passe belægningen, fordi de tætte fuger holder ukrudtet væk - og det gør det oven i købet nemt en dag at skifte de synlige sten på overfladen.

Terrasse med natursten

Marksten, chaussesten eller brosten - med varierende tykkelse og form Sættelag, 10 cm

Bærelag (stabilgrus), mindst 12 cm

Bundsikringslag (sand eller grus), mindst 15 cm ved andet end sandjord

Råjord

Terrasse med betonfliser

Sten og fliser af beton, tegl eller granit med ensartet tykkelse, mindst 5 cm

Afretningslag (læggegrus), 2-4 cm

Bærelag (stabilt grus), mindst 12 cm

Bundsikringslag (sand eller grus), mindst 15 cm ved andet end sandjord Råjord

Støbt terrasse

Klinker limet med frostfast fliseklæb

Betondæk armeret med rionet

Fundament til 90-120 cm under terræn - hindrer vand i at trænge ind og fryse under betondækket, så det revner

Kapillarbrydende lag (grus) til frostfri dybde, 90-120 cm

Råjord

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Belægning